0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Помощ в почистването на дома?
« -: Септември 28, 2009, 09:30:12 am »
Понеже сме вече в голям апартамент, пък сме по-заети, чистенето ни натежава. Много ни се иска да наемем жена да чисти, имаме някои притеснения и искам да ви питам, да споделите опит, ако ползвате такава услуга:
**Основното ни притеснение е, че и двамата с мъжа ми сме много капризни по отношение на хигиената и по отношение на внимателно отношение към интериора - мъча се вече няколко месеца да свиквам с мисълта, че вкъщи ще се мотае друг човек и ще чисти според неговите разбирания, но още не ми се получава ...(примери за една съседка, която чисти - "светнала" едни дивани с ест. кожа с Cif  8O 8O а пред майка ми, чистейки баня, с четката за тоалетна започнала да търка плочките по стените 8O а жената не е някоя съвсем проста)
Дали някак мога да се надявам, че ще попадна на човек, който да се съобразява с нашите изисквания и ще върши точно това, което му се каже? Или да работя още върху пренастройката си :? :lol:
**Вторият въпрос е технически - дефинирате ли точно коя работа кога и как да се върши, как плащате - на свършена работа, или на час, и колко плащате за какъв обем услуги.

Благодаря :D
Благодаря ти, Бени!

*
Re: Помощ в почистването на дома?
« Отговор #1 -: Септември 29, 2009, 14:47:35 pm »
Фрешче много си капризна бе мила.Не че аз падам по доло и затова разчитам на себе си.По ирония на съдбата аз с това си изкарвам прехраната и ще ти дам няколко съвета.  1-свикни с мисълта че друг ще ти влезе в къщата и не той а ти ще му се мотаеш в краката.Затова я оставяйте винаги сама за да не я бавите и притеснявате.2-Кажи си точно и ясно какво очакваш и какви са ти изискванията.3-Обясни и с кой препарат какво почистваш и кой парцал или гъбичка за какво е предназначен.4-Не очаквай че жената е робот.Покажи и къде имаш кафе чай или др.напитки и нека на два часа примерно да си почине за десетина минутки или на фас почивка ако щеш.5-Ако нещо не ти хареса недей да мърмориш а най учтиво и кажи къде и е грешката.Понякога в бързината се пропускат някои неща.А до втория ти въпрос ти сама ще решиш как да плащаш.Но първо сама изчисти апартамента си така както ще го изискваш занапред и ще видиш колко часа ти отнема и спокойно можеш да предложиш цена за час.Но не забравяй да преместиш хладилника печката подвижните мебели да измиеш щорите и капаците както и прозорците-гладене има ли :lol:Нали се очаква всичко това да се свърши-а забравих миенето на стените.За самото заплащане- незнам.Освен да ти пожелая успех в намирането на дом.помощница и наслука :dishes:И забравих да ти кажа никога не оставяйте съдове за миене.И от чисто любопитство-колко квадрата е жилището.
« Отговор #2 -: Септември 29, 2009, 18:09:28 pm »
Zuzuni, капризна съм бе мила, ще страдам :lol: Благодаря за съветите. И аз си мечтая да оставям жената да чисти сама, нали се боря за свободно време. Апартаментът е около 125 кв.м., но живеем по-малко от година в него - всичко е ново и е лесен за чистене - няма хладилници и печки за местене, всичко е вградено, няма отворени етажерки, няма килими. Съдове си мия аз с миялната, да гладя си обичам. Прахосмукачка за паркета, през седмица препарат за паркет, миене на две тераси и две бани. Чистене на стъклокерамичния плот с котлоните. Прозорците - отвреме навреме, кожените дивани и столове в дневната - веднъж на 2-3 месеца - май това е. Като колко часа труд ти се струва? Ние чистим заедно с мъжа ми в неделя, та не знам за сам човек колко ще дойде.
Обаче, пусти капризи, хич не си представям някой да пуши вкъщи, че и отваряне на хладилника също ми причинява дискомфорт - но ако си поръча жената какво иска за в почивката, мога да й го осигурявам, дето се вика, сама ще й заредя кафеварката :D
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #3 -: Септември 29, 2009, 18:41:41 pm »
Е недей така де мила.Нали се европейчваме.Тоя хладилник не иска ли почистване.Така или иначе все някога ще го отвори жената.Та дори и за една студена вода(сега ми кажи че е с дозатор)Иначе както ми описваш ти е лесна къщата за почистване.А с капризите трябва да се позапрем малко.Никой и никога няма да го направи като нас.А за цигарките-тва е друго нещо.Аз лично отказвам работа където не мога да изпуша един фас.Хващат ме нервите и не съм способна да си върша съвестно работата.По мои изчисления за квадратурата на жилището и перфектната работа ще отнеме между 5-6 часа.И много зависи от препаратите.Ако не са качествени ще има да жули и търка горката и пак нищо накрая.Но наистина те съветвам да пробвош сама за колко време се справяш и така си добиваш представа и за време и за трудоемкост.Ако има друго питай.
« Отговор #4 -: Септември 29, 2009, 21:22:46 pm »
Благодаря ти за съветите и за гледната точка :D Дозатор нямаме, ама и вода в хладилника не държим - всички пием със стайна температура :lol: но това са дребни детайли. Права си, че с тия капризи само си пречим, ама като не мога да се преборя със себе си... Хората се делят на два вида, по мои наблюдения, първите са над нещата, което е хубаво и за адмирации, не си късат нервите за дреболии, вторите ако са на гости, за всичко питат, не приемат самоинициативи, а вкъщи не им е приятно друг да пипа - е ние сме от вторите, което, както е видно, създава неудобства. На мен и свекърва ми не ми е приятно да ми премести нещо от масата на дивана, примерно  :? Дали ще мога да помоля жената да се ограничава до дейностите, които сме й поръчали? (е, тогава пък ще останат някои неща, че едва ли ще мога да се сетя всичко...). За препаратите - ние за нас купуваме най-доброто, което намираме, така че това няма да е проблем.
От любопитство и аз да попитам - защо не препоръчваш да се оставят съдове за миене?
А можеш ли да ме ориентираш за цените, ако идва веднъж седмично за по 4-5 часа, колко на час или на посещение?

