0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, докторе,

Бебето ми е на 10 месеца, 8 300g, с ларингит от 1-2 дена, няма температура, имахме обстоен преглед при педиатър, предписа ни следното: Panadol 3x4ml, Homeogene таблетки– 4x1 – смачкани, с водичка; Fenistil капки 3x8 – пак с водичка, Prospan 3x2ml, vit.C – по ½ ампула от 2mg дневно – пак с водичка, Vibrocil 3x1-2 капки в носа. 

Проблемът е в това, че изпитвам огромни трудности с даването на лекарствата... само панадола успях да дам с каша на Хумана, и капките в носа успях да сложа. Пробвах какво ли не, и с добро и с не дотам добро....не ще и ще...тя се очертава капризно на хранене дете, сигурно заради лошото захранване, което отчитам като своя грешка до тук, та не мога просто да сложа лекарството в храната и да знам, че ще се  изяде...вода почти не пие, или поне не толкова, че да и давам и лекарствата с водата, все още я кърмя и освен да се изцедя и да дам с кърма – просто не се бях сетила, направо не знам, цялото това положение много ме обърква...има ли някакви „леснини” които да споделите с мен? 

Ще съм Ви много благодарна ако споделите нещо за приема на лекарствата, а и за самите лекарства – според вас добра схема ли е това?

Ще се включа  отново с въпроси относно храненето, благодаря!
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Според мен, и на този етап, нищо не е нужно да давате, освен да наблюдавате детето.
Ларингит? вирусен, или? Нямаме отит?
Детето е в добро общо състояние? храни се добре?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
според педиатъра, ларингитът е причинен от вирус; иначе няма отит, има зачервени дъги на гърлото, доста е пресипнала и вече се опитва да кашля, но рядко, с някаква ужасна кашлица, но гърдите и са чисти...
Бодра е и свежа, храни се уж нормално...

преди малко и дадох панадола и проспана с апликатора и мисля че имам нужда от едно голямо питие!
шегувам се, