0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част І
« Отговор #440 -: Октомври 31, 2009, 23:05:38 pm »
Пълни и подробни.
Освен това би трябвало да оставят детето за наблюдение поне 1 вечер. Така се процедира при гърчове по принцип.
Акт-Хиб и Противоменингококовата ваксина тип С ваксини са направени?

Тъй като изследвания, Стреп-тест, няма, произнасянето за "вирусна" генеза е доста рисковано.
Би трябвало да се обмисли въз основа на всички данни ( и липси) дали не е добре детето да се покрие с АБ.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #441 -: Октомври 31, 2009, 23:08:10 pm »
На 21/08 извадихме трета сливица. Две седмици след нея сложихме Превенар и на 15/09 тръгна на детска градина.

В болницата не направиха никакви изследвания, диагнозата е "вирус - препълнени сме с болни деца". Не ни оставиха за по-дълго от 8 часа, защото по стаите имат деца с усложнения след вируса -имат плевмонии и т.н.....и ни изписаха.
Какви изследвания са били нужни?

Що ли не се учудвам...Бих изчакала мнението на доктор Бърди без да правя предположения, но ПКК примерно, урина, ехограх, щом има операция с близка давност - един гърлен и назален секрет?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #442 -: Октомври 31, 2009, 23:13:10 pm »
Ако детето не е пълно ваксинирано и липсва пълен набор изследвания никой не може да каже дали това не е менингит.
Произнасянето за "вирусна генеза" е плод на голяма наивност, при положение че нито изследвания са правени (поне както твърди майката) нито е наблюдавано детето по-дълго.

Все пак за толкова глупости дават АБ, а ето един случай в който АБ е наистина защита при тези дадености.
Добър АБ- Аугментин, или Цефзил, или друг силен цефалоспорин.

Може ли да е вирусно? Може, разбира се, но това все пак е диагноза чрез изключване. Как ще се изключи без нищо направено за да се изключи?
« Последна редакция: Октомври 31, 2009, 23:14:51 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

iv_pif

• **
  • 55
  • Бог да пази България
« Отговор #443 -: Октомври 31, 2009, 23:16:21 pm »
Аз питах за антибиотик - отговора беше, вируса не се повлиява с нищо, такива деца идват при нас вече цяла седмица, чудим се защо чак сега взеха решение да се затворят училищата от понеделник.
Успокоиха ме че този гърч /продължил около минута и нещо/ не е кой знае какво.....аз пък как ли не умрях от страх, се чудя.
В понеделник ще отидем сутринта при личната му -тя дано да пусне изследвания и да даде антибиотик ако е необходимо.
От 17ч.няма температура, напротив - почти 36 градуса потдържа, някога и под 36 пада.
Имаше едно -две рядки изхождания,в момента има само ентерол и му дадох.
Другото лечение -Изопринозин и само температуро -понижаващи при нужда.
Моята Вселена се казва Дани

*

Birdie

• 11040
« Отговор #444 -: Октомври 31, 2009, 23:18:17 pm »
Ами... добре.

Акт-Хиб и Противоменингококовата ваксина тип С ваксини са направени?
Sir Alec Guinness
*

iv_pif

• **
  • 55
  • Бог да пази България
« Отговор #445 -: Октомври 31, 2009, 23:20:45 pm »
Бърди, ние сме Пифчето и Дани, знаеш че имаме всички ваксини по календара в БГ /Пентаксим, вместо тая ваксина по касата/ и Превенар преди 2 месеца. Винаги сме поставяли ваксините в срок, а детето не е вдигало температура изобщо след тях...

За менингит и аз се уплаших...защото след гърча детето имаше ужасни 10-тина минути, изглеждаше много зле...много.
Сега късно ли е да се правят изследвания...какво да искам, за какво да внимавам?
А за вируса...на мода в БГ. е да се изследва за свински грип. Тея изследвания ставали за 1 седмица....а до тогава?!?Как ли ги лекуват....

*

Birdie

• 11040
« Отговор #446 -: Октомври 31, 2009, 23:23:19 pm »
Знам Пифче...знам че сте Пифчето и Дани. Все още не съм изкуфял и одъртял толкова... :)  :bighug:
Следете за т-ра, и при поява даваме "агресивно" Нурофен като добро и бързо средство.

Без да съм прегледал друго да кажа не мога.
« Последна редакция: Октомври 31, 2009, 23:24:50 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

iv_pif

• **
  • 55
  • Бог да пази България
« Отговор #447 -: Октомври 31, 2009, 23:27:56 pm »
То сигурно аз съм изкуфяла...тея всички ваксини /Превенар, Пентаксим...и др.не са ли и против менингит?!?!

Бърди, само ако ме беше видял сутринта - спахме двамата и се събуждам от тресенето му в леглото, а позата му....ужас. Посиня за секунди....
Едва ли ще заспя отново спокойно скоро...тая вечер съм на пост - майка също!!!