П.С.Съветът ти да почистя сама и да видя времето е много хубав! Не знам дали бих се справила, че основно мъжът ми чисти, пък мъжът ми е абсолютен маниак, като чисти под бебешкото легло, което е с решетки, с препарата за паркет, пръска маниакално между всеки две пръчки от решетката - смях :lol: аз по-набързо отдолу с три пръскания съм готова :lol:

И нещо офф: Видях, Миличка, че ти предстои инвитро, и искам да ти пожелая от сърце успех!  Работата ти е физически натоварваща и много се надявам да ти се предостави възможност да не се уморяваш много и да се пазиш, пък най-важното е късмет да имаш! :D
« Последна редакция: Септември 29, 2009, 21:52:15 pm от FreshBreeze »
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #5 -: Септември 29, 2009, 21:42:01 pm »
Аз имам жена, която идва да ми помага при нужда.  102 кв.м. жилище, с два големи балкона и голяма баня.  Чисти и мие пода, мокетите минава с прахосмукачка и ги освежава някак си с моп или кърпа, мие прозорците, когато им е време, бърше праха от мебелите и щорите, чисти и мие балконите, чисти банята.  Ако има чинии в мивката, ги измива.  Иначе не искам да ми чисти хладилника и котлоните, та не се е занимавала с това.  Подрежда само доколкото е необходимо, за да изчисти пода.  Отнема 4-5 часа на седмица, струва ми 20 лв. на чистене.  Дала съм и каквито имам препарати, стирки и прочее и съм отворена към закупуването на нови, каквито тя предпочита.  До сега не е имала предпочитания за нещо ново.  Казала съм какво искам да се прави и ако нещо се промени в изискванията ми, мога да си кажа.  Не присъствам по време на чистенето - така и за мен е по-комфортно, а и тя се чувства по-добре.  Забележки понякога имам, но тъй като сама не го докарвам до никъде с детето, си трая.  Мога и да си кажа, но за мен лично не си струва - имам доверие на жената, приятна е, неангажираща и не си струва за дребни забележки да си разваляме отношенията.  Винаги съм и казвала да си направи кафе или каквото иска от хладилника, но до сега не и е оставало време за нищо такова (предполагам, от първия тип хора по твоята класификация съм :)). 

