0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #660 -: Февруари 10, 2014, 14:21:16 pm »
Може ли да попитам как преценяте по Е2 дали фоликула е хубав? - кога пускате изследването и колко трябва да е Е2?

Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #661 -: Февруари 10, 2014, 16:17:48 pm »
Кога да пусне изследването преценява лекаря по принцип. Иначе, стойностите на Е2 в различните дни са различни, повишава се със зреенето на фоликулите. Около 250 единици се смята за оптимална стойност при един зрял доминантен фоликул, готов за пукане.
Има нещо друго, обаче, в някоя от темите го коментирахме - не винаги Е2 дава реална представа какво се случва, затова и някои лекари не го изследват по време на стимулация. Има случаи на високи нива, които би следвало да показват много на брой фоликули, добре узрели, а на пункция се оказва съвсем различно - малко извадени яйцеклетки, не всички достатъчно узрели и т.н. Има го и обратния случай - ниски нива на Е2, а на пункция чудесни резултати. В общи линии - всичко е индивидуално. Този показател е ориентировъчен в общи линии.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #662 -: Февруари 10, 2014, 17:09:14 pm »
При мен нещата са класически - цикъл 28 дни, на 14-тия овулирам. Два дни преди овулация Е2 трябва да ми е 200-250 за една яйцеклетка, респективно за две 500 и т.н.т.  Паралелно се мери ЛХ, то според мен показва след колко време настъпва овулацията, но това си е мое тълкувание...
Ст-стите на Е2 не са категорични че има годна яйцеклетка, но са добър ориентир. Напоследък често лабораториите дават Е2 в други мерни единици и трябва да се приравняват, в такъв случай виж в гугъл и си ги приравни.

Има случаи на високи нива, които би следвало да показват много на брой фоликули, добре узрели, а на пункция се оказва съвсем различно - малко извадени яйцеклетки....
Нещо забавно от мен: нивото на Е2 показваше четири яйцеклетки, извадиха ми три. Върнахме едно ембрионче, но после видяхме две бебенца... Оказа се, че неизвадената яйцеклетка osi_13 по някое време е била естествено оплодена.
*
« Отговор #663 -: Февруари 10, 2014, 17:44:13 pm »
Аз питам защото като бях при гинеколога го питах какъв метод за изчисляване на овулацията да избера и дали тестовете са добър начин и той ми каза, че най-сигурно било да ходя да ми мери фоликулите. След това като качествен метод ми препоръча мерене на БТ. Та затова питам защото ако хормона е добър показател да го включа в списъка и да го пускам профилактично

« Отговор #664 -: Февруари 10, 2014, 17:58:54 pm »
Хормони
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
LH                                                        10.2          U/l                             2.4 - 12.6      ECLIA
FSH                                                          5.8          U/l                             3.5 - 12.5      ECLIA
Пролактин                                         337          mIU/l                             102 - 496      ECLIA
Естрадиол                                         53.1          pmol/l                               46 - 607      ECLIA
Прогестерон                                         1.38          nmol/l                           0.60 - 4.70      ECLIA
Тестостерон                                         0.56          nmol/l                           0.29 - 1.67      ECLIA

Това са резултатите от изследванията ми, правени във втория ден на цикъла. Всичко излиза в норма, в такъв случай има ли смисъл въобще да започвам Ясмин или да оставя така нещата и да видя дали следващият ми цикъл ще е както трябва.  :?
*
« Отговор #665 -: Февруари 10, 2014, 18:30:14 pm »
Лилибел, от колко време опитвате за бебче? Първите шест месеца е хубаво да мериш БТ, за да се ориентираш в цикъла си, след това може да проследите образуването и пукането на фоликулите с твоят гинеколог. Кръвни хормонални тестове за следене на овулацията е напълно, напълно, напълно излишно да пускаш, дори и да имаш излишни парички и кръв. Никакъв смисъл няма, казвам ти го като човек които е бил на твое място   :bighug:
С тези парички по-добре си спретни един хубав 14-15-16-21-ви февруари.
Ако обаче си над 35 не чакай повече от 6 месеца и потърси клиника по репродуктивно здраве.

