0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част І
« Отговор #920 -: Септември 27, 2010, 17:14:08 pm »
Дано се включи д-р Бърди по темата. До колкото успях да го разбера според него е излишно да се прави манту. Но нека той обясни по точно, може и да не съм го разбрала правилно...

Да, аз също съм чела за мнението му относно Манту и за това се притеснявам да не би да ни накарат да го правим без причина. Интересно ми е също какво се случва ако откажем Манту. Проблем ли е после при записване на детето на детска градина и училище?

*
« Отговор #921 -: Септември 27, 2010, 17:25:42 pm »
джиджи, какво да ти кажа аз ако не бях накарала личната да погледне можеше и да не разбере, че няма белег... Напоследък нямам думи ... имам чувството, че има много деца и ги е подкарала на конвейр. Премериха я и прегледаха набързо, сложиха и Превенар и айде чао. Тези консултации не са само за това, а да оцени нервно псичхическо развитие веднъж не съм я видяла  :(

Айде стига толкова спам...

Дано Бърди се включи за Манту, няколко пъти съм чела постовете му относно тази тема, но не ми стана ясно всичко  :?

« Отговор #922 -: Септември 27, 2010, 17:26:04 pm »
Въпроса с Мантуто е доста спорен поради ред причини,НО .. Засега е част от календара в БГ. И според този календар в 7 -мия месец се проверява наличието на белег. Ако няма се прави Манту и ако то е отрицателно се прави ваксина БЦЖ. А трябва да ви кажа,че не познавам педиатър или ОПЛ дето да прави с удоволствие БЦЖ.За всички други ваксини съм твърдо "ЗА",но за това Манту и особено след това евентуланото БЦЖ ...Колкото до това дали е проблем за ДГ - зависи от лекаря Ви. Аз лично бих "покрил" един такъв пропуск. Да не говорим,че бих отчел като нормално едно 3-4 мм Манту,за да спестя БЦЖ-ирането, ама ако ме прочетат от РИОКОЗ  8O
« Отговор #923 -: Септември 27, 2010, 17:36:09 pm »
Малина, ако знаеш колко много мога да спамя и аз покрай нашата лична, но ще се въздържа....

Надявам се че въпросната педи отново ще се прояви като изключително разсеяна и ще забрави да ни провери за белег :) иначе пак ще се налага да спорим с нея....

« Отговор #924 -: Септември 27, 2010, 17:40:29 pm »
Аз не разбирам много за БЦЖ-то, но ние имаме на рамото "пъпка" около 3-4 мм. и е подута, не е вдлъбната като при мен на рамото. Нали за това иде реч? Добре ме подсещате да питам личната тези дни :)
[/url][/url]
*
« Отговор #925 -: Септември 27, 2010, 20:46:47 pm »
Аз не разбирам много за БЦЖ-то, но ние имаме на рамото "пъпка" около 3-4 мм. и е подута, не е вдлъбната като при мен на рамото. Нали за това иде реч? Добре ме подсещате да питам личната тези дни :)
Тази "пъпка" е възможно и да е с гнойно връхче.Не я пипайте изобщо.Сама ще се обели и ще си остане червено.Питала съм по този повод-това означава,че ваксината е подействала :)

*
« Отговор #926 -: Септември 27, 2010, 21:29:03 pm »
Голямата ми дъщеря няма белег от БЦЖ, но педиатърката ни каза, че при положение че са направени всички необходими дози няма нужда от манту и т.н.
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #927 -: Септември 27, 2010, 21:29:53 pm »
    Момичета , нашият Митак нямаше никакъв белег на рамото от ваксина БЦЖ.Правихме Манту на 8 месеца и 13 дни(в дясната ръка).След три дни,резултатът беше добър,т.е."хванала" е ваксината.Така,че не е гаранция,че детето като няма белег (пъпка на този етап),не е подействала БЦЖ.
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #928 -: Септември 27, 2010, 21:55:07 pm »
    Момичета , нашият Митак нямаше никакъв белег на рамото от ваксина БЦЖ.Правихме Манту на 8 месеца и 13 дни(в дясната ръка).След три дни,резултатът беше добър,т.е."хванала" е ваксината.Така,че не е гаранция,че детето като няма белег (пъпка на този етап),не е подействала БЦЖ.
И при Алекс беше точно така. В деня на отчитането на резултата от манту разбрах, че не е необходимо повторно ваксиниране но пък и резултата си беше положителен и така и не се наложи. Алекс няма белег. Никол и Дани имат.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #929 -: Септември 27, 2010, 22:22:02 pm »
Манту не е, и никога не е била, проба за доказване резултатността на направените дози БЦЖ. Следователно, в това отношение полза от Манту- никаква.

