0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Дуфастон
« Отговор #60 -: Август 22, 2010, 19:50:55 pm »
Цветната снимка е отпреди време. Не е от съвсем скоро.
« Отговор #61 -: Август 22, 2010, 19:56:22 pm »
Щом имаш ЦС това е добре :), но бъди редовна с прегледите!
И го питай твоя док не трябва ли да приемаш утрогестана до датата на теста (14-я ден след О), останах с впечатлението, че го спираш по-рано?!
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #62 -: Август 22, 2010, 20:00:42 pm »
По-рано го спирам. Предишния месец даже тъкмо изпих последното хапче и още на другия ден сутринта ми дойде!!!! А докато се пие клостилбегит, може ли да се мери БТ?
*
« Отговор #63 -: Август 24, 2010, 13:53:05 pm »
Tulip83, според мен трябва да потърсиш лекар, на когото имаш доверие, а не да те е страх, че ще ти се кара. Какво е това отношение към пациент?! Все пак не сме в първи клас.  :x 
И съм напълно съгласна с радостинка, че без спермограма няма смисъл да те тъпчат с хормони. Клостилът не е шега работа. Ами, ако мъжът няма сперматозоиди например?
Това, че ти имаш проблем, не означава, че той е само в теб. В около 20 % от случаите причините за стерилитета са и у двамата.

Желая ти успех!

P.S. За БТ не мога да ти отговоря.

*

Цвете

• 734
  • Този, който обича, вярва в невъзможното!
« Отговор #64 -: Август 24, 2010, 16:57:53 pm »
По-рано го спирам. Предишния месец даже тъкмо изпих последното хапче и още на другия ден сутринта ми дойде!!!! А докато се пие клостилбегит, може ли да се мери БТ?
Можеш да мериш БТ, но когато има повече от един фоликул графиката не е достоверна.  :crossfingers:
*
« Отговор #65 -: Август 27, 2010, 10:08:03 am »
Здравейте, пия Дуфастон от 5 години, защото имам нередовен цикъл, (от 16 ден). Преди 2 месеца ми правиха лапароскопия, миналия месец си ми дойде нормално (3 дни след спирането на Дуфастона), но този месец вече 14 дни ми закъснява. Правих 2 теста - отрицателни, записах си час за др. вторник, но вече се побърквам, случвало ли се е на някой толкова да му закъснее и от какво може да е. Благодаря предварително !?!
« Отговор #66 -: Август 27, 2010, 10:32:28 am »
gucci, на мен ми се е случвало, да спра дуфастона и около 2 седмици след това още да нямам цикъл. Ходих на лекар, оказа се че кистата, която имах още не се беше махнала :x... и се наложи да пия и 10 дни Оргаметрил и чак тогава ми дойде.

Наистина е добре да отидеш на док, лошото че трябва да чакаш до вторник :?

Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #67 -: Август 27, 2010, 10:48:16 am »
Благодаря за бързия отг. Радост  :) и аз така си мисля че е кистичка, ноо .... ще чакам до вторник  :wink:
« Отговор #68 -: Септември 01, 2010, 03:33:24 am »
Здравейте..видях,че сте пуснали нова тема за Дуфастона и аз реших да се присъединя  :D
Пия Дуфастон вече 2 месеца,от 15 ден на МЦ до 25-26 ден.Изписа ми го моята гинеколожка,когато ми откри поликистоза на яйчниците...Проблема ми е,че искам да забременя  :balk_146:,но имам липса на овулация и според нея по този начин ще я стимулираме.Реших да започна да си правя тестове за овулация,днес ми беше първия..направих си теста след 10 ден от МЦ,но се оказа отрицателен и сега започнаха съмненията в мен...  :ask:
Помага ли ми Дуфастона за излекуване на поликистозата и стимулиране наовулацията или още съм на ранен етап от неговото лечение?Само чрез тестове и измерване на БТ ли мога да разбера дали имам овулация?
Много ми се иска и аз да се похваля скоро с  :bfp1:
« Отговор #69 -: Септември 01, 2010, 07:32:21 am »
Здравей, Славена  :)
Поликистозата е състояние, при което е характерно липсата на овулация. Най-често във първата фаза на цикъла (фоликулярната) тръгват много фоликули, но нито един от тях не достига нужните размери, за да се спука и отдели зряла яйцеклетка.

Дуфастона е прогестеронов препарат, който лекарите изписват основно за няколко неща:
 - след доказана овулация - за да помогнат на лигавицата на матката да достигне нужната дебелина или да коригират нивото на прогестерона в организма.
 - или примерно при поликистози - да регулират цикъла. В този случай често го изсипсват от даден ден на цикъла за 10 дни, но за да се постигне забременяване това не е достатъчно.

На кратко, за да се постигне бременност при жени с ПКЯ е важно да се проследява ежемесечно овулацията с ултразвук, т.е. няколко прегледа подред през месеца, за да се види имали нарастващ фоликул, кога ще се спука и спукал ли се е и чак тогава се започва с Дуфастона. Във всички други случаи примането му няма гаранция, че ще доведе до желания резултат.

