0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част І
« Отговор #80 -: Септември 24, 2009, 10:09:22 am »
За лекарите в БГ и изобщо за системата в момента имам чувството че вина има и манталитетът на българина.Ако му кажат:"Нищо ви няма,няма нужда от някакво лечение",вместо да се успокои,започва да си мисли,че въпросният лекар е незнаещ,некадърен и не може да прецени добре нещата.

този манталитет си има обяснение. хората масово са се напатили от неквалифицирани и безхаберни "лекари", затова са недоверчиви. ако имаш желание, мога да ти разказвам до утре многобройни такива примери от личния ми опит.
между другото, това с недоверието към заключението на лекаря си е общочовешка черта и не е типично само за нас. доверие се печели...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #81 -: Септември 24, 2009, 21:11:24 pm »
Докторе, благодаря Ви за изказаните мисли. Така и ние си сверяваме часовниците. За мен това означава да продължавам в същия дух.
Като чета по-голямата част от лекарствата дори за първи път ги чувам. Дано никога не ми се наложи и да ги научавам.
Лейди, да знаеш, че има и по-големи скептици от теб относно хомеопатията  :lol:. Всеки има право на мнение.

« Отговор #82 -: Септември 25, 2009, 02:50:05 am »
ementsaki, не мога да се съглася с теб за манталитета на българина като цяло. По-скоро масово хората (изключвам майките) не ходят на профилактични прегледи, лекар се посещава в краен случай и му се вярва - защото "той за това е учил, трябва да знае" или защото (наблизо) по-добро няма, или знаят/са чували, че такава е практиката.

Да,аз по-нагоре визирах именно майките,защото и тук все пак темата е такава.Повечето,които познавам,имат минимум двама педиатъра,отделно допълнително водят децата си при специалисти УНГ,алерголози,гастроентеролози и т.н.
Иначе,съгласна съм,това е другата страна-тези,които масово не ходят на прегледи,било поради безхаберие,липса на финанси или най-вече страх.

между другото, това с недоверието към заключението на лекаря си е общочовешка черта и не е типично само за нас. доверие се печели...
Така е,наистина доверие се печели,макар че ми се е случвало необяснимо за мен самата да изпитам доверие в лекар,когото виждам за пръв път в живота си.Когато ти се обяснят нещата,видиш адекватна реакция,постави се диагноза(защото някои пропускат тази част  8O) и се назначи правилното лечение,тогава разбираш,че си попаднал на ЛЕКАР.

И нека не слагаме нещата в рамки за манталитета и недоверието-не казвам,че всички българи са такива,естествено че не,просто споделям какво ми е направило впечатление.
Както и да е,извинявам се и аз за отклонението.Всъщност исках да се включа в тази тема,защото ми е интересна,а и защото на някои въпроси все още не съм намерила отговор.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #83 -: Септември 25, 2009, 09:31:08 am »
Четох, че д-р Бърди препоръчва слагането на Инфлексал. Интересувам се има ли разлика в състава на ваксините за различните държави. Чета, че за есенно-зимния сезон на 2009/2010г. грипните ваксини са с препоръчаният от СЗО състав: тип А / Brisbane/59/2007(H1N1); тип А / Brisbane/10/2007(H3N2); тип B / Brisbane/60/2008. Може да е глупав въпросът ми, но какво поведение е по-логично - да поставя ваксина на детето в България или в другата държава?

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
« Отговор #84 -: Септември 25, 2009, 12:40:47 pm »
С настъпването на есенно-зимния сезон все по-актуална става темата за вирусите.
Ние се сдобихме с един такъв след контакт с болно дете. За съжаление в градинките, където играят много деца, и такива неща стават. Чухме се с майката на болното дете, така че очаквах проява и при нас.
Вчера по обяд Гошето започна да вига температура като в 18ч. беше над 38 градуса. Дадох Панадол. В 23,30ч., преди да си легне, отново дадох Панадол. В 4,50ч. вече бяхме с 38,8. Пак Панадол. Детето е жизнено. Няма хрема нито кашлица. Сутринта гонеше балоните и будеше баща си като го гъделичка по краката. По нищо не личеше, че има температура. Не ми даде да му сложа мокра кърпа на челото. Като се наака решението дойде само. Вкарахме го в банята и го обляхме с по-хладка вода.
Тази сутрин получи разтройство. Чух се с педиатъра по телефона и ми каза, ако детето продължава да поддържа висока температура утре да го заведа на преглед.
Етона какво попаднах.
Вие как процедирате в такива случаи?

