Честно казано, не знам. Преди овулация LH се повишава чувствително, но предполагам и FSH се повишава, това е фоликулостимулиращ хормон и вероятно при нарастване на фоликула и той търпи повишение, но за съотношението между двата хормона по време на целия цикъл - нямам информация. По принцип, за да се направи оценка на хормоналния баланс, изследванията се пускат в началото на цикъла - 2-5 ден, когато яйцеклетката започва своето развитие - зреене, узряване, овулация, резорбация /ако не е настъпила бременност/. Важни са нивата в този период - 2-5 ден, защото тогава започва всичко и от тези нива и съотношения зависи как ще се развие цикъла, най-общо казано. Затова се гледа съотношението в началото, тъй като дава информация дали не е на лице СПКЯ или не дай Боже - изчерпан или намаляващ резерв.
Колкото до колежката, която разбирала..... видно е колко разбира. Тези сме ги чували, чували... за жалост. Пак казвам - специалистите, които са наясно с тези неща и могат да предложат адекватна помощ, се намират в репродуктивните клиники. Да, знам, че елементарната логика сочи, че всеки гинеколог би следвало да е запознат с базовите неща като хормони, все пак, това са учили, но за жалост, практиката показва съвсем друго. Много от тях не са наясно явно как функционира женската полова система, не са наясно с връзките между хипофиза, щитовидна жлеза и хипоталамус и как всеки хормон си взаимодейства с другите и оттам как това влияе на репродукцията. И аз бях в шок от това си откритие - ама ето - на. Надявам се да послушаш съвета ми и да се ориентираш към клиника по репродуктивно здраве и да спреш да ходиш по разни центрове, поликлиники и познати и колеги на познати и т.н. Този път съм го минала и не само аз, та от опит говоря.
Успех!