0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част І
« Отговор #60 -: Септември 22, 2009, 22:55:05 pm »
Цитат
Цялата ми работа и труд тук бе насочен и към това да не давате на децата си всичките тези илачи.
Да разберете, осъзнаете дълбоко, да усвоите, че тези неща никой, никъде не ги дава и ползва.
Те освен че са срамни за една образована нация и родител, правят Вас да изглеждате като хора от третия свят.
Докторе, аз се чувствам като човек от третия свят , що се отнася за българско здравеопазване. Пресен пример: майка ми трябваше да бъде прегледана от трима лекари, плюс заключението на ренгеноложка и мнение на трети ортопед за да се разбере дали има счупване на крака, нужно ли е гипсиране и въпреки направеното такова се оказа, че ортопедът го е направил не по съответния стандаарт за съответния материл за гипс /трябвало да се постави нещо като вата, пък той си я спести като нагъна два три пласта бинт/.
За калций - глюконата знам. Трудно е да се пребориш като на всяка ваксинация ми се изписват от сегашната лекарка, предината даваше хомеопатичното Туя. Витамин Ц  на ампули съм давала , просто защото не намерих до сега добър препарат + 3 години. В момента обаче има един на КRAKA, който е + 1 и го замених с калций клюконата и витамин Ц в настоящата ситуация.
За рибомунила, вече съм споменавала, че с честите си  респираторни проблеми в моя пубертет,  при мен проработи бронховаксон и кетотифен. Така че това беше моя мотив да го дам. Като прочетох листовката , там не пишеше, че е забранен за толкова малки деца, напротив в рекламните листовки уверяват точно в обратното.
Още първия ден на хремата ми се предложи Коларгол, отказах го. Предпочетох Ксиламетазолин -  Олинт. Позната ми беше консистенцията на секрета и знам, че няма да се разминем само с това. Днес след като се събуди с обилна бяло-зеленикава секреция от лявото око.Предписа се Цилоксан , който си е цист ципрофлоксацин. За каква посявка бихме говорили в работен ден - сиреч утре? За мен резултатът ще е компрометиран. И пак лично бих предпочела Гаразон - две опаковки  - едната за очите, другата за носа. , но кой ме пита ...
*
« Отговор #61 -: Септември 22, 2009, 22:59:42 pm »
Докторе, шапка Ви свалям :balk_63:
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #62 -: Септември 22, 2009, 23:09:55 pm »
Цитат
Цялата ми работа и труд тук бе насочен и към това да не давате на децата си всичките тези илачи.
Да разберете, осъзнаете дълбоко, да усвоите, че тези неща никой, никъде не ги дава и ползва.
Те освен че са срамни за една образована нация и родител, правят Вас да изглеждате като хора от третия свят.
Докторе, аз се чувствам като човек от третия свят , що се отнася за българско здравеопазване. Пресен пример: майка ми трябваше да бъде прегледана от трима лекари, плюс заключението на ренгеноложка и мнение на трети ортопед за да се разбере дали има счупване на крака, нужно ли е гипсиране и въпреки направеното такова се оказа, че ортопедът го е направил не по съответния стандаарт за съответния материл за гипс /трябвало да се постави нещо като вата, пък той си я спести като нагъна два три пласта бинт/.
За калций - глюконата знам. Трудно е да се пребориш като на всяка ваксинация ми се изписват от сегашната лекарка, предината даваше хомеопатичното Туя. Витамин Ц  на ампули съм давала , просто защото не намерих до сега добър препарат + 3 години. В момента обаче има един на КRAKA, който е + 1 и го замених с калций клюконата и витамин Ц в настоящата ситуация.
За рибомунила, вече съм споменавала, че с честите си  респираторни проблеми в моя пубертет,  при мен проработи бронховаксон и кетотифен. Така че това беше моя мотив да го дам. Като прочетох листовката , там не пишеше, че е забранен за толкова малки деца, напротив в рекламните листовки уверяват точно в обратното.
Още първия ден на хремата ми се предложи Коларгол, отказах го. Предпочетох Ксиламетазолин -  Олинт. Позната ми беше консистенцията на секрета и знам, че няма да се разминем само с това. Днес след като се събуди с обилна бяло-зеленикава секреция от лявото око.Предписа се Цилоксан , който си е цист ципрофлоксацин. За каква посявка бихме говорили в работен ден - сиреч утре? За мен резултатът ще е компрометиран. И пак лично бих предпочела Гаразон - две опаковки  - едната за очите, другата за носа. , но кой ме пита ...

Куп грешки...

Щом Кетотифен Ви е помогнал, значи вероятно е било Астма. Ако се бяхте лекували точно, щеше да има ефект и без нужда от други илачи. Значи въпросът е в диагнозата.

