Знам, че повдигам много наболял и същевременно стотици пъти дъвкан проблем, но не зная как да постъпя, затова имам нужда от трето мнение (освен моето като майка и това на педиатърката ни):
Синът ми е на 5 месеца. Миналата седмица на консултацията лекарката реши, че детето има скрита форма на рахит, отсъди за това по леко потните му крачета. Имал и оплешивяване отзад на главичката. Фонтанелите му са почти затворени, проблем там няма. Изписа 6 капки Вигантол + калциев глюконат по 5 капки сутрин и вечер. Чела съм за предозирането на вит.Д, за това че в БГ се изписва едно къмто гьотере и Вигантол, и к.гл., не искам да изпадам в крайности и от глупост и безпочвен страх, да навредя на детето си...Лекарката каза, че в момента би било невъзможно да се вземе кръв за изследване, защото ръчичките на детето са пухкави и дебелички и е невъзможно да се намери вена, само ще го изтормозим.
Детето се роди 4кг/49см.,първите 2 месеца качваше по 1.500 средно и заради бурен растеж, ни изписваха по 4 капки вигантол, които аз не давах - по цял ден бяхме навън, правила съм регулярни слънчеви бани всеки ден, а в лошите дни - по 1-2 капки. В момента е 8.800, 70см. и изглежда съвсем съразмерен (обвиниха го, че бил дебел).
По мои наблюдения - вече не се поти при хранене, стряскането е в границите на нормалното,краченцата се потят ако е с чорапки от изкуствена материя или въобще нещо непамучно по тях.
Та, след всичко това, сигурно досадих дори, но исках да съм обстойна - да продължавам ли с 1-2 капки Вигантол, да давам ли въобще калциев глюконат? На АМ е и от десет дни е захранен. Съдържанието на вит.Д в млякотъо е съвсем минимално и не покрива дневните нужди изцяло (смятала съм го).
Благодаря Ви предварително, докторе!