Кат, можеш ли да отидеш да коментираш резултатите с док и да решите какво да правите? Може да препоръча да направиш една или няколко фоликулометрии този месец, за да видите какво се случва 'вътре'или пък някакви други неща.
*
« Отговор #666 -: Февруари 10, 2014, 19:10:49 pm »
kata77, при тези хормони аз бих се въздържала от приема на Ясмин, въпреки че принципно съм на мнение, че всичко трябва да се съгласува с лекаря, а и самата аз от доста време поддържам цикъла си с медикаменти. В твоя случай си мисля, че си струва да се види каква ще бъде спонтанната реакция на организма. Още повече казваш, че не планираш забременяване в близките години, така че отсрочка от един месец не е проблем. А в случай, че отново не се получи спонтанен МЦ, може пак да го провокираш по същия начин. На мен на няколко пъти ми се е случвало да липсва МЦ, заради задържан фол.  и обикновено моята лекарка ми изписва Дуфастон за 10 дни за предизвикване. И другата ми препоръка е да направиш независима консултация при друг гинеколог без да го запознаваш с назначената терапия, за да видиш неговите препоръки дали пък няма да са по-различни  :wink:
Успех, каквото и да предприемеш!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #667 -: Февруари 10, 2014, 19:17:27 pm »
Lilibell, подкрепям Лили. Няма смисъл да пускаш Е2 за следене на овулация, той не е показател дали има овулация. Правилният метод е този, който ти е казал лекарят ти - следене на фоликулите - фоликулометрия. Успех!

Ката, не са ти в норми изследванията. Забележи, че ЛХ е два пъти колкото ФСХ, а трябва да са с почти еднакви стойности. Това е един от симптомите за СПКЯ, наред с другите неща, за които ти писа.
Иначе, другите хормони са добре.

П.С. Сега видях и Марси какво ти е писала, съгласна съм с нея. Поне още едно мнение.
« Последна редакция: Февруари 10, 2014, 19:19:11 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #668 -: Февруари 10, 2014, 19:31:18 pm »
Още не сме правили опити защото тъкмо като започнахме ми се появи задържания фоликул и последваха 2 месеца хапчета. Сега ще ми е първия сериозен месец, надявам се да не чакам много. За целта ми се иска да се ориентирам как по-качествено да си пресметна подходящия момент. Мислех с тестовете, но сега разбирам, че не са много сигурни. Може би наистина ще опитам от време на време да ходя на преглед ама ми е много неудобно защото трябва да излизам по-рано от работа. Както и да е - ще се оправя, все ще нацеля някой подходящ момент. Благодаря за мненията момичета и стискайте палци

*
« Отговор #669 -: Февруари 10, 2014, 20:27:13 pm »
lilibell, аз бих ти препоръчала да включиш всички методи: измерване на БТ, ову. тестове, наблюдение на цервикалална слуз + както казваш, от време на време на преглед (без Е2, от това наистина няма смисъл). Така най-бързо ще добиеш представа за особеностите на своя цикъл и моментът на овулация.
Успех!

*
« Отговор #670 -: Февруари 10, 2014, 21:37:31 pm »
Лили, пожелавам ти да не чакате дълго!  :bighug:
Но защо си решила да си разваляш удоволствието от опитите, не знам. Прекрасно е просто да правиш любов - красива, ненаситна и дива... поне 3-4 месеца... После или ще купувате пеленки и количка или ще започнеш да мериш температури.
*
« Отговор #671 -: Февруари 10, 2014, 22:42:46 pm »
Ааааа аз и без това съм стресирана, едва ли ще мога да се насладя както трябва на опитите. Много стрес ми дойде напоследък - задържан фоликул, лоши хормони, а сега ми назначиха още един път хормони + АМХ поради подозрения на док, които се моля да не се окажат верни. Трябваше този цикъл да ги пусна обаче реших на своя глава да мине един "чист" месец без хормонални препарати, че да видя истинското състояние на яйчниците си. Затова не искам никаква наслада, искам нещата да се случат бързо и да си отдъхна  :balk_144:

*
« Отговор #672 -: Февруари 11, 2014, 09:48:15 am »
Бебче трябва да се прави с любов. Ако не стане така, търсиш специалист и удвояваш любовта. Балансирай  внимателно между мечтите и страховете си. Пожелавам ти един месец с много хубава овулация и сбъдната надежда в края му!   :bighug:
« Отговор #673 -: Февруари 11, 2014, 10:21:37 am »
Бебче трябва да се прави с любов. Ако не стане така, търсиш специалист и удвояваш любовта. Балансирай  внимателно между мечтите и страховете си. Пожелавам ти един месец с много хубава овулация и сбъдната надежда в края му!   :bighug:

Колко хубаво казано  :bighug:
« Отговор #674 -: Февруари 11, 2014, 12:50:00 pm »
Благодаря ви на всички за отговорите, момичета, предполагам ще е най-добре да направя още един преглед при друг лекар. Ако можете ще съм ви много благодарна, на лично съобщение (все пак да не спамим излишно темата с неща, които не са по нея) да ми препоръчате добър гинеколог в София при когото бих могла да отида за подобен проблем, определено ще ми е от помощ, а и все пак да не се лутам излишно.
Благодаря още веднъж!  :grouphug2:
« Отговор #675 -: Февруари 14, 2014, 16:46:43 pm »
моля за помощ при разчитане на резултати .Изследването е правено на 3 ден от цикъла
FSH    

