Привет момичета,май Дуфастона е най-често пусканата тема във форумите с тематика като нашата.Нека и аз споделя моя опит него,може би ще съм полезна на накого от вас.
Преди почти две години лекарката ми,на която имам голямо доверие,ми пусна изследване на хормони и се оказа,че прогестерона ми е на долната граница.Изписа ми дуфастон от 11 до 25 ден по 2 таблетки на ден.Доста време го пих така,но тази пролет започнах да влизам тук и прочетох много и най-различна информация за това как се изписва този медикамент.И тъй като не съм в Бг,но имах ходене до София,реших да отида при друг гинеколог там,който ми беше препоръчан.Той ми обясни,че има страшно много схеми за прием на дуфастон и всичко зависи от причината и целта,с която се взима.Каза,че назначената ми схема е била правилна и благодарение на нея яйчниците ми били в идеално състояние,овуто ми било минало вече и всичко било на ред.Каза,че дуфастона не подтискал овуто и в моя случай тази схема била правилна и да продължа да си го взимам така.Това беше през месец май.През септември пак се прибрах и този път отидох при моята гинеколожка,която ми го беше предписала.Тя ме прегледа,всичко било наред,овуто ми било минало(как разбират без ехограф,само с преглед и опипване,незнам,малко ми е съмнително де )и ми каза да намаля дозата на 1 таблетка от 16 до 21 ден.Да не съм се опитвала да си хвана овуто,понеже траело от 12 до 36 часа.Смених схемата както ми се каза,но тук,вече в чужбина ми се наложи да отида на гинеколог.Това беше преди две седмици.Когато обясних цялата история,лекарката ми каза,че дуфастон се взимал поне по десет дни и по принцип било правилно да ми се намали дозата,защото организма трябвало да започне сам да си го произвежда.Но ми каза да го пия до 25 ден.Каза още,че той нямал никаква връзка с овуто.
Сега,понеже ми свършва цикъла,много се чудя на кого да спазя предписанието-на моята лекарка от Бг или на тази тук????Вие какво ще кажете-до 21 или до 25 ден да го пия.
Да кажа още,че докато го пиех от 11 до 25 ден си усещах кога съм в овулация,а сега сякаш не.Лятото правих тестове,ама явно не както трябва,защото ги държах по 1 мин и като видех едната чертичка ги хвърлях.Може би и не ги правих достатъчно дълго,но не хванах ову.Сега меря БТ,да видим.Всички казвате,че дуфастона преди 16 ден подтиска овуто,но според докторите не е така,а и аз когато го пиех от 11 ден,си имах признаците на ову.
Та според вас от 21 или до 25 ден да почна да го взимам???