0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част І
« Отговор #380 -: Октомври 20, 2009, 23:02:55 pm »
С какво храним? мъничко по-подробно...
Какво иска детето, пък не даваме?

Правя и картофени кюфтета - варен картоф, намачквам, настъргвам сирене, поръсвам щипка копър, настъргвам буквално два сантиметра кашкавал и запичам във фурната. Без мазнина.

Пак на фурна - ориз,картофче, морков със малко сол, без мазнина.

Препечени филийки със сирене и пак едно миниатюрно парче кашкавал за вкус.

Солети, сухари и бисквити, които сигурно вече ненавижда. Ама яде, кво да прави горката.
И вариации на ориз и картофи, които тя вече не иска.

Какво иска - месо, най-вече. Хляб, но не ми разрешават филийката да не е препечена. Иска всичко. Иска салата, иска плодове.

Добре, за някои неща ОК, но само ориз и картофи...

Тя разни каши готови, бананови, бебешки, не иска да яде.

Иначе ме карат дори и лекари какви ли не отвари да и давам, ама супа - не!
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #381 -: Октомври 20, 2009, 23:11:22 pm »
Да се обвиняват родителите в разговор с лекуващия ( "сте виновни", "как може" и т.н. просташки фрази), освен при много редки случаи, е:

* просташко и невъзпитано.
* непродуктивно. Не решава никакви проблеми на практика, освен да прави родителите още по несътрудничещи. В момент, когато техните усилия са ключ за успеха.
* не решава въпроса къде бърка Педиатъра. С наругаване на някого, собствените грешки и/или неуспех само по-ясно се виждат.
* изнервя се излишно обстановката- от това преценката на родителя за детето му става още по несигурна. И тъй като Педиатъра само на нея разчита в 90 процента, това става и опасно.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Nina

• 2643
« Отговор #382 -: Октомври 20, 2009, 23:12:33 pm »
Добре, утре сутрин отиваме на УЗ. Така или иначе ще е в болницата, където правихме предишните изследвания. Можем ли утре да пуснам пак едно СРП, така или иначе ще сме там, пък в края на седмицата или другата, няколко дни след спиране на АБ ще направим и трето СРП.

Пишете за диабет.
Ще проверим и кръвна захар в този случай? Нали така. Поне всичко на куп да бъде.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #383 -: Октомври 20, 2009, 23:14:21 pm »
С какво храним? мъничко по-подробно...
Какво иска детето, пък не даваме?

Правя и картофени кюфтета - варен картоф, намачквам, настъргвам сирене, поръсвам щипка копър, настъргвам буквално два сантиметра кашкавал и запичам във фурната. Без мазнина.

Пак на фурна - ориз,картофче, морков със малко сол, без мазнина.

Препечени филийки със сирене и пак едно миниатюрно парче кашкавал за вкус.

Солети, сухари и бисквити, които сигурно вече ненавижда. Ама яде, кво да прави горката.
И вариации на ориз и картофи, които тя вече не иска.

Какво иска - месо, най-вече. Хляб, но не ми разрешават филийката да не е препечена. Иска всичко. Иска салата, иска плодове.  <<< ябълка може!

Добре, за някои неща ОК, но само ориз и картофи...

Тя разни каши готови, бананови, бебешки, не иска да яде.

Иначе ме карат дори и лекари какви ли не отвари да и давам, ама супа - не!

Означеното със синьо може да давате.
С червено- не е нужно да давате.
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 23:18:21 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #384 -: Октомври 20, 2009, 23:16:50 pm »
Добре, утре сутрин отиваме на УЗ. Така или иначе ще е в болницата, където правихме предишните изследвания. Можем ли утре да пуснам пак едно СРП, така или иначе ще сме там, пък в края на седмицата или другата, няколко дни след спиране на АБ ще направим и трето СРП.

Пишете за диабет.
Ще проверим и кръвна захар в този случай? Нали така. Поне всичко на куп да бъде.
При положение че детето се подобрява, три СРП не са нужни. Освен ако някой не е видял някъде инфекция, и иска да я следи. Но така три СРП е преувеличено.