Относно тестовете за Ову и БТ - те не могат да дадат точен резултат при ПКЯ.

Моя съвет е да си намериш добър гинеколог, по възможност специалист по стерилитет, защото само такъв ще ти помогне да преодолеете поликистозата.

« Отговор #70 -: Септември 01, 2010, 17:14:00 pm »
Благодаря ти за отговора radosttinka  :D
Искам да ти кажа,че много съм се отчаяла  :balk_144: и наистина ми се струва,че трябва да потърся специалист по стерилитет...
Наистина ми стана много чудно,защо гинеколожката ми не ми направи изследвания,за да разберем какво нарушение имам на хормоните,ама направо ми изписа Дуфастон.Остават ми още 3м да го приемам...Искаше да ми изпише противозачятъчни,ама аз й казах,че искам да забременея...
Не съм в БГ и това затруднява моето лечение,но съм решила когато се прибера да потърся най-добрите специалисти по стерилитет във Варна...
Дано да се оправя скоро и да мога да си имам вече и аз едно  :bori_011:
« Отговор #71 -: Септември 01, 2010, 17:24:52 pm »
Славена, наистина при ПКЯ изписват или противозачатъчни или дуфастон, но при дуфастона поне има вероятност за забременяване, макар и малка.

Ако случайно има овулация преди първото хапче дуфастон, добре дошло, но ако няма поне цикъла ще е регулиран и може да се предотварти появането на някоя киста.

Идвай си по-скоро в БГ, щом в при вас е трудно :wink:

*
« Отговор #72 -: Септември 12, 2010, 21:24:41 pm »
Момичета,бях писала преди доста време тук и сега реших отново да се включа,за да кажа какво ми се случи и специално за всички,които мислят,че Дуфастон се пие само след доказана овулация.Докато го пиех по схема от 11 до 25 ден по 2 таблетки поради много нисък прогестерон,всичко си беше нормално-тоест яйчници,матка чисти,без кисти.Забременяване не съм имала,но не съм и следяла овулацията,за да атакуваме когато настъпи.Миналата година ми смениха схемата от 16 до 21 ден по 1 таблетка-след преглед,по лекарска преценка на лекуващата ме докторка.Дори писах тогава,че веднага започна удължаване на цикъла,след което друга лекарка ми препоръча да го пия не до 21,а до 25 ден.Дори и така цикъла продължи да се удължава.Смениха ми лекарството с друг медикамент,който е Прогестерон 200 мг от 17 до 26 ден по 1 хапче.Тъкмо помислих,че нещата са се оправили след няколко редовни цикъла,когато пак започна да се удължава и от 35 стигна 47 дни.Всичкото това в рамките на 1 година-загубена в пробване на различни схеми.Накрая когато миналата седмица,бидейки в родния си град,посетих отново най-първата,започнала лечението ми лекарка,когато ме погледна на вагинален ехограф,установи кисти на единия яйчник-мисля,че бяха неспукани фоликули.Веднага ме върна на първоначалната ми схема от висока доза прогестерон,а именно-Дуфастон по 2 таблетки от 11 до 25 ден.Каза ми,че в моя случай само такава висока доза ще ме оправи и ще вкара нещата в ред,за да може да има овулация и евентуално бременност.Значи накрая пак се върнах от там,от където бях започнала,с тази разлика,че можех да си спестя и времето,и кистите,и средствата,и надеждите.Така че недейте постоянно да пишете,че Дуфастона подтискал овулацията и се приемал само след доказана такава.Говорила съм и с друг лекар,който също ми каза,че схемите на Дуфастона са много,а в моя случай ми помага тази от 11 ден.
« Отговор #73 -: Септември 13, 2010, 09:20:17 am »
Не еднокретно съм казвала, че приема на Дуфастон (или друг прогестеронов препарат) няколко дни преди овулация, може и да не я подтисне, но и че това е строго индивидуално. Точно защото е индивидуално се препоръчва приема да започне след овулацията, за да е сигурно че прапарата ще се приема за това, за което е изписан, а именно подсилване на нивата на прогестерона, подпомагане на лигавицата, удължаване на ЛФ.

Pearl, тава че цикъла е редовен при една от всичките схеми на прием на Дуфастон не означава, че има О. От написаното от теб разбирам, че ти не си проследявала има ли или няма такава докато го пиеш от 11 до 25 ден, в такъв случай не разбирам защо така категорично оспорваш тезата, че Дуфастона може да я подтисне.

Другото, което е важно в случая са кистите на яйчниците. При такава схема на прием, малките фоликули (бъдещи кисти) имат по-малко време да растат и под действието на прогестерона, по-рано и по-бързо почват да регресират, така вероятнността заради тях цикъла да се забави и по-малка. Това си е мое обяснение на ситуацията с ранния прием на Дуфастон и кистите.

И последно искам да посъветвам момичетата, които имат проблеми с цикъла и с ПКЯ, да не губят време в пиене на Дуфастони по каквито и да е било схеми с години, а да си намерях добър лекар, който да им проследява овулацията. В много от тези случаи овулацията (ако има спонтанна) е след 20-я ден, сами преценете колко дълъг е цикъла и каква е вероятността да има О около 11-13 ден, че да я подпомогне Дуфастона.