*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #85 -: Септември 25, 2009, 13:21:49 pm »
ами точно както те са описали,само дето при Т 37.8 примерно давам Панадол.Ако е над 38 - Нурофен (или редувам Нурофен и Панадол), а над 39 - Хексалгин (10 капки за нашата вързраст) в комбинация с Ефералган свещичка.
Като е с повръщане и разтройства,ако повръща от лекарствата ги спирам.
За разтройство давам Ентерол,Хидрасек,Електролити на Хумана(с голям зор),сок на Хип ОРС 200.За ядене давам - безмлечна оризова каша,като вместо с вода ,я правя с чай от кора от нар(не приема лечебна Хумана по никакъв начин и за това );кус кус без масло и с изкиснато сиренце;варени картофи,ориз,моркови;печени ябълки - пасирани и слагам обикновени бисквити вътре;бисквитена торта с нишесте и вода.
« Последна редакция: Септември 25, 2009, 13:24:12 pm от z22 »
<br />
« Отговор #86 -: Септември 25, 2009, 15:51:39 pm »
За висока температура (над 38 градуса) давам Панадол на 4 часа. За над 39 понякога редувам с Нурофен. Ако температурата не се повлияе или има и други оплаквания, водя на преглед.
Вирус с разстройство ни е сполетявал само веднъж досега. Давах Хидрасек два пъти дневно и Смекта по обяд (само първите два дни). Ентерол не съм давала, но само добри отзиви чувам, макар че това са дрожди и за д-р Бърди е "илач", т.е. против даването на Ентерол е. Много течности. Може и Хидратин алфа например против обезводняване.
Ето какво съм копирала от д-р Бърди за диариите:
"Принципни неща:

*диария повече от два дена изиска посявка. Също и диария със слуз и/или кръв, незвисимо от времетраенето.
*след кратка пауза от 2-3 часа детето се храни с редовната за него храна без неща, които така или иначе не се дават на деца-мазно и пържено, сокове, силно сладки плодове (банан може, но сливи-не), кроасани, солети, бисквити.
Храната се базира на
*супи, бульони, с или без фиде.
*печено без мазнина, готвено с катрофки, морков (но не мазно), тиквички (варени или печени), Варено месо със или без картоф, морков.
*макарони с настъргано сирене или малко кашкавал или без тях
*препечен хляб намокрен в бульон или чай.
*ябълки-варени или печени.
За оводняване-вода или неутрални, незахарни чайове (но не и запичащи)-липа, мента, например, но и не много концентрирани.
Млеката е добре да се разредят 2:3 за 2 дена. Кисело мляко-зависи от детето-някои ги приемат, други не. При по-големите деца спирането на млеката за два дена помага много.

Ако по принцип храните детето нормално у дома, няма какво много да променяте. Колкото по-неподходящо го храните, толкова неща трябва да "изваждате"."
« Последна редакция: Септември 25, 2009, 15:56:08 pm от Тик-так »
*
« Отговор #87 -: Септември 25, 2009, 23:21:57 pm »
При висока температура 38, 38,5, ходим на лекар.
*
« Отговор #88 -: Септември 26, 2009, 00:43:23 am »
Имам един глупав въпрос малко ... :oops:
По принцип синът ми (3 г. и 3 месеца) дефекира през ден(за разлика от сестра си близначка, която е редовно всеки ден), но при него от 2 седмици насам това става на 3-4 дни и все с Дуфалак.  Просто се притеснявам възможно ли е това да се дължи на нещо сериозно. Дадох му активия кисело мляко сега за вечеря и ако утре не успее може би пак ще му дам дуфалак, защото ще станат 4 дни пак. По принцип се храни разнообразно - единствената особеност е, че му я намачквам храната все още на ситни парченца. Правилно ли е това , което правя с Дуфалака, ако не - какво да предприема? (Ако би имало някаква връзка това - миналата седмица изкараха вирус за 3-4 дни с температура до 38, която свалях с Нурофен и Калпол). При вас случвало ли се е така и как процедирате?
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Час
« Отговор #89 -: Септември 26, 2009, 08:58:54 am »
Здравейте!

Много ми стана интересна темата.

Бих искала да попитам д-р Birdie нещо свързано със синът ми.Преди около 2 месеца малкия(на 1г и 2м тогава)направи много тежка гърлена инфекция.Наложи се да пие АБ,защото имаше Т 40градуса и 2 дена не падаше.Оказа се,че е алергичен към АБ,сменихме го и от другия направи алергия.Наложи се 3 дена подред успоредно с АБ да му бият урбазон,че да може да изкара курса на лечението.Тогава ни изписаха въпросния калциев глюконат,защото малкия бил едър за възраста си и  му трябвало(това ни обясни докторката).След около месец го ухапа комар на клепача и 2 дена ходи с затворено око от отока.На 3-я ден го заведох на доктор и казах,че е алергичен и от комари  8O  .Пак му биха урбазон  :? .Педиатърката ми каза,че с тези алергии трябва да го паза много,че неможе да пие никакви АБ.Та въпросът ми е,в този случай как мога да го предпазвам,защото ни предстои тръгване на ясла.И дали има нещо,което мога да му давам зa да изчистим алергията?