Поне сега, поне по симптомите сега, е трудно да се говори за диабет.
Взема се кр.глюкоза на гладно, сутрин.
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 23:20:08 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
« Отговор #385 -: Октомври 20, 2009, 23:26:26 pm »
При положение че детето се подобрява три СРП не са нужни. Освен ако някой не е видял някъде инфекция и иска да я следи. Но така три СРП е преувеличено.

Аз и Вие единствено следим.....
Личната лекарка е сърдита, че съм я пренебрегнала и не съм и занесла да чете резултатите предвид изключително неадекватното и поведение и назначено лечение.
Инфекционистът мисля за сега си свърши работата. Едва ли ще се занимава да ни дава направления, а и не му е това работата, така че утре отивам в болницата и искам УЗ. Ако изключим, че ако не сте Вие, това да си назначаваме сами изследвания си е меко казано нелепо.

Няма да Ви занимавам повече.
Разбрах и за диетата и за всичко.
Утре ще пиша.

« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 23:27:59 pm от Nina »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #386 -: Октомври 20, 2009, 23:30:42 pm »
Яде ли юфка,макарони, тортелини? има ли тортелини в Бг? би трябвало...
« Последна редакция: Октомври 20, 2009, 23:32:43 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
« Отговор #387 -: Октомври 20, 2009, 23:33:17 pm »
Яде ли юфка,макарони?

Обича спагети. Макарони хапва, но само с мляко и яйца, запечени.
Но то спагети или макарони, май няма значение?
Тортелини има, със пълнеж и без.

Но макарони варени само със сирене не яде.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #388 -: Октомври 20, 2009, 23:37:48 pm »
Може да дадете спагети, не мазни много, с леко настъргано сирене, или твърд кашкавал (малко количество) и без сос. Утре, към края на деня.
Опитайте тортелини вдругиден без пълнеж, но с настъргано нещо отгоре- "сух" кашкавал... не знам как е на Бг ( не съм го и виждал докато живях в Бг - сега може би има).
Още 2 дена с рехидратиращите разтвори.
Sir Alec Guinness
« Отговор #389 -: Октомври 21, 2009, 01:01:04 am »
Имам един въпрос и аз - Дъщеря ми е на 2 г и 1 мес. Храни се малко, а е доста пухкава. Тежи 16 кг.
Сутрин максимума е 1 филия с шунка, кашкавал или сирене. В повечето случаи отказва всякаква храна и пие примерно чаша чай.
Обяд - нещо готвено без хляб.
Вечер - готвено или парче печено месо със салата.
От време на време нещо сладко хапва, но не прекалява, нито пък е постоянно.
Трябва ли да търся компетентно мнение на диетолог или да оставя детето на мира?
Благодаря предварително!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #390 -: Октомври 21, 2009, 01:08:19 am »
Зависи. От много неща.
Най-вече ръста на детето и къде стои на растежните криви.
Плюс БМИндекс и индекса ръст/тегло.
Sir Alec Guinness
« Отговор #391 -: Октомври 21, 2009, 08:07:56 am »
Опитайте тортелини вдругиден без пълнеж, но с настъргано нещо отгоре- "сух" кашкавал... не знам как е на Бг ( не съм го и виждал докато живях в Бг - сега може би има).
Докторе, вече я има тази благинка наречена Пармиджано / Пармезан  :) Може на бучка сам за стъргане, може и готово за употреба  :) Мисля това имахте предвид.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #392 -: Октомври 21, 2009, 08:44:17 am »
Зависи. От много неща.
Най-вече ръста на детето и къде стои на растежните криви.
Плюс БМИндекс и индекса ръст/тегло.
Ами мин.месец беше 90 см. На кривата хм, в кг малко около 1 кг над това, което е дадено за норма.