Езикът ми буквално окосмя да повтарям това вече 5 години, но явно още 5 ще са нужни.   :(

За Бога, защо не научавате нещо ново, защо все същите глупости циркулирате??
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
« Отговор #930 -: Септември 27, 2010, 23:03:01 pm »
Д-р Бърди,при нас в Белгия такава ваксина не правят. Попитах във социялната служба която подпомага майките на деца до 1г. Според мед.сестрата не е лошо ако я сложим при евент. ваканция в БГ...Да,ама не ми се струва достатъчно компетентна че да ѝ вярвам,а и ми спомена,че България се води една от страните с риск (туберколозен) 8O
В сряда сме на консултация при педиатъра ни,ще го попитам,но ще се чувствам по-спокойна и с вашето мнение...

Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
« Отговор #931 -: Септември 28, 2010, 06:35:10 am »
Направо разбуних духовете с това манту къде се намерих и да питам НО моята лекарка е "уникат" тя за ваксините искаше да ме накара да си ги платя на 6м не пусна никакви изследвания като каза НЯМАМ ЛИМИТ другия месец хем знае че отказва да ми яде млякото и сега знам идва ред на въпросното БЦЖ и искам просто да съм подготвена и да я атакувам защото сигурно и там има схеми някакви техни си за да не обърне внимание на детето и да реши че няма нужда от нищо. А някоя мама беше писала за проверка на нервнопсихическото развитие на детето такова нещо от както се е родило детето ама НИКОГА не е правила на мен по възрастни майки са ми казвали кое как да проверявам било за зрение за слух за ориентация координация движения и така нататък............спирам до тук че станах ужасна и ще има атаки.........
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #932 -: Септември 28, 2010, 07:15:36 am »
Д-р Бърди,
тримесечната ми дъщеря спи по 11 часа на нощ ( с едно събуждане за хранене след 8 часа сън и после спи още 3 часа ) и после през деня още два пъти общо 3 часа, като след последният изкарва около 5-6 часа без сън. Обикновено вечер е по-неспокойна, но не изглежда да и се спи, а по-скоро иска да и обръщаме внимание и млъква. Като се опитам вечер да я сложа в легнало положение и започват писъци и затова се отказах.
Аз не виждах проблем в това, но според свекърва ми детето не спяло достатъчно и трявало да се опитвам да я приспивам и вечер т.е. да спи поне 3 пъти през деня. Вярно ли е това и има ли нужда да се опитвам да приспивам детето вечер 1-2 часа преди лягане,след като само не заспива, а си спи прекрасно през нощта?

Боби

*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
« Отговор #933 -: Септември 28, 2010, 09:08:08 am »
Мога само да ти кажа, че аз щях да викам ура, ако моето дете беше на такъв режим.
Като малка Вики спеше не повече от 20-30 минути 2-3 пъти на ден. През нощта се будеше почти на всеки час, а за 11 часа нощен сън не съм си и помисляла.

Всяко дете е различно вярно е, вечер децата са по-неспокойни, но ако се опитваш да го приспиш и го изнервиш повече не виждам какво ще спечелиш! По-добре да поиграе да се умори, без да се превъзбужда естествено!
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #934 -: Септември 28, 2010, 09:16:15 am »
Манту не е, и никога не е била, проба за доказване резултатността на направените дози БЦЖ. Следователно, в това отношение полза от Манту- никаква.
Езикът ми буквално окосмя да повтарям това вече 5 години, но явно още 5 ще са нужни.   :(

:D :D :D Ехе ,доктор Бърди!Отново с оригинален литературен стил успяхте да ме разсмеете и да не научите на нещо ново...не пак ,а отново!Благодаря и бъдете здрав! :D
*
« Отговор #935 -: Септември 28, 2010, 09:57:13 am »
:D :D :D Ехе ,доктор Бърди!Отново с оригинален литературен стил успяхте да ме разсмеете и да не научите на нещо ново...не пак ,а отново!Благодаря и бъдете здрав! :D
Така е. Чета всичко написано от д-р Birdie, както сричащо дете голяма и интересна книга, колкото повече чета, толкова повече научавам и толкова повече ми се чете. Невероятен човек сте, д-р Birdie, щастлив е този, който Ви познава!

« Отговор #936 -: Септември 28, 2010, 10:06:08 am »
Д-р Бърди,при нас в Белгия такава ваксина не правят. Попитах във социялната служба която подпомага майките на деца до 1г. Според мед.сестрата не е лошо ако я сложим при евент. ваканция в БГ...Да,ама не ми се струва достатъчно компетентна че да ѝ вярвам,а и ми спомена,че България се води една от страните с риск (туберколозен) 8O
В сряда сме на консултация при педиатъра ни,ще го попитам,но ще се чувствам по-спокойна и с вашето мнение...

