0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част І
« Отговор #360 -: Октомври 20, 2009, 15:18:49 pm »
Здравейте.

Д-р Бърди, ще погледнем и за отит.

Детето се подобрява. Няма температура. От изминалата нощ до сега има общо 3 изхождания, като само едното е по-обилно. Редки са, доста. Едното беше малко по-гъсто, но като цяло е рядко.  Храни се вече, не нормално, по-оскъдно, но вече има апетит.

Както бях казала - говорих с инфекционистът относно резултатите и неговорто мнение е, че независимо, че не се е изолирало нищо в посявките от изпражненият, това не значи, че не е имало бактерии. Спред него медицината не е артитметика и нещата не винаги са точни. Ако гледаме все пак в посока бактерии, то той предполага дезинтерия, тъй като детето много бързо се повлия от Суметролима. По-малко допуска Саламонелоза.
Каза, че за сега няма нужда, а и не е време да се правят наново кръвни изследвания и микробилология. Трябва няколко дни след като спрем антибиотика.

Аз искам да Ви попитам Вас - множем ли да допуснем паразити?
Токсоплазмоза? Друго?
Имаше леко зачервено гърло. темепература.. характерни симптоми?
Можем ли да пуснем и такива изследвания по-късно?

Поздрави! 
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #361 -: Октомври 20, 2009, 15:39:45 pm »
Диариите са и вирусни, освен всичко друго. И точно вирусните са по-чести при деца. А не бактериалните. Особено пък за деца,които се отглеждат в добра семейна обстановка.
Спокойно може да е Ротавирус или Ентеровирус.
Мисля че детето започна да се подобрява след като се добавиха електролити и се възстанови храненето му.
Правенето на "диети" при обикновени детски диарии е груба грешка, водеща само до пролонгиране и усложняване на диариите. Малка 3-4 часа пауза? Да. Но не "диети" след това. Но не и баклава, разбира се. Логичен подход.
Не мисля че Бисептол има роля. Или поне не решителна- затова на сляпо АБ при диарии не се дават.

Не мисля че има смисъл сега от повече изследвания, ако и детето се подобрява стабилно.
Дали има нужда да се повтори СРП? Да, след около седмица от първите изследвания.

Токсоплазма,или други възможности от кръвни изследвания, може да пуснете заедно със СРП (второто).
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 16:05:23 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
« Отговор #362 -: Октомври 20, 2009, 17:14:20 pm »

Здравейте д-р Бърди.Имам проблем, в посявка на гърлен секрет на сина ми на 4,9г.беше изолиран някакъв вид стрептокок(причинителят на скарлатината) беше ни предписан АБ аугментин, но синът ми го повръща  :? моля ви кажете ми с какъв друг АБ да го сменя?Според нашата педиатърка няма такъв това бил най-добрият и точка ама като детето не го поема?...Дори предложи да му го давам на таблетки, ама те са много големи  :( няма да може да я глътне, отгоре на всичко не предписа и дозировка за таблетите.
Моля ви дайте ми съвет  osi_1
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 17:16:36 pm от denisa12251 »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #363 -: Октомври 20, 2009, 17:19:05 pm »
Зинадол Сироп, ако детето не е алергично.
Обикновен Амоксил (Амоксицилин) също става.

10 дневен курс.
Sir Alec Guinness
*

denisa

• 2681
« Отговор #364 -: Октомври 20, 2009, 17:21:06 pm »
Благодаря ви много.Дозировката същата ли остава на 8ч по 8мл.?И какви милиграми трябва да е сиропа? :oops:
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 17:32:38 pm от denisa12251 »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #365 -: Октомври 20, 2009, 17:43:44 pm »
НЕ!!
Дозира се съобразно избрания препарат.
Sir Alec Guinness
*

denisa

• 2681
« Отговор #366 -: Октомври 20, 2009, 17:51:12 pm »
С риск да стана нахална ще ви попитам каква дозировка да давам детето е 16кг.
Ако може да ми отговорите и за двете, защото незнам кое ще намеря.Благодаря ви докторе  :thankyousign:
*
« Отговор #367 -: Октомври 20, 2009, 20:35:11 pm »
Д-р Бърди, ето Ви една идея за размисъл!

Трябва, длъжен сте да съберете всичките си коментари и съвети по форумите, да ги систематизирате, опишете, ксласифицирате, подредите, категоризирате и още други подобни да ги оформите под формата на книжка (учебник, помагало, записки, ръководство, справочник и т.н.). Облечете ги в съответната съвременна, актуална теоретична платформа и книгата е готова. Разбирам, че Вие следите постоянно в останалите страни как се развива педиатрията, така че сте актуален и в крак с научните изследвания по света.
 За разлика от многото лекари, които съм срещала и които само мънкат и хъмкат и трудно формулират мисълта си, Вие се изразявате чудесно и сладкодумно. Трябват Ви и двама рецензенти после да прочетат книгата, издателство, което да откликне и много повече хора ще имат полза от това.
Подходящ стил е научно-популярният, който е толкова слабо развит в БГ науката или каквото е останало от нея (горе-долу оригиналната наука е около процент, останалото е преписване, което за объркване на хората се води компилиране).
 За такъв тип книга и с Вашия опит за около година и половина, до две години ще сте готов.
Хайде, започвайте! :D
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 20:37:04 pm от DivaRoza »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #368 -: Октомври 20, 2009, 20:43:04 pm »
Вие се шегувате.
Моите подходи са "ненаучни" за официозната Педиатрия.
Защото много от нещата в нашата специалност не могат да се обяснят "научно". Понякога (често, улавям се, признавам) действам чисто по инстинкт. Практическата Педиатрия е толкова далеч от Академичната Педиатрия и всъщност... толкова близко. Ако мозъците ни биха били на едно място. Всъщност, най-големите имена в нашата специалност са именно имена на практически Педиатри, работещи всекидневна Педиатрия. А не на книжни плъхчета, пишещи "наука". Защото "науката" извира от практиката, а не от кабинетния "размисъл", подкрепен с обилен обяд в стол тип "ХЕИ". След което придремвате в кабинетчето си.

Всекидневна Педиатрия = хрема и сополки и кашлица и ваксини и прираст на тегло. Тоест, най-мразената част от Педиатрията днес. А всъщност- най-важната.

Така че моята "книжка" би била на такова място, на което са книгите на големия Проф. Д-р Р.Илингуърт- четени потайно до умопомрачение, но затова пък - охулвани официално до "втръсване". Израз на двойния морал, в който живеем днес.

Спокойно ми е и без тази "тръпка". "Славата" осигурява приятели, но не прави подбор.
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 20:56:29 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #369 -: Октомври 20, 2009, 20:50:40 pm »
Ами, не се шегувам! Наблюдавам и си правя изводи. Какво по-полезно от практически справочник със съвети за родителите! Като не си пишем ние помагалата от такъв тип, ще ги внасят от Америката на килограм, какво друго остава. Понякога човек трябва да преодолее в себе си респекта от "големите" и ужаса, че ще се нареди някъде до тях в редичката. С времето хората започват да се съобразяват и с теб. Наблюденията ми не са от медицината, но и тя се "прави" от хора, така че едва ли е по-различно.
Помислете по-дълго и дерзайте!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #370 -: Октомври 20, 2009, 21:03:11 pm »
Колкото и да Ви се струва необичайно, нашата работа е потайна,лична, пълна с тайни,полуизрази. Мистерия е.
Нещо като "един на един" двубой. С равни начални шансове и постепенна загуба на точки за Вас, ако непрестанно правите глупости.

Всякаква публичност прави един Педиатър шут, и го отвлича от всекидневните му задължения. Затова съм и анонимен. За да не се персонализира цялата работа и усилия. Нещо като -"знанието витае във въздуха".