Един личен пример - Ову на 22 ден, на 14 ден от цикъла фоликул не по-голям от 13-14мм. При тези размери на фоликула ако почна тогава приема на Дуфастон, той никога няма да порастне, пък камоли да се спука. Ако фоликула е около 18-20мм вече е друго!

Без лекар, който сериозно да следи състоянието ви на ултразвук, в по-голяма част от случаите пиеното не лекарства е БЕЗСМИСЛЕНО. А където е имало смисъл е било късмет!

Поздрави!
« Последна редакция: Септември 13, 2010, 09:43:49 am от radosttinka »

*
« Отговор #74 -: Септември 13, 2010, 20:40:03 pm »
Радосттинка,за овулацията-имам я,при мен е на 25 ден при цикъл около 35-36 дни.Дори в момента е така.За Дуфастона-оспорвам го,защото двама независими лекари ми обясниха,че тази схема на мен не ми пречи да забременея,че не ми подтиска овулавияата и тя е подходящата за моето състояние,че има страшно много схеми за пиене на медикамента и за всяка пациентка това е строго индивидуално.Не разбирам след защо ако ми подтискаше овулацията,няма да ми го кажат-единия в София,другия във Варна??????Все пак за лекари,които само с това се занимават!Именно за това не разбирам защо всички смятат,че Дуфастон трябва да се пие след 16 ден-в едни случаи да,в други-не.Когато го взимах така,не съм имала никога каквито и да било проблеми.
*
« Отговор #75 -: Септември 13, 2010, 21:41:08 pm »
Ето това намерих относно схемите за прием на Дуфастон: http://www.doctorbg.com/data/File/D/Duphaston.pdf
*
« Отговор #76 -: Септември 13, 2010, 21:49:50 pm »
С риск да стана досадна,ето какво още намерих за това дали се подтиска или не овуто:
 http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=probzab&Number=1944412568&page=0&view=collapsed&sb=5&part=2&vc=1

Прочетете мнението на Хелиана.
« Отговор #77 -: Септември 14, 2010, 10:48:19 am »
За мен след всичкото прочетено през годините не ми се вярва да е възможно след прием на Дуфастон от 11 до 25 ден от МЦ на 25-я ден да има овулация, но щом казваш...(а и ако е тогава само 10 дни ЛФ са малко...)

А и навсякъде в листовката пише за прогестероновата недостатъчност или неадекватност на маточната лигавица, не пише за подпомагане на овулацията. Тя се подпомага с лекарства за стимулация, но все пак не съм лекар :)

П.П. От любопитство само - при кои лекари в София и Варна си ходила?
А мнение на акушерка в АГ-отделение, просто няма да коментирам.

*
« Отговор #78 -: Септември 14, 2010, 11:23:49 am »
Радосттинка,във Варна ходя при д-р Кирчева,от"Манус Вита",а в София мисля се казваше д-р Светла Иванова във Военна Поликлиника(тази,която е до Военномедицинска болница).Специално при нея ходих преди година и няколко месеца именно за второ мнение относно моята схема и по-точно дали тя наистина подтиска овуто.Бях чела и аз много в нета и се бях притеснила да не би да се получава така.Тя именно ми потвърди схемата като правилна и ми обясни,че имало страшно много такива за прием на Дуфастон,зависело от конкретния случай.Дори ми каза да си взема тестове за овулация,за да мога да действам в конкретните дни.Не мога да си представя,че двама лекари биха могли да ми казват неща,които не са истина.Все пак ако не на тях,на кого да вярвам,аз не съм лекар все пак.Не мога да си обясня при положение,че искам да забременея и за това ходя при тях,че дори с Кирчева преди две седмици говорихме,че трябва да си карам по схемата докато не забременея,а после докато успея да отида на лекар,да пия по 2 таблетки Дуфастон.Това е,все пак човек като получи покриване на мнение от второ място е нормално да си мисли,че нещата са така,както ти ги казват.
« Отговор #79 -: Септември 14, 2010, 11:32:56 am »
Pearl, не ме разбирай погрешно, не се заяждам, искам да помогна, но проблемите със забременяването не са проста работа.

Първо, от всичко казано от теб разбирам, че проблема със забременяването е вече повече от година. Съветвам те да не губиш време да обикаляш по АГ-та в поликлиниките!
Възможно най-скоро си избери лекар по репродуктивна медицина в някоя от клниниките по стерилитет. Само така ще получиш адекватно лечение.

Второ, след като толкова време не се стига до бременност има някои основни изследвания, които ти и мъжат ти трябва да си направите. Спермограма, хормони, цветна снимка...пак ти казвам не си губи времето в пробване на различни схеми на прием на Дуфастон.

Знам, че наистина е трудно да не се вярва на лекар, особено на двама, но щом не са тясно специализирани в областта на репродуктивните проблеми, съм склонна веднага да им поставя под въпрос твърденията. Това е лична гледна точка :wink:

Поздрави!