От цялото това ровене обаче оставам с впечатлението, че в бг няма национална програма по превенция преди забременяване. Според "НАРЕДБА № 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията" изследвания за рубеола и токсоплазмоза се правят чак след аборт! Преди това по линия на ЖК (пренатален скрининг)- за хепатит В, сифилис и т.н. Е въпроса ми е- защо трябва да забременея, за да ме лекуват от инфекциозни и паразитни заболявания? В една английска книга, която наскоро си купих изрично пише, че дори и в детска възраст да е правена имунизация за рубеола, е редно да се провери титъра на антителата и да се прецени, дали да не се поднови имунитета. Оставам с впечатлението, че програмата за майчинство е по- скоро превенция на обществото от разпространение на заболявания, отколкото превенция за това да се раждат повече здрави бебета. Или по-точно- абе тука така и така сега си дошла до лекаря защото си бременна, защо да не те проверим и за сифилис? И може би в тази линия на мисли JP-то ми има основание да ми откаже изследвания.