БМИндекс = боди мас индекс може би
Там по изчисление е в норма!
« Последна редакция: Октомври 21, 2009, 09:27:07 am от Марито »
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
« Отговор #393 -: Октомври 21, 2009, 09:10:35 am »
Здравейте отново докторе  :D противно на моите очаквания синът ми пие аугментин таблети без никакъв проблем  :D след доста ровене из нета по мои изчисления трябва да пие по 1-таб.на 8ч.
Моля ви кажете ми дали съм права?
Става дума за Аугментин 375 детето е 16 кг.на почти 5г.
Благодаря ви искрено за съветите.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #394 -: Октомври 21, 2009, 09:34:37 am »
Докторе, вече я има тази благинка наречена Пармиджано / Пармезан  :) Може на бучка сам за стъргане, може и готово за употреба  :) Мисля това имахте предвид.
Да, това е.
Sir Alec Guinness
« Отговор #395 -: Октомври 21, 2009, 10:41:18 am »
Имам един въпрос и аз - Дъщеря ми е на 2 г и 1 мес. Храни се малко, а е доста пухкава. Тежи 16 кг.
Сутрин максимума е 1 филия с шунка, кашкавал или сирене. В повечето случаи отказва всякаква храна и пие примерно чаша чай.
Обяд - нещо готвено без хляб.
Вечер - готвено или парче печено месо със салата.
От време на време нещо сладко хапва, но не прекалява, нито пък е постоянно.
Трябва ли да търся компетентно мнение на диетолог или да оставя детето на мира?
Благодаря предварително!

И моята дъщеря е така. Дори скоро питах доктора за ръстта и теглото им. По-пухкава изглежда, а не яде много. Ето тази сутрин дори млякото не си е изпила, съвсем малко печена тиква хапна и после ще обядва.
Но синът ми е страшна работа. Това дете е непрекъснато гладно. Все вика "Дай, дай!", "Ааааам!", което е доста изнервящо, защото прераства в крясъци и тръшкане. Въобще няма смисъл да му увеличавам храната като количество на основните хранения, той пак си вика. Навира си главата в хладилника и се обслужва :?. Любимата му игра е да готви :D.
Тази крайност също е неприятна, както злоядството.
На 18 м бяха:
тя 91 см - 14500 гр,
той 89 см - 15300 гр.
Има ли други гладници като нас и как блокирате това постоянно мрънкане?
« Последна редакция: Октомври 21, 2009, 10:49:28 am от *vera »
« Отговор #396 -: Октомври 21, 2009, 10:52:26 am »
Здравейте,
от няколко дни детето ми (1г и 3м) е с хрема. От два дни слагам Олинт. Сополите станаха гъсти и жълти.
Въпроса ми е  редно ли е да извеждам навън детето когато е с хрема, в смисъл дали е добре за него или е по-добре да стои вкъщи на топло?
« Отговор #397 -: Октомври 21, 2009, 11:07:48 am »
Здравейте,
от няколко дни детето ми (1г и 3м) е с хрема. От два дни слагам Олинт. Сополите станаха гъсти и жълти.
Въпроса ми е  редно ли е да извеждам навън детето когато е с хрема, в смисъл дали е добре за него или е по-добре да стои вкъщи на топло?
Не знам доколко е редно, но аз извеждам навън като обличам адекватно. Само гледам да не се заиграват с други деца, да не си обменят вируси.
*

iv_pif

• **
  • 55
  • Бог да пази България
« Отговор #398 -: Октомври 21, 2009, 12:04:09 pm »
Здравейте, всички.
NINA - следя много внимателно как се развиват нещата при вас, защото и моя Дани имаше  същите проблеми в началото на август. Оправи се с помощта на Бърди /естествено/.Искам да вметна само, че при моето дете тези изхождания със спазъм продължиха почти 2-3 седмици след като вече бях направила всички изследвания като теб и виждах че детето видимо е по-добре. Суметролим не включих -той се обрива от него.Просто да го имаш наум - може да се случат 1-2 пъти на ден изхождания със спазъм още дълго време - това мен ме побъркваше. Явно стомахчетата при децата са по-чувствителни...знам ли.
Друго -много ме зарадва адекватното лечение на д-р А.Мангъров, дано и добре да се е държал.Не го познавам, но бях гледала едно предаване на Милен Цветков с него /за ваксините/ и всичко което там той каза се превърна в мое верою тогава и до сега.
Ще се отклоня малко, но е важно...
Беше зимата на 2006-2007, сина ми беше на 3мес. и доброволно бях купила ваксина Пентаксим, защото така правиха майките от форумите.Тогава още не бях се "запознала" с д-р Бърди.Обаче срещах майки из форумите които НЕ ваксинираха децата си и плащаха за това на лекарите си.Бях изпаднала в ужас -предаването на Милен беше агресивно/в негов стил/и опонентите на д-р Мангъров разказваха за децата си, които са осакатени за цял живот от ваксините.Благодаря на д-р Мангъров, че много добре отстоя позицията си по повод необходимостта от ваксините и никога няма да забравя репликата му - Да преминаваш на червено е забранено, който го прави нека да знае че това не е само негов собствен риск, а риск за обществото.Това беше по повод доброволното НЕваксиниране.

