Момичета,бях писала преди доста време тук и сега реших отново да се включа,за да кажа какво ми се случи и специално за всички,които мислят,че Дуфастон се пие само след доказана овулация.Докато го пиех по схема от 11 до 25 ден по 2 таблетки поради много нисък прогестерон,всичко си беше нормално-тоест яйчници,матка чисти,без кисти.Забременяване не съм имала,но не съм и следяла овулацията,за да атакуваме когато настъпи.Миналата година ми смениха схемата от 16 до 21 ден по 1 таблетка-след преглед,по лекарска преценка на лекуващата ме докторка.Дори писах тогава,че веднага започна удължаване на цикъла,след което друга лекарка ми препоръча да го пия не до 21,а до 25 ден.Дори и така цикъла продължи да се удължава.Смениха ми лекарството с друг медикамент,който е Прогестерон 200 мг от 17 до 26 ден по 1 хапче.Тъкмо помислих,че нещата са се оправили след няколко редовни цикъла,когато пак започна да се удължава и от 35 стигна 47 дни.Всичкото това в рамките на 1 година-загубена в пробване на различни схеми.Накрая когато миналата седмица,бидейки в родния си град,посетих отново най-първата,започнала лечението ми лекарка,когато ме погледна на вагинален ехограф,установи кисти на единия яйчник-мисля,че бяха неспукани фоликули.Веднага ме върна на първоначалната ми схема от висока доза прогестерон,а именно-Дуфастон по 2 таблетки от 11 до 25 ден.Каза ми,че в моя случай само такава висока доза ще ме оправи и ще вкара нещата в ред,за да може да има овулация и евентуално бременност.Значи накрая пак се върнах от там,от където бях започнала,с тази разлика,че можех да си спестя и времето,и кистите,и средствата,и надеждите.Така че недейте постоянно да пишете,че Дуфастона подтискал овулацията и се приемал само след доказана такава.Говорила съм и с друг лекар,който също ми каза,че схемите на Дуфастона са много,а в моя случай ми помага тази от 11 ден.