Виж обучението на нови Педиатри е удоволствие. Стига да знаеш какво да ги научиш.
Великият Рихтер нямаше нито един ученик. Самият той казваше- "Аз сам имам толкова много да уча още... какво да преподавам на другите?".
Аз съм съгласен с този велик мъж... .  :wink:
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 21:05:05 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #371 -: Октомври 20, 2009, 21:21:15 pm »
Д-ре, много ми е странно това обяснение, макар че има смисъл, когато гледаш на нещата от висотата на някакво абсолютно и недостижимо в пълнота знание и съвършенство. В реалния, видимия живот обаче на малките Ви и загадъчни пациенти има нужда от книги със съвети, за да не се чувстват родителите така объркани и безпомощни. И понеже съм досадна по природа да Ви обърна внимание и на факта, че няма разлика между обучаването на студенти и написването на книга. И в двата случая предаваш знанието и незнанието си, но формата е различна.  :D
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #372 -: Октомври 20, 2009, 21:27:19 pm »
Рози , доктора е прав.
Това което се опитах да направя за мен самата е да опитам да систематизирам изказванията му по даден проблем - диария, зъбоникнене , унг инфекции и прочие  в уърдовски файл. За сега без особен успех - все допълвам , абе куца... Просто незнам от къде и как да го започна ...Трябва ми някаква систематизация, но не знам как да я постигна.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #373 -: Октомври 20, 2009, 21:33:02 pm »
лейди, по-добре се откажи. не е редно да се прави това, нито може да се направи.

два афоризъма по повода:

"обущарю, не по-горе от обувките!" (др.лат.)
и
"уважаеми пациенти, моля, не си обменяйте диагнозите!" (д-р Мели)

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #374 -: Октомври 20, 2009, 21:34:47 pm »
Лейди, ти трябваше да ме подкрепиш, бе!  :D

Ами мамите, които нямат достъп до нета, да си слушат кварталните "светила" ли?!
Повече от сигурна съм, че хората си умират да ги съветват за всичко, защото така някой милостиво ти предлага това, което може и да е твоя работа да откриеш, но те мързи. На глас обаче всички знаем всичко, особено бабите, да са живи и здрави!

Хайде, мами, да окуражим д-р Бърди!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #375 -: Октомври 20, 2009, 21:40:49 pm »
Рози , доктора е прав.
Това което се опитах да направя за мен самата е да опитам да систематизирам изказванията му по даден проблем - диария, зъбоникнене , унг инфекции и прочие  в уърдовски файл. За сега без особен успех - все допълвам , абе куца... Просто незнам от къде и как да го започна ...Трябва ми някаква систематизация, но не знам как да я постигна.
Не е нужно това. А и не става, защото цялата работа не е - >> "натиснеш бутон - излиза крещящо (червено) човече, скандиращо >> "Диария, Салмонела"<< ".

Не е толкова просто... . Всъщност клиничната преценка при деца е много, много трудна работа, и от една (известна) възраст на доктора и "нагоре" си е чисто инстинктивна дейност. Освен че е тотално непрогнозируема. ВСИЧКО при нас е с процент на вярност. Защото нищо не е така, както изглежда. Само на наивните всичко им е ясно. Един мой много уважаван учител в Педиатрията ми бе споделил " Знаеш ли, в нашата специалност оцеляват само параноичните". Колко е прав... .

Просто си изберете добър професионалист.
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 21:44:28 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #376 -: Октомври 20, 2009, 22:09:33 pm »
Д-ре, уважавам, разбира се, решението Ви! Няма да се изненадам обаче, ако Вие сам след време поемете по тази си пътечка на развитие. Инстинктите са велико нещо и най-близката връзка до таланта. Така си мисля аз, но  по други поводи.
Не приемам и не разбирам поговорки, като тази за обувките и обущаря...Можем да стигнем толкова далеч в развитието си и в толкова посоки, колкото поискаме и колкото инстинктите ни подсказават за нас! Границата и ограниченията сами си ги поставяме...
Извинявам се и няма да досаждам повече!