За LADY, от три години си правя разни файлчета в Word с изказвания и мнения на Бърди, НЕ ги ползвам в случай на нужда/например диария/, а ги чета просто ей така....за да не забравям да мисля като него, за да вникна и да попия във философията му- на Педиатър и на човек.
И това ви го казва счетоводител :D - просто няма начин да прилагаш закона за ДДС/например/ и да не си разбрал философията на закона.

Благодаря на всички, че пишете и се учим взаимно.
Бърди - бъди здрав!!!

Моята Вселена се казва Дани

*

Nina

• 2643
« Отговор #399 -: Октомври 21, 2009, 14:56:38 pm »
Здравейте и днес.
Докторе,
рано сутринта се приготвихме да атакуваме УЗ. Но атаката ни беше отбита...
Поисках от личната лекарка на Кристина направление, за да отидем на УЗ, да я прегледат, но и да изключим апендицит. Лекарката първо отказа с довода, че нямало нужда. Дадох й кръвните изследвания, за да види, че не без основание се притесняваме и тя се ядоса видимо, че сме я пренебрегнали и сме правили изследвания без тя лично да назначи. След което ми каза, че ще ми даде направление за гастроенетеролог. Казах, че искам за хирург, но тя се скара и ми каза - ами нали искате да гледате за апендицит?????

Всъщност от кога гастроентеролозите гледат за апендицит?

Както и да е, отидох на своя глава при детски коремен хирург в Пирогов. Докторът внимателно прочете епикризата до момента, прегледа детето, направи обстоен и задълбочен преглед на коремче, но!!! без УЗ. Каза, че детето в момента изглежда отлично, коремчето е меко, добре и не се налага УЗ. Изключи апендицит.
Даде предположение за вирус, който сега върливал у нас и бил много тежък.
Настоях все пак за Уз, но той отклони и пак се аргументира и сметнах, че ако продължа да настоявам при него, то ще изляза от рамките на доброто възпитание и отношение.

За днес толкова. Изморихме се.

Детето е все по-добре. Има по-дълга пауза между изхожданията. От вчера на обяд до  днес сутринта нямаше изхождане и сутринта се изходи, по-рядко, но очевидно се овладява диарията. От сутринта до сега пак няма изхождане.

Пифче
, благодаря ти за включването. Д-р Мангъров е единственият, който говори логично, не ме притесняваше и нещата, които казва се припокриват с тези на д-р Бърди.
Дойде у нас на посещение и говорихме само двамата, на спокойствие близо 2 часа.
Това е достатъчно красноречиво.

Кое ми прави впечатление - нашите доктори се съревновават на ниво пъчене на гърди. Няма да е лошо да се съревновават на ниво болнична и клинична база, обзавеждане, апаратура, хигиена, отношение. А в другите случаи да си помагат и да се отнасят един друг с респект.
Днес педиатърката на Кристина злорадстваше, че сме били в болница Токуда, вместо да види  тяхното становище, становището на инфекционист и да се замисли. Заедно да мислят за доброто на пациента си.
А те на гърба на едно болно невинно същество си мерят...и аз не знам какво. Нищотото.
Мизерията в държавните ни болници, като база е потресаваща, като в концлагер..........
Аз лично смятам, че тази мизерия до някъде демотивира и изнервя и самите лекари.
Дано някога се оправим, моля се горещо. В името на бъдещето на децата ни.

« Последна редакция: Октомври 21, 2009, 14:58:31 pm от Nina »