От гледна точка на работодател - плащай на чистене, не на час.  Иначе може да мие прозорци един час или един цял ден.
« Отговор #6 -: Септември 29, 2009, 21:50:31 pm »
Принцеска, много си ми полезна, благодаря! :D А чрез познати ли я ангажира? Видях, че в бгмама има тема с обяви, но някак с познати е по-добре? Оставила ли си ключ на жената? Някакъв договор писали ли сте?
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #7 -: Септември 29, 2009, 23:06:59 pm »
Фреш, познавах жената от преди и и имах доверие.  Договорихме се устно.  Оставяла съм и ключ.  С напълно непознат човек бих била предпазлива.  От друг страна, ако дойде детегледачка, и тя ще е непозната, ама ние и детето си ще и оставим...  Опитай поне чрез познат да я намериш, да не е съвсем никому неизвестна.  А и така ще имаш нечии впечатления поне как се справя с работата. 
*
« Отговор #8 -: Септември 29, 2009, 23:36:38 pm »
А за цигарките-тва е друго нещо.Аз лично отказвам работа където не мога да изпуша един фас.Хващат ме нервите и не съм способна да си върша съвестно работата.
Струва ми се абсолютно недопустимо да се пуши в дом на непушачи, където има и деца. Fresh Breeze, на твое място бих поставила непушенето като първо условие.
Преди много време пушех и си изкарвах хляба гледайки две деца и чистейки един апартамент - има чалъм да не се пуши в работно време или просто да се пуши извън дома.
П.П. zuzuni, спри ги тез цигари беее... мама ще ставаш!
*
« Отговор #9 -: Септември 30, 2009, 11:38:53 am »
Фрешче за съжаление и аз спадам към втората група и наистина е мн.неприятно.Само си троша нервите.Та дори майка ми не смее да ми пипа и размества.Пролета имаше една позната в къщи за около месец еми тя ми скъси живота с 10 год.Такава мизерия беше че се побърках.За капак на всичкото вечер като си легнеше изгаси си лампата да гледа телевизор и започваше да яде в леглото.Ужас ви казвам.За капак сега девера ми е в нас и познайте с двама мъже кво става.И хич не ги вълнува чистотата.Фрешче за съдове в мивката(и особенно около нея)не препоръчвам защото отнемат време.И вместо тоя половин час да ти се изчисти банята например жената ще мие чинии.Не говоря за чиния-две а за камари.Както си разбрала не съм в Бг.и тука не е прието така и наистина не си губя времето с това.И цена не мога да ти кажа поради тая причина.Но е прието да се плаща на час.Принцеска хубаво е че си случила на жена и ти наистина я предразполагаш.Между вас сте се разбрали за заплащането но не съм съгласна с теб за това че цял ден ще мие прозорци за да си изкара надника.Ако се плаща твърдо на ден трябва да има остановени часове.Не може днеска да ми скъсаш гъза от работа да стоя 8 часа и ти да ми дадеш 20 лева.Съгласи се с мен.А др вариант е че може днеска нищо да не пипна и пак да взема тея пари.Затова ще се повторя-проверете горе долу за колко време се почиства жилището.Понякога ще изискате неща които не се вършат всеки ден-ако сте ме разбрали.А колкото до ключовете-аз имам от всички къщи но работя там от години.Цигуларце никога не си позволявам да пуша вътре дори и да са пушачи работодателите.За това си има тераси и дворчета.Засега не съм имала проблеми.И наистина трябва да ги спра ама.....трудна работа.А фрешчето спокойно може да си търси непушачка.И последно-тука сутрин като отида в дадена къща първо ми правят кафе пием си го заедно и всеки по задачи.И това време ми влиза в часовете :coke: и никой не издребнява че хем ме е черпил с кафе хем ми е платил докато го изпия.Абе с две думи мноооого ще я гоним европата ама кога ще я стигнем.
« Отговор #10 -: Септември 30, 2009, 18:31:57 pm »
Да споделя и аз едногодишния си опит с дом. помощници.
Наистина дълго време не можех да преглътна факта, че някой ще ми пипа нещата, или докато ме няма ще ми отвори гардероба, например. Но както са казали хората - като яздиш камилата, ще й търпиш миризмата. Дойде моментът, в който вече много ни тежеше чистенето. Всяка събота с мъжа ми си разваляхме настроението от предстоящото "забавление". А няма как да се прескочи, щото сме с куче, най-малкото - пуска косми.
Колеги ми препоръчаха жена, на която може да се има доверие. Ползвах я няколко месеца, но тя почти потроши къщата. Имаше период, в който трябваше да лежа - ми такива звуци се чуваха от стаите, че се плашех да не слезем на долния етаж. А и пораженията си се виждаха. Да не говорим, че дори пред мен не се стесняваше да седне и да си изгледа сериала.
Смених я с друга, много мила, много симпатична. Но след нея ми идваше да хвана парцала и да почна наново. Някак повече цапаше, отколкото да чисти. А според нея се стараеше много.
Засега съм се спряла на трета жена, млада е и доста чевръста. Доволна съм.
Всички са ми били препоръчвани от познати.
Жилището е около 100 кв.м. Идва веднъж в седм. Прахосмукачка, под с препарат, прах, баня, тоалетна, печка, тераса. Когато има нужда - прозорци. Имам 2-3 килима, което си е усилие, дори за мъжа ми и много етажерки с неща по тях - т.е. и с праха си е зор. На всички съм давала по 30 лв, като първата седеше по ок. 5 часа със сериала. Втората се опитваше за около 3 часа, но след нея беше зле (вкл. намирах нейни косми по пода). Сагашната за около 3-4 часа се справя добре, като пием първо кафе като дойде за ок. 30 мин. И на трите съм предлагала сокове, кафета, сладкиши - никога не са искали, а и аз не съм била денем с тях. Единствено сега, като съм си вкъщи, жената пие кафе с мен, цигара пали на терасата, въпреки че в нас се пуши.
Извинявам се за дългия пост. Съветът ми е - в БГ на час не може да се плаща. Те си преценяват по квадратурата и обема работа. И задължително вземи проверен човек. Не бих си поверила къщата на непознат от обява.

