Без образование едно общество е обречено.
Гъркът НЕ може да работи- съсредоточено, с план, с резултат. Не може да даде качествен резултат в НИЩО- път ще направи, милиони ще хвърли- с гърбици ще е. Тъжно... . Парно ще ти направи- ще тече и шуми като Ниагарския водопад.Колата ти ще поправи- трябва в ръцете да го гледаш какви ги върши, и какво ти слага като части. Това става защото няма морал, почтенност, да застане зад направеното и да каже >> "Това съм Аз". Гъркът няма лице, криейки се непрекъснато в обществената безотговорност.
Гъркът се "рее" в илюзии, жажда да преметне ближния, жажда "да има" без да дава. Жажда за "привилегии", жажда да унищожи всеки по имащ, по можещ, по знаещ. И докато Атина и Солун са все пак Европейски, провинцията е ужасяваща.
Тези неща важат най-вече за средното и младото поколение израстнало БЕЗ никакъв морал или морален компас.
Възрастните им са две категории:
*или много добри и почтенни и приятни хора
*или невероятни "гадюхи" (простете за израза). Неописуемо лоши хора, непрекъснато клюкарстващи, сплетничащи, двулични и невероятно катастрофични и към себе си и към своето обкръжение и деца. Как да не си разведеш сина, щом единственото ти занимание през деня е да обсъждащ кусурите на съпругата му... . Неописуеми са. Нетърпими. Нито минута. Нито секунда. Понякога ти става тъжно като ги гледаш че не знаят с коя ръка се държи вилица и с коя-ножа. Или битовите им навици... .
Но нека не обсъждаме тези неща тук.
Искам само да Ви кажа да не падате духом, и да не мислите че Българите нямат преимущества. Или пък че България е абсолютно загубен случай... . Не е така. Страданието е велик учител, а ние страдаме вече почти половин век. Нашите преимущества са в нашите гени, трудолюбие, ПОЧТЕННОСТ. В нашият добър характер. Да, сега Бг е друга, но Вие не знаете що е то "непочтенност"... а ла Греция. Освен това, поведението на лекарите в Бг едва ли е критерий за истинското състояние на човешките отношения в Бг. Просто,както казва Булгаков " Квартирният въпрос ги направи лоши".
Жена като Българката аз не познавам. Поне в сравнение с Гръцките.
За Гръцката жена всичко е ангария- семейството, децата, мъжа. Как се държи едно семейство без жена на място? Никак. Живеят "мъртви". За рутината. Карат се ден и нощ за глупости, унижават се един друг безспир- нещо като пинг-понг. Много рядко е да видиш свестни семейства- за 10 години работа- 3-4 такива съм видял. Може би навсякъде е така? не знам... .
Има "хора" и хора, но все пак едно е да идваш на ваканция, а друго е да ги познаваш отблизо, като лекар. Едно е да работиш прислужник, или по полето, и друго е да си техен лекар... това имах пред вид.