Лека вечер!
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #377 -: Октомври 20, 2009, 22:45:09 pm »
Лейди, ти трябваше да ме подкрепиш, бе!  :D

Ми не мога да те подкрепя - все едно да напиша инструкция за дело за развод примерно - то в закона са два члена, винаги си има ищец и ответник или двама молители,  но на практика е съвсем различно. И тази работа е потайна, лична, пълна с тайни и "полуизрази"...

Цитат
Не е нужно това. А и не става, защото цялата работа не е - >> "натиснеш бутон - излиза крещящо (червено) човече, скандиращо >> "Диария, Салмонела"<< ".

Да, точно за това няма как и да стане систематизация на вашите постинги. Просто ще трябва да се уча от частния казус на х и у и след това да питам. Уча се, още се уча и май никога няма да се науча.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #378 -: Октомври 20, 2009, 22:51:24 pm »
Правенето на "диети" при обикновени детски диарии е груба грешка, водеща само до пролонгиране и усложняване на диариите. Малка 3-4 часа пауза? Да. Но не "диети" след това. Но не и баклава, разбира се. Логичен подход.

Искам да кажа нещо - това с диетите у нас изглежда е някаква мантра! Ужас.
В главата ми в момента все още кънтят думите - ДИЕТА и ВИНОВНА!
Безчет лекари ми повториха как детето трябва да е на суперстрога диета и как ако не съм внимателна за ще съм виновна за нова диария.  
Това знаете ли как отеква в съзнанието.
Защо бисквити и солети са по полезни от супа? Искам някой да ми каже?
Като казах, че съм дала супа, навсякъде възклицаваха - ОООООО, О-то по-голямо от съзвездието ООООрион.
Препоръчват при диария да се дават картофи, ориз, моркови, много течности.
Е, добре, питам аз - супата я правя от морков, картоф, ориз, малко фиде, буквално 3 капки зехтин и 3 зрънца сол - всичко в едно, и диетично, и полезно, и течно. И при все, че детето не хапва нищо, едва гледа, само при вида на супата се оживи....и после съкрушаващото "ООООООО".

Докладвам - подобрението е видимо, апетит налице. Иска краставици, ама ОООООО... :D
Приема Суметролима, така или иначе сме го започнали, рехидратиращия разтвор, храна и вода.

Розу, милейди, дори не подозирате колко самородни таланти има във форума, които могат да напишат дебел бестселър, но не ПО, а ЗА ПЕДИАТРИЯТА...българската!
Изданието ще е със сатиричен характер с елементи на драма.
Ако кажеш, че ще ме издадеш, започвам веднага!

Бъдете здрави всчки!

Докторе, благодаря!

« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 22:53:20 pm от Nina »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #379 -: Октомври 20, 2009, 22:56:32 pm »
С какво храним? мъничко по-подробно...
Какво иска детето, пък не даваме?

По повод последния разговор с колегата за изследванията... .
Прав е, само че му убягва факта (и), че:

*повечето обикновени детски диарии са вирусни.
*всяка коремна болка при деца е = апендицит до доказване на противоположното. Особено ако има и т-ра и повръщане. Още повече И изразена интоксикация при прегледа.
* УЗ е стандарт за Дг при всичко що се касае до коремче - бързо, сигурно, с голяма Дг стойност. И безболезнено като изследване.
* пневмонии при деца могат да причинят разстройство и/или коремни болки
* Диабет (начална изява)- също

Така че коментирането на симптома "диария" само в рамките на чревна инфекция е опасно начинание с неясни последици. Тоест- сферичен поглед е нужен за да не се пропусне нещо.

Лично за мен все още толкова високо СРП няма обяснение - направете УЗ на коремче!
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 23:03:54 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness