Препоръчайте ми, моля, хубава рецепта за милинки!
Вкусни и лесни милинки 1/2 кубче мая
стандартното пакетче жива мая е 42гр. 1 кубче е за 2 кг брашно, а в рецептата са 3 чаени чаши
7 гр суха мая се равнява на 25 жива. 7 гр са 2 чаени лъжички, плоски, но пълни.
аз правя рецептата с 1 пакетче от сухата мая на Йоткер - то е за 0.500кг брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
около 100гр масло, може и по-малко, може и повече. Аз правя рецептата със свинска мас
2 яйца
200гр сирене (може и повече)
3 ч.ч. брашно (може и 2 ½ чаши, стига да не е много рядко тестото)
Затопляте леко млякото и трошите маята в него ако е на кубче. Оставяте да постои малко. Ако маята е суха - добавяте я в брашното, не се мокри. В дълбок съд слагате солта и захарта. Сипвате млякото с маята, добавяте натрошеното сирене, яйцата и брашното. Не месите, само бъркате с дървена лъжица и готово. След това взимате една тава (моята е с диметър 28 см), хубаво я намазнявате, топите си богато ръцете в стопеното масло и късате и оформяте топчета колкото орех. редите в тавата плътно една до друга, за да нямат място да бягат настрани и да се вдигнат нагоре!!!. Оставят се да втасат 30-40 мин (аз пускам фурната на вентилатор на 50 градуса и пъхам тавата вътре). След това печете на 170-180 гр. Отгоре милинките може да се наръсят по желание - с галета, с червен пипер, с нещо люто, с ким, сусам, чубрица и шарена сол. Аз съм слагала и допълнително сирене отгоре, но не ми хареса - изгаря.
рецептата е
оттук, коментарите - от мен
наистина са вкусни и лесни (щом аз се справям)