Детето в момента вероятно е с вирусна инфекция. Поне развитието е такова.
Гурелите при хрема се считат за нормално явление. Не е нужно да давате нещо за това, защото не е инфекция, а следствие. Само успоредното зачервяване на склерата би говорило за очна инфекция (ако не е в рамките на вирусната инфекция).

Така че - пак оплетени като пиленца в кълчища.  8O
« Последна редакция: Септември 22, 2009, 23:24:42 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #63 -: Септември 23, 2009, 00:31:49 am »
Здравейте!Досега само съм ви чела и не съм се включвала,намирала съм отговор на много от въпросите си.В последно време четох доста по въпроса за ваксините и основно за Превенар.Реших да я сложим на моето момченце,което е на 2 години и 4 месеца и отскоро посещава ясла.Прочетох основно листовката(гръцката)и това,което ме притесни при страничните ефекти беше,че има риск при недоносени деца,изразяващ се във внезапно спиране на дишането  8O Това предполагам се отнася за поставянето на ваксината на недоносено новородено в първите месеци,но все пак не е конкретно упоменато.Притеснението ми е,че синът ми се роди близо два месеца преди термин,вече е наваксал в развитието си,но все пак факт е,че се води недоносен.Сложени са му всички необходими ваксини от имунизационния календар,по коригирана възраст,не е имал странични ефекти от никоя от тях,а и аз не съм имала колебания може би защото са задължителни и е трябвало да минат по реда си.Сега няма и с кого да коментирам Превенара,тъй като педиатърката ми няма отношение към тази ваксина,била още нова тук на пазара,да решавам на своя отговорност и т.н.Досега отлагах,но откакто детето тръгна на ясла и още в първите дни започна да боледува се позамислих по-сериозно.
Въпросът ми е-има ли мами на недоносени дечица,които са сложили вече ваксината и как се понесе и трябва ли да се притеснявам от тези странични реакции?
Благодаря ви и се радвам,че чета толкова полезни и направо безценни съвети  :)
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #64 -: Септември 23, 2009, 00:43:30 am »
Ние сме родени 7 седмици преди термин, недоносена е и стоя 1 месец в болницата, като прекара доста време в кувьоз. Отделно преди да я изпишат от болницата направи два пъти спиране на дишането. Поставена е Превенар три дози - не сме имали проблем до сега. Единствено температура вдигна, но тое нормално в рамките на всяко ваксиниране.

Ех, Докторе, сърце юнашко не трае :D
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #65 -: Септември 23, 2009, 09:51:48 am »
Благодаря Ви от сърце и душа отново докторе :flower: :flower: :flower:
Бъдете здрав и надниквайте от време на време тук, за да пресичате невероятните глупотевини на които сме подложени от нашите "лекуващи" лекари.
За противогрипната ваксина, тук в Бургас срещам много голяма съпротива, но тази година ще поставя, въпреки крайните твърдения в обратното.

Още веднъж бъдете много здрав.

Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

« Отговор #66 -: Септември 23, 2009, 11:27:42 am »
Благодаря Ви докторе!  :good_post: Бъдете здрав!
« Отговор #67 -: Септември 23, 2009, 14:07:45 pm »
Д-р Бърди,
и от мен едно голямо Благодаря!

В Германия, също не изписват педиатрите никакви сиропи за кашлици. капки за уши и т. п. при вирусни инфекции.
Ние вече няколко пъти сме изкарвали такива, със хрема, кашлица,  зачервено гърло и т. н. Никакви лекарства не получавам от педиатъра. Минава наистина без такива.

И аз мисля, че не е необходимо за всяка хрема да се тича за посявка. Аз досега такава не съм пускала на детето

Поздрави.

*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
« Отговор #68 -: Септември 23, 2009, 16:02:04 pm »
Четох, четох и съвсем коса не ми остана за скубане! Кажете сега къде сбърках - от миналия вторник вечерта по лекари - спешен - леко зачервено гърло! Хукнахме в отделението на болницата УНГ да се молим да видят ушите това в 0.00 часа. Случихме на разбрана и то детска каза и ушите леко зачервени! И двете изписаха АБ - Зинат! Реших последно да изчакам сутринта за консулт с педиатърът и тя АБ- Зинат! Ми пихме го 7 дни, днес отивам за контролен - вече си имаме и хрипове  :( Пуснахме кръвна картина - руе ускорено, левкоцитите на горна граница и това при пиене на антибиотик! Сега НОВ! Ми отрових го това дете! А без антибиотик какво щеше да стане! Като няма свестни лекари,на които да се доверим как да лекуваме децата си???   
« Отговор #69 -: Септември 23, 2009, 16:12:13 pm »
Здравейте докторе и на всички мами :)
Днес пуснахме нормалните кръвни изследвания на малкия, който скоро направи годинка, та искам да Ви изпиша резултатите:

Левкоцити -  9,25
Гранулоцити -  % 15.00
гранулоцити - бр. 1.39
еозинофили % - 7.58
еозинофили бр. - 0.701
базофили % - 0.718
базофили бр. - 0.066
моноцити % - 5
моноцити бр. - 0.462
лимфоцити % - 71.70
лимфоцити бр. - 6.63
хемоглобин - 115.3
еритроцити - 4.15
хематокрит - 0.38
ср.съд.на Нb в Ery - 27.30
ср.съд.на Нb във всички Ery - 371.00
среден обем на Ery - 73.50
ширина на Ery разпределение 14.00 %
тромбоцити -PLT - 158.00
ср.обем на тромбоцити - 8.70
тромбокрит - 1.40
PDW - 17.40

Доста от показателите, като сравнявам с референтните стойности (които са мъже и жени,но не и за деца в такава възраст) се разминават.
Моля Ви за малко разяснение или съвет, а някоя мама ако е имала подобни резултати,ще се радвам ако сподели и разясни :)

Поздрави от мен!!!
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
« Отговор #70 -: Септември 23, 2009, 18:53:17 pm »
Здравейте!Досега само съм ви чела и не съм се включвала,намирала съм отговор на много от въпросите си.В последно време четох доста по въпроса за ваксините и основно за Превенар.Реших да я сложим на моето момченце,което е на 2 години и 4 месеца и отскоро посещава ясла.Прочетох основно листовката(гръцката)и това,което ме притесни при страничните ефекти беше,че има риск при недоносени деца,изразяващ се във внезапно спиране на дишането  8O Това предполагам се отнася за поставянето на ваксината на недоносено новородено в първите месеци,но все пак не е конкретно упоменато.Притеснението ми е,че синът ми се роди близо два месеца преди термин,вече е наваксал в развитието си,но все пак факт е,че се води недоносен.Сложени са му всички необходими ваксини от имунизационния календар,по коригирана възраст,не е имал странични ефекти от никоя от тях,а и аз не съм имала колебания може би защото са задължителни и е трябвало да минат по реда си.Сега няма и с кого да коментирам Превенара,тъй като педиатърката ми няма отношение към тази ваксина,била още нова тук на пазара,да решавам на своя отговорност и т.н.Досега отлагах,но откакто детето тръгна на ясла и още в първите дни започна да боледува се позамислих по-сериозно.
Въпросът ми е-има ли мами на недоносени дечица,които са сложили вече ваксината и как се понесе и трябва ли да се притеснявам от тези странични реакции?

Моите близнаци също са/бяха недоносени - родени са 33 седмица, сложили сме Преванар както е по схемата тук -  на 4 приема.Коригирахме с по един месец и това е, странични ефекти не е имало, понесе се добре.

Това е от мен

Поздрави
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #71 -: Септември 23, 2009, 20:00:08 pm »

моят син е роден месец по-рано,бихме му 3 дози Превенар и то не по коригирана възраст(на 2м. беше при първата доза),проблеми никакви не е имал.

В Белгия беше същата работа - само физиологичен р-р и това е.Единият път всички приятелски деца ,барабар с Жрко ,се раболяха нещо и бяха 4-5 дни с висока Т.Едното го водиха в болницата с 40 градуса,но им казаха,че нямало нужда изобщо да ходят щом е само с Т,пък те така се бяха нашашкали.
Жорко имаше проблем с очичките и там пак ни казаха да промиваме само с физиологичен разтвор и ако до 1г. не се оправи,тогава ще се намесят.А тук в БГ вече на 2 приятелки децата им с такъв проблем ,им отпушват каналчетата и изобщо не ги чакат.При Жорко всичко се оправи и без тази интервенция ,но чак към 9-тият месец.
<br />
« Отговор #72 -: Септември 23, 2009, 20:03:21 pm »
За интервенцията на очите явно си е до лекар. При Стилияна също имаше проблем, но казаха да изчакаме до 1 година. Е, към 6-7-я мес се оправи.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #73 -: Септември 23, 2009, 20:12:24 pm »
Както многократно бяхме писали, запушени слъзни каналчета НЕ СЕ сондират (както правят това в БГ) преди 12м възраст освен по много редки показания.
Sir Alec Guinness
*

lady_11

• 3217
« Отговор #74 -: Септември 23, 2009, 22:02:01 pm »
Така че - пак оплетени като пиленца в кълчища.  8O