:)
Точно същия въпрос исках да задам и аз на д-р Бърди.
Докторе имате ли представа защо в Германия не се прави БЦЖ изобщо и какво правим ние, които си ходим поне веднъж годишно в България с децата.
Дъщеря ми предполагам е голяма вече да и поставим въпросната ваксина в Бг?

Благодаря
« Последна редакция: Септември 28, 2010, 10:37:24 am от albenanedelcheva »

« Отговор #937 -: Септември 28, 2010, 10:33:25 am »
Мойто мнение седейки си в тая мила родна действителност е - Идвайте си смело,без БЦЖ. Риска да направите усложнение от БЦЖ-то е по-голям от риска да се зарази детето с ТБК
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #938 -: Септември 28, 2010, 10:40:53 am »
Езикът ми буквално окосмя да повтарям това вече 5 години, но явно още 5 ще са нужни.   :(

Манту-то никога не е било проба за ефективност на предишно поставени дози БЦЖ. Наличието или липсата на белег НЕ Е критерий за резултатността на предшестващата доза, защото оставянето на белег е резултата на:
* възрастта на детето, в която правите 1-та доза
*техническото изпълнение на ваксинацията.
и НИКАКВА връзка няма с това дали ваксинацията е била ефективна, или не.

Имунитетът, създаден с БЦЖ, за разлика от другите ваксини, няма количествено измерение. Тоест, няма начин да разберете "как" детето е отговорило към ваксината. Само фактът че не се разболява от тежки форми е доказателството.

БЦЖ е резултатна и работи на практика. В Германия/Австрия не я ползат. Но в Япония, УК я ползват. Немците имат пари за профилактика, а и вероятно честотата на ТБ при тях е вече много ниска. В този аспект, Дания, Норвегия Хеп Б не правят, защото нямат Хеп Б заболявания с честота, налагаща масови ваксинации. Но за нас без БЦЖ ще измрем за 1-2 години от ТБ и без помощта на Г-н Дянков.
Всяка страна поотделно взема решение дали да прави БЦЖ , или не.
За Бг БЦЖ е нужна- но 1 доза, и то на възраст около 8-12 месечна.

Правенето на повече от една доза БЦЖ е НЕДОПУСТИМО!!! Никъде няма доказателства че повече от една доза е работещо решение или пък замества "подходът Дянков" (липсата на финансиране на борбата за профилактика на туберкулозата). Много дози БЦЖ също не заместват невежието и незнанието на основни неща, свързани с тази патология.
Многократните и безсмислени правения на Манту водят до:

* често (+) Манту. Псевдо положително. Водещо до отваряне "кутията на Пандора", безкрайни глупости- казани и/или правени плюс- възможност за ярка проява на невежеството по въпросите на БЦЖ/ТБ като цяло.
* често децата са с инфекция от ПСВЕДОТУБЕРКУЛОЗНИ щамове Микобактерии- авиум-интрацелуларе, например.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mycobacterial
които никаква връзка с ТБЦ имат, но имат неприятната склонност да позитивират (лъжливо) едно Манту. После ->>Водещо до отваряне "кутията на Пандора", безкрайни глупости- казани и/или правени плюс- възможност за ярка проява на невежеството по въпросите на БЦЖ/ТБ като цяло.
« Последна редакция: Септември 28, 2010, 18:11:57 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #939 -: Септември 28, 2010, 12:23:32 pm »
Д-р Бърди,
тримесечната ми дъщеря спи по 11 часа на нощ ( с едно събуждане за хранене след 8 часа сън и после спи още 3 часа ) и после през деня още два пъти общо 3 часа, като след последният изкарва около 5-6 часа без сън. Обикновено вечер е по-неспокойна, но не изглежда да и се спи, а по-скоро иска да и обръщаме внимание и млъква. Като се опитам вечер да я сложа в легнало положение и започват писъци и затова се отказах.
Аз не виждах проблем в това, но според свекърва ми детето не спяло достатъчно и трявало да се опитвам да я приспивам и вечер т.е. да спи поне 3 пъти през деня. Вярно ли е това и има ли нужда да се опитвам да приспивам детето вечер 1-2 часа преди лягане,след като само не заспива, а си спи прекрасно през нощта?

Боби

Направо ти завидях зверски :) Да сте живи и здрави,нямате проблеми,в това бъди сигурна :)