8.98
   U/l    М(до12.4)Ж(фазиF:.до12.5;O:до21.5L:до7.7;Postmenoph.:до134.8)
   LH    

3.98
   U/l    М(до8.6)Ж(фазиF:до12.6;O:до95.6;L:до11.4;Postmenoph.:до58.5)
   Естрадиол    

119.5
   pmol/l    М(49.6-218)Ж(фазиF:90.1-716,O:243-1509,L:147-224,postmenoph.36.7-145)
   Пролактин    

123.60
   ?/u/ml    М (86 - 324) Ж (102-496)
   Имунологична диагностика *** Immunologie    
   Забележка : Няма

Име на теста (изследването)

Резултат

Единици

Референтни граници
   Chlamydia trachomatis Ig A    

0.4
      (-)отр.:под 9;гран.ст-т: 9-11;(+)пол.:над 11
   Chlamydia trachomatis Ig G    

0.3
      (-) отр:под9;гран.ст-т:9-11;(+) пол:над11

*
« Отговор #676 -: Февруари 14, 2014, 21:23:28 pm »
Пролактин - 29,74(1,4-24,2)
Дали ще може коментар- всъщност правен е в края на ноември 2013 , и знам че е завишен
но според док и консултацията днес , не е проблем че е завишен, защото аз пък си
спазих изискванията , дори и кафе не бях пила, спах 8 часа и бях гладна, а също постоях малко около 10 минути преди да вляза в лабораторията. Става дума за доказан Луф сидорм в края на септември 201.  :?
Май тряБва да го повторя. :?
« Последна редакция: Февруари 14, 2014, 21:35:04 pm от f_29 »
« Отговор #677 -: Февруари 14, 2014, 21:24:17 pm »
Момичета, знаете ли нещо за свободния тестостерон? Много ми е нисък и се чудя на какво се дължи и как да го повиша. Преди три месеца резултатите ми бяха следните:
Дхеас 1.7 (2.7-9.2)
17 ох алфа прогестерон 1.4 (0.2-1.3)
Своб.тестостерон 0.015 (0.117-0.558)
SHBG 47 (26.1-110)
Др. Тодорова ми изписа дхеа и каза, че като се регулира той, очаква и другите да се регулират. След 45 дни прием на дхеа, дхеас скочи на 11.4. Тодорова каза да го спра. Сега, един месец по-късно, дхеас вече е в норма, но своб.тестостерон е още по-нисък:
Дхеас 6.98 (под 9.8)
Своб.тестостерон 0.008 (0.117-0.558)
17 ох прогестерона още не ми е готов. Незнам вече какво да правя с тези хормони :-( този тестостерон скоро съвсем ще изчезне.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #678 -: Февруари 15, 2014, 18:44:21 pm »
Пухкавелката, на колко години си? FSH  е доста по-високо от LH, макар да е в границите, но това по принцип говори за евентуален проблем с резерва. Оптималният вариант е съотношението LH/FSH и в двете посоки да е 1-ца, най-много 1,5, при теб FSH/LH е над 2. Това може да е индикация за намаляващ резерв. Другите хормони са наред, хламидията е отрицателна.
Необходимо е да се консултираш с гинеколога си и да направите оценка на яйчниковия резерв. Правихте ли УЗИ в началото на цикъла, в който си пускала хормоните? Може би ще трябва да се пуснат инхибин Б и АМХ, за да се види там как са стойностите.
Разбира се, напълно е възможно тези стойности да са инцидентни и да няма проблем. Пила ли си някакви хормонални лекарства преди изследванията, те може също да повлияят? Проблеми с цикъла?

Фанта, не мога да кажа нищо за пролактина. По принцип е проблем, когато е завишен, особено ако целиш бременност. Може би трябва да направиш още една консултация с ендокринолог - второ мнение не е излишно. Доказания ЛУФ синдром знаеш какво е предполагам - нямаш овулация. Там също трябва да се търси решение, ако искаш бебе.

Slanceto2, за жалост, не мога да помогна за тестостерона. При мен е бил завишен и го смъкнах с лекарства. При теб може да се е повлиял от лекарствата, които си пила, не знам. Направи още една консултация с лекаря си. Трябва да й кажеш, че тестостерона е паднал още.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
« Отговор #679 -: Февруари 16, 2014, 12:55:18 pm »
 Здравейте, момичета! След среща с ендокринолог имам да направя разни изследвания, но за някои от тях не знам дали имат определени дни, в които се правят или пък по-специални изисквания преди тях. Та въпроса ми е на кой ден да пусна 17 OH Progesterone и Androstendion и има ли изисквания преди да дам кръв?