« Отговор #11 -: Октомври 01, 2009, 10:57:47 am »
Но както са казали хората - като яздиш камилата, ще й търпиш миризмата.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Много ти благодаря, Импреза :D Вашата ситуация е сходна с нашата :D Вече съм доста по-ориентирана :D С мъжа ми не издребняваме с парите, но и аз си мислех това, което пишеш - не е винаги гаранция, че като платиш повече, ще получиш по-добра услуга - зависи на кого ще попаднеш. Сега остава да търся жена :D Приемам препоръки :D (кв.Павлово).
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #12 -: Октомври 01, 2009, 16:10:49 pm »
Успех Фрешче дано случиш от раз че си е главоболие да сменяш и търсиш постоянно.Като имам предвит към коя група си  :lol: :lol: Та я да попитам аз тука-мисля че не е за нова тема с какво си почиствате керамичните котлони.Аз съм си накупила една камара препарати кой от кой по хубав и все не съм доволна от резултата.И винаги накрая трябва да ги лъскам с препарат за стъкло за ба блеснат иначе остават на мазанки.Пишман станах с тая печка.За кво ми беше  :ask: И още нещо.Купихме си вана за Бг.и е акрилна вече не се продават порцеланови.Да ама като не знам от какво може да се увреди.Тука само в една от къщите където ходя са с такава и я почиствам с нещо като нашата Белина.Давайте акъли че ми се е свило сърцето.
*
« Отговор #13 -: Октомври 01, 2009, 16:41:39 pm »
стъклокерамичния плот почиствам с това. не се налага допънително полиране
*
« Отговор #14 -: Октомври 01, 2009, 16:45:39 pm »
zuzuni, пусни си отделна тема.

*
« Отговор #15 -: Октомври 01, 2009, 17:33:27 pm »
ок Елфи
*
« Отговор #16 -: Ноември 24, 2009, 14:13:11 pm »
Фрешче какво стана с дом.помошница.Успя ли да намериш. :lol:
« Отговор #17 -: Декември 13, 2009, 16:19:00 pm »
Да ти кажа, не. Препоръчаха ми една жена, тя пък не можеше във времето, в което ние можем. На други координати не се престраших да се обадя :lol: а и се оказа, че с режима на детето и ние не знаем точно какво време ни е свободно за целта :? Идеята остава :D, но засега се мобилизирах и аз чистя цялата къща, като не се вманиачавам като мъжа ми, става по-бързичко :lol:
Продължавам да приемам препоръки :D
Благодаря ти, Бени!