Като не съм си научила урока от първи клас - връщам се и почвам да чета от първия ви постинг тук. Даже съм намислила да си направя един файл  с копи-пейст за най-важните неща, които сте съветвали и може би преповторили до стотен път.
Искам лекар като Вас, тук в БГ, независимо колко ще платя за квалифицирания му труд за да му се доверя напълно и безрезервно, но няма.
Сега се обаждам на докторката, да я осведомя какво става. Информацията е следната: детето няма температура, окото се подобри /зачервена си е склерата/ - няма секреция, но от две капвания на Цилксан не ми се мисли да е подействал, на електрическата помпа за нос нищо не излиза, детето щмърка, но някак си нагоре, няма изливане на секрет от носа спонтанно. В момента детето учести суха кашлица - евентуално бих дала Проспан, но за сега изчаквам. Утре сутринта на преглед заради кашлицата. На въпроса ми защо детето хърка /хъркаше и преди да се разболее със или без възглавница/, се заключи , че това било трета сливица и се препоръчват капки Коларгол за да "я облее хубаво и да се свие". Е аз като нямам трета сливица - извадена ми е оперативно, защо хъркам, а пък мъжът ми буди и умрелите нощем...
Прав сте, че това е една вирусна история, прав сте и за това, че няма да правя посявка, ако нещата не се влошат и по възможност, доколкото ми е по силите, ще избягвам абсурдни лечения.
Моля  и мнението Ви за това: http://www.chemistdirect.co.uk/karvol-decongestant-drops_1_29486.html Според доктора на детето ми, ментола предизвиква астма и не се препоръчвал при деца под три години, а в описанието пише, че се препоръчва при деца над три месечна възраст. Кое е вярното и бихте ли одобрили подобно нещо?

*

Birdie

• 11040
« Отговор #75 -: Септември 23, 2009, 22:07:45 pm »
Не предизвиква Астма.
Аз намирам Олинт за по-добър избор.
Sir Alec Guinness
*

lady_11

• 3217
« Отговор #76 -: Септември 23, 2009, 22:12:25 pm »
Да, знам, че предпочитате Олинт - от началото на хремата сме с Олинт и смятам да продължа с тях не повече от пет до седем дни.
А спорев вас тези капки на Карвол действат или не?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #77 -: Септември 23, 2009, 22:22:26 pm »
Всичко с Ментол действа добре. Стара рецепта.
Sir Alec Guinness
« Отговор #78 -: Септември 24, 2009, 03:34:17 am »
Благодаря на всички за отговорите за Превенара!Сега остава да намеря педиатър,който да ни я постави  :)
За лекарите в БГ и изобщо за системата в момента имам чувството че вина има и манталитетът на българина.Ако му кажат:"Нищо ви няма,няма нужда от някакво лечение",вместо да се успокои,започва да си мисли,че въпросният лекар е незнаещ,некадърен и не може да прецени добре нещата.Тогава обикаля,докато не попадне именно на някой от "известните светила",който ще постави стресираща диагноза и ще му даде спасителна рецепта,пълна с много и сложни имена.
Моите адмирации към вас,Докторе,усетил сте много добре нещата,въпреки че отдавна не живеете тук.Ние сме наплашени,стресирани,препатили и недоверчиви...Хубаво е,че има такава тема,където поне аз лично научих доста неща и от сърце ви благодаря!!!
« Отговор #79 -: Септември 24, 2009, 09:59:04 am »
ementsaki, не мога да се съглася с теб за манталитета на българина като цяло. По-скоро масово хората (изключвам майките) не ходят на профилактични прегледи, лекар се посещава в краен случай и му се вярва - защото "той за това е учил, трябва да знае" или защото (наблизо) по-добро няма, или знаят/са чували, че такава е практиката. Ако чувстваш здравен дискомфорт и след това "Нищо Ви няма", няма как да спреш да търсиш проблема.
Пример от нашия опит. Бяхме в България, в провинцията. Пуснах стерилна урина на детето - ешерихия коли. Набеденият за най-добър педиатър в града каза, че инфекция няма - щом не е отразена в кръвта, всичко било ОК. Да, ама д-р Бърди каза, че има инфекция и аз намерих лекар, който я видя (и каза, че отрази ли се и в кръвта, то вече е стигнала бъбреците). Но за лечение изписа Нелидикс... И пак добре, че беше Доктора да препоръча антибиотик. Да сте жив и здрав, Докторе, че ми излекувахте детето!
Извинявам се за това дълго отклонение. Всъщност имам въпрос.
Двегодишните деца усещат ли се, като им е студено? И при колко градуса на морската вода не е желателно да се къпе детето?