0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета, преди година ми "регистрираха" поликистоза на десния яйчник (трима лекари - така че е сигурна диагноза :P ). Яйчника дори ме болеше и според тях бил пълен с "неизлюпени" яйцеклетки, който не са се разпаднали и бил видимо надут!
Предписаха ми Минес, които бързо смених с Логест, защото не ми понасяха.. до октомври месец 2005, когато преустанових приема и двама гинеколози потвърдиха тогава, че яйчника е чист и няма кисти в него..., което щяло да е временно, защото съм спряла противозачатъчните?!?! :?
Не желая да приемам повече хапчета, а и се опитвам да планирам бременност, но се притеснявам дали с поликистоза на единия яйчник овулирам?! Странното е, че и преди да ми открият поликистозата и сега цикъла ми е съвсем редовен (+- 1 ден)! Това може ли да говори за нормална овулация?!
Не съм засичала температурно, кога точно ми е овуто, но съм правила измервания в началото и в края на цикъла и имам нормална двуфазност!
Реших този месец да я "прихвана" с тестове и профилактично да приемам Цистофемин, но ми е интересно, какво ще кажете за случая ми - поликистоза, а редовен 28 дневен цикъл?!
Редовен 28 дневен цикъл, а поликистоза?!
« Отговор #1 -: Април 17, 2006, 11:08:32 am »
Може би даже си имаш и съвсем нормална овулация, друг е въпросът дали ще се засече с тестове. При твоята поликистоза не е сигурно дали ще покажат тестовете, за най-сигурно мери температура и проследете цикъла на ултразвук, да се види дали наистина овулираш. А за да да се докаже ПКЯто, трябва да си изследваш LH и FSH на 3-5 ден от цикъла.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Re: Редовен 28 дневен цикъл, а поликистоза?!
« Отговор #2 -: Април 17, 2006, 11:12:09 am »
И аз имам редовен 28 дневен цикъл а овуто съм го засичала с тестове, но нещата вървят към поликистоза (защото резултатите ми от хормоните не са добри, а и като ученичка са ми поставяли тази диагноза). Миналият месец нямах ову но имах задържан фоликул, а този ще видим през идните дни как ще е. Но не винаги при поликистоза цикалът е нередовен. Зависи какви са причините за поликистозата.   :grouphug2:
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
« Отговор #3 -: Април 17, 2006, 11:41:32 am »
Starlet, а тестовете за овуто отчитат ли ти или си показват, каквото си искат?!
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Редовен 28 дневен цикъл, а поликистоза?!
« Отговор #4 -: Април 17, 2006, 13:01:45 pm »
Цитат на: ushco
трима лекари...... според тях бил пълен с "неизлюпени" яйцеклетки, който не са се разпаднали

това не може да са го казали лекари :roll: всички ние имаме яйчници с неизлюпени яйцеклетки и слава Богу...
*
« Отговор #5 -: Април 17, 2006, 13:10:47 pm »
За жалост не съм достатъчно компетентна за да ти обесня, но моите "неизлюпени" стават на кисти, а нормално се разграждали .. или нещо такова!
*

Starlet

• 1937
« Отговор #6 -: Април 17, 2006, 13:54:05 pm »
Тестовете за овулация отчитат пика на LH-хормона, който стимулира отделянето на яйцеклетката от образувания фоликул. Така че могат да отчетат положителен резултат при СПЯ а яйцеклетка да не се отдели (това е задържан фоликул). При мен отчетоха този мец положителен резултат тестовете, а имах задържан фоликул. Най-добрият начин за проследяване на овулацията е чрез фоликулометрия, особенно при СПЯ (поликистоза). Това е моето мнение.
*
« Отговор #7 -: Април 17, 2006, 14:35:20 pm »
А при положение, че само десния яйчник ми е поликистозен, това означава ли, че през месец може да не овулирам?!
Левия си е здрав и би следвало да се вкючва през месец?!
*

Starlet

• 1937
« Отговор #8 -: Април 17, 2006, 14:38:37 pm »
А при положение, че само десния яйчник ми е поликистозен, това означава ли, че през месец може да не овулирам?!
Левия си е здрав и би следвало да се вкючва през месец?!

Това за редуването на яйчниците не е точно така. Може да овулира 2,3,4 месеца подред единият а после веднъж другия и така. Но по принцип често срещано е да се редуват горе долу а от време на време да повтори само единият.
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #9 -: Април 17, 2006, 14:56:20 pm »
поликистозата е резултат на хормонален дисбаланс. този процес се осъществява от оста хипоталамус-хипофиза-яйчници. затова и наричат ПКЯ Синдром, защото е резултат на сложни взаимовръзки. в този смисъл не може само единият яйчник да е поликистозен. по-скоро при единия е по-изразено. ПКЯ не винаги е съпроводено от липса на овулация, макар и това да е често срещан резултат. при мен левият беше по-зле, образуваше фоликули по-рядко и не винаги се спукваха. съветвам те да си направиш обстойно изследване на хормоните и да намериш причините. в повечето случаи винаги излиза виновникът. после ще решашваш как да процедираш.
*
« Отговор #10 -: Април 17, 2006, 15:24:28 pm »
Определено ще послушам съвета ти manhattan, само че съм решила този и следващия месец да пробваме и ако не се получи ще се впусна в изследвания...  :(
*
« Отговор #11 -: Април 18, 2006, 19:05:43 pm »
Между временно си пусни и едни хормони, за да се разбере в какво състояние са яйчниците в момента. Евентуално ако после правиш и стимулация, ще са ти от полза.
*
« Отговор #12 -: Април 19, 2006, 09:00:01 am »
Тези два хормона ли трябва да изследвам: LH и FSH?
Направо в Цибалаб ли да отида или да се консултирам с д-р Владимиров преди това, за да ми разчете резултатите после?!
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #13 -: Април 19, 2006, 09:09:04 am »
Направо в Цибалаб ли да отида или да се консултирам с д-р Владимиров преди това, за да ми разчете резултатите после?!

Най-добре говори с д-р Владимиров - той да реши кои хормони ( тези два или + Естрадиол) А и след това е добре той да ти разчете резултатите.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

Starlet

• 1937
« Отговор #14 -: Април 19, 2006, 10:46:05 am »

След като имаш поставена все пак някаква диагноза за поликистоза отиди първо при доктор Владимиров той да прецени кои хормони да пуснеш защото освен LH и FSH още могат да се пуснат и Естрадиол, Пролактин, Тестостерон, както и хормоните и антителата на щитовидната жлеза. Другото което незнам дали го знаеш, че част от хоромоните се пускат в точно определени дни от менструалният цикъл. Но все пак нека доктор Владимиров прецени и да те упъти кога, как и кои хормони да пунеш. И пиши после ей да не забравиш!!!  :D
*
« Отговор #15 -: Април 19, 2006, 11:40:51 am »
Много ви благодаря за съветите и интереса!
Ще пиша веднага след като имам някакви новини... За жалост не съм от много послушните пациенти и все имам някакво друго мнение  :oops:  Д-р Владимиров ми препоръча противозачатъчни за няколко месеца и след изчистване на яйчника опити за забременяване..., обаче аз не искам да ги пия и вместо тях си назначих Цистофемин! Ще отида на фоликуметрия този и следващия месец и ако няма ову, ще ревна за хормонални изследвания на Владимиров!

Много ви благодаря отново!  :D