*

Birdie

• 11040
« Отговор #448 -: Октомври 31, 2009, 23:31:12 pm »
Знам. Разбирам и съчувствам. Затова и пиша.
Но тези неща са чести при деца, и се случват.
После всичко преминава... .
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #449 -: Октомври 31, 2009, 23:31:47 pm »
Добър вечер на всички!
Добър вечер, докторе!

Много съжалявам да прочета, че има болни деца и изплашени майки. Пожелавам бързо оздравяване!

Докторе, искам да споделя, понеже ни следихте случая...
Днес направихме отново кръвни изследвания, за да видим какви са резултатите след приложеното и минало лечение.
Мисля, че всичко е в норма. Педиатър не е поглеждал, но ще споделя само, че:
CRP от  26.74 преди, при норма от 0 до 8.2, сега в момента е 1.3mg/l
Левкоцитите са 12.7, но аз от Вас знам, че за по-малки деца реф. стойности са различни и прочетох, че при тази стойност сме в норма.
Има леко завишени лимфоцити, но и за тях прочетох, че се отнася същото като за левкоцитите.
Гранулоцитите са малко занижени. Пише, че занижение се наблюдава при наличието на оздравителен процес.
Резултатите за токсоплазмоза - негативни.
Всичко останало е в референтни граници.
Състоянието на детето е отлично, както в нормално ежедневие.
Та считам, че е здрава!

В крайна сметка може би става въпрос за вирус. Освен диарията имаше и зачервено гърло. Една от диагнозите й, поставени от педиатър е тонзилит. Не изследвахме само гърлен секрет, но така или иначе не ни назначиха такова изследване, а когато аз реших да го самоназнача /както останалите изследвания/ вече пише АБ и беше безсмислено.

Имам въпрос - при вирус е ли възможно CRP да е толкова високо?

Ами това е.
Искам още веднъж да Ви благодаря за съветите, които смятам, че ни помогнаха изключително, а днес пък ми помогнаха да разсъждавам правилно и спокойно относно резултатите!

п.п. днес в болницата беше лудница, адска истерия заради сеинския грип. Поради тази причина не чакахме ред за педиатър, който да погледне все пак изследванията.

*

Nina

• 2643
« Отговор #450 -: Октомври 31, 2009, 23:37:51 pm »
Пифче, Кристина 5-6 дни вдигаше температура до 40.7 градуса. Гърч не сме имали.
Само я втресе един път.
Нашето заболяване протече с тежка диария.
Инфекционистът, който ни прегледа ми каза, че около 10% от децата са предразположени към температурни гърчове и правят такива и на по-ниска темература. И че положението е много страшно в родителските очи, но се овладява!
Д-р Бърди да каже ако има неточности.
Дано повече не се повтаря това!

Лейди, надявам се Вики да се оправи по-скоро!
*

iv_pif

• **
  • 55
  • Бог да пази България
« Отговор #451 -: Октомври 31, 2009, 23:40:06 pm »
Само да кажа малко предистория - в сряда го взимам от градина и предупреждавам че няма да го водя два дни, защото аз съм със силни болки в кръста /сезона на Дисковите хернии/.В петък Дани се събужда със сополки и лош дъх в устата. И двата дни няма контакт с чужди хора.Всички в семейството сме здрави.Купих Стрепсилс с мед и лимон -не иска да ги смучи.Друго не давам целия ден.
Вечерта преди сън вдига до 38 градуса, давам Панадол 9мл.Заспива. Към 1 часа пак има...пак давам панадол. Към 4 часа има 39 градуса,дадох Панадол и започнах да слагам компреси, Дани е буден и си говорим...свалих я до 38.5  и той заспа.Имам свещички ...но въобще не ми идва на ум да ги сложа....
в 7.30 се започва ...гърч, или поне само това мога да измисля в стреса си.Притесних се да не си е глътнал езика, правя опит да бръкна в устата - затворена е силно челюстта. Посиня, гърча спря, той се отпусна като парцал....син, полят с вода от нас - и леко разсъблечен. Преобличаме го, а той е парцал - тялото още е в поза от гърча. Напишква се в гащите. Отново преобличаме. Меря темп. докато чакам линейката - 38 градуса.Идва докторка -Дани започва да плаче при прегледа и тя казва че това е добър знак.
После заспа в линейката...за болницата тръгнахме с Нурофен в дупето, имам си -и тя ми поиска моя...а аз защо не се сетих да го сложа по-рано, и как съм заспала.....и колко ли е била темп. че да направи гърч....ужас, ужас.
А като имаше 38 градуса и трепери от студ.....
Бърди дай съвет и за другите майки какво се прави в такива случаи -аз до сега не съм срещала от теб подобни съвети, дано не те карам да се повтаряш!!!!

*

Birdie

• 11040
« Отговор #452 -: Октомври 31, 2009, 23:41:53 pm »
Може да има толкова високо СРП, макар и не толкова характерно-типично. Но може, Да.
Оценката на лимфоцитите трябва да е съобразено винаги с възрастта на детето.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #453 -: Октомври 31, 2009, 23:44:58 pm »
Прави се ректален Диазепам. Но дори тук това днес трудно се намира и е със специални рецепти.
Поставя се свещичка за т-ра и детето се поставя така че да се осигури проходимост на дих. пътища.