Предварително благодаря !
« Последна редакция: Септември 26, 2009, 09:01:07 am от suni_22 »
*
« Отговор #90 -: Септември 26, 2009, 09:46:12 am »
Имам един глупав въпрос малко ... :oops:
По принцип синът ми (3 г. и 3 месеца) дефекира през ден(за разлика от сестра си близначка, която е редовно всеки ден), но при него от 2 седмици насам това става на 3-4 дни и все с Дуфалак.  Просто се притеснявам възможно ли е това да се дължи на нещо сериозно. Дадох му активия кисело мляко сега за вечеря и ако утре не успее може би пак ще му дам дуфалак, защото ще станат 4 дни пак. По принцип се храни разнообразно - единствената особеност е, че му я намачквам храната все още на ситни парченца. Правилно ли е това , което правя с Дуфалака, ако не - какво да предприема? (Ако би имало някаква връзка това - миналата седмица изкараха вирус за 3-4 дни с температура до 38, която свалях с Нурофен и Калпол). При вас случвало ли се е така и как процедирате?

Тони има епизодични състояния на запек и тогава изключвам макаронени и тестени изделя както и прясното мляко,сладкото. При повишена температура и без да приема медикаменти, като че ли му се забавя метаболизма и се изхожда на 2 дни веднъж, а той дефекира един до два пъти дневно.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
« Отговор #91 -: Септември 26, 2009, 14:53:20 pm »
При запек не помага ли сок от праскови, круша или някой зеленчук с такова действие -при нас броколи действат много разхлабващо. Разбира се при всяко дете е различно аз само предлагам!
*
« Отговор #92 -: Септември 26, 2009, 16:44:34 pm »
Мами на момченца помагайте.Синът на племеничката ми е на годинка и десет месеца.Единият му тестис още не е слезнал и лекуващият го лекар ги праща на операция.Това ли е единственото решение.До каква възраст може да се изчака да си дойде сам на мястото.
*
« Отговор #93 -: Септември 26, 2009, 16:53:38 pm »
До 2 г. възраст, но препоръчват колкото по-скоро след година и половина толкова по-добре от гледна точка на репродуктивните му функции. Има и друг начин с инжекции прегнил, но вече го отричат и се налага оперативния.
*
« Отговор #94 -: Септември 26, 2009, 17:05:11 pm »
Мерси лебедче за бързия отговор.И на нея така са казали че до 2 год.трябва да се оперира.
« Отговор #95 -: Септември 26, 2009, 21:22:51 pm »
Cygnus, преди много време някъде в темите беше писала, че до края на 2-рата година момченцата трябва да бъдат прегледани за асансьорни тестиси и още нещо. Моля те, припомни какво беше това още нещо.
« Последна редакция: Септември 26, 2009, 23:02:44 pm от mariposa »

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*
« Отговор #96 -: Септември 26, 2009, 21:48:55 pm »
марипоса, за асансьорни или неспуснали се в скроталната торбичка тестиси (крипторхизъм) при детски уролог.
*
« Отговор #97 -: Септември 26, 2009, 22:01:53 pm »
Дони, аз не бих дала дуфалак, нито активия, по-скоро бих пробвала с по-разхлабващи плодове, супички и по-течни храни.
*
« Отговор #98 -: Септември 26, 2009, 22:09:33 pm »
Дони, аз не бих дала дуфалак, нито активия, по-скоро бих пробвала с по-разхлабващи плодове, супички и по-течни храни.
Стефи не става с изброените начини. Дуфалака ми го каза детски гастроентеролог (наша близка) - не съм си го измислила аз. И му спрях млякото и тестеното. Оправи се положението вече преди няколко часа :) :) ;) И се запасихме със сини сливи, круши и овесени ядки :)
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #99 -: Септември 26, 2009, 23:31:29 pm »
И аз. Дони, какъв хляб яде детето?
Вярно, че Вики е по-малък и не знам дали е съотносимо. Но според мен една от причините беше точно купения хляб.  Ограчаваш банан, тиква  и всякакъв джънк фуудс, ако даваш /особено бейк роудс, брускети - марети, които са си чист сухар, солети и всички производни на зрънчо производите продукти/. Намали ориза. Отделно на това редувам запичаща с разхлабваща храна.