Много неприятни ситуации са тези... .
Sir Alec Guinness
*

iv_pif

• **
  • 55
  • Бог да пази България
« Отговор #454 -: Октомври 31, 2009, 23:52:46 pm »
ОФФф, пропуснах да кажа това -д-р Ралчева ни прие в Спешното -тя е детски невролог. Изписа ни Диазепам на обикновенна рецепта, и каза че с тази рецепта и вс.което ще опиша за случая за личната лекарка на Дани тя ще му изпише на "зелена "рецепта Диазепам, да си го държа в хладилника на вратата....и повече нищо не разбрах.Казах си-тя личната всичко ще обясни, защото направих опит да пробутам обикновенната рецепта в някой аптеки -не мина. Тея "зелените" лекарства били под ключ, и се дават срещу такава рецепта...под ключ -УЖАС.
А за ваксините какъв е отговора ти...с някоя дали съм го предпазила от Менингит?!?

*

Nina

• 2643
« Отговор #455 -: Октомври 31, 2009, 23:53:08 pm »
Аз ще си позволя да споделя още нещо д-ре.
При Кристина има почерняване на зъбите. Прилагаме абсолютна хигиена, още от първото зъбче. Но това нещо се появи. Казаха, че е синдром на сладкия биберон. От адаптираното мляко, което пие и смукането на залагалка е развъдила някакви бактерии. Не предложиха някакви мерки, но махнахме залъгалката и започнахме да мием зъбите след последното мляко за вечерта, а не преди него. Но това така или иначе се беше появило.
Казаха, че е бактерия. Кариеси няма, следим на стоматолог.

Сега, след като боледува и след като пи АБ и мина на безлактозно и беззахарозно мляко АЛ 110 на Нестле, зъбките и се изчистиха. От буквално черни, сега им само белезникави петна.
Много интересно. Поне на мене, де  :oops:

В тази връзка - дали мога да давам от това мляко да си пие или не е препоръчително?

Пифче, диазепама винаги е бил с рецепта, дори и преди да затегнат изискванията.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #456 -: Октомври 31, 2009, 23:57:33 pm »
ОФФф, пропуснах да кажа това -д-р Ралчева ни прие в Спешното -тя е детски невролог. Изписа ни Диазепам на обикновенна рецепта, и каза че с тази рецепта и вс.което ще опиша за случая за личната лекарка на Дани тя ще му изпише на "зелена "рецепта Диазепам, да си го държа в хладилника на вратата....и повече нищо не разбрах.Казах си-тя личната всичко ще обясни, защото направих опит да пробутам обикновенната рецепта в някой аптеки -не мина. Тея "зелените" лекарства били под ключ, и се дават срещу такава рецепта...под ключ -УЖАС.
А за ваксините какъв е отговора ти...с някоя дали съм го предпазила от Менингит?!?
Ако сме направили всичките- добре сме направили.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #457 -: Октомври 31, 2009, 23:58:06 pm »
Аз ще си позволя да споделя още нещо д-ре.
При Кристина има почерняване на зъбите. Прилагаме абсолютна хигиена, още от първото зъбче. Но това нещо се появи. Казаха, че е синдром на сладкия биберон. От адаптираното мляко, което пие и смукането на залагалка е развъдила някакви бактерии. Не предложиха някакви мерки, но махнахме залъгалката и започнахме да мием зъбите след последното мляко за вечерта, а не преди него. Но това така или иначе се беше появило.
Казаха, че е бактерия. Кариеси няма, следим на стоматолог.

Сега, след като боледува и след като пи АБ и мина на безлактозно и беззахарозно мляко АЛ 110 на Нестле, зъбките и се изчистиха. От буквално черни, сега им само белезникави петна.
Много интересно. Поне на мене, де  :oops:

В тази връзка - дали мога да давам от това мляко да си пие или не е препоръчително?

Пифче, диазепама винаги е бил с рецепта, дори и преди да затегнат изискванията.

Това за зъбките зависи как изглежда... .
Sir Alec Guinness
*

iv_pif

• **
  • 55
  • Бог да пази България
« Отговор #458 -: Ноември 01, 2009, 00:02:46 am »
Въпрос за ниската температура -сега пък е с много ниска, под 36 гр.и спи, но му е студено...и го завивам отново, а той проплаква?
С това сега трябва ли да се "боря" и как?!
до 17ч свалях темп..сега да покачвам ли?!?!

П.П като се прибрахме сама "включих" в лечението Виброцил са сополите и Тантум Верде!

*

Birdie

• 11040
« Отговор #459 -: Ноември 01, 2009, 00:05:50 am »
Аз лично бих дал АБ. Лично мнение... . Обсъдете...все пак не мога да бъда обективен без преглед.
Тези хипотермии може да са след периоди на висока т-ра, но може и да не са.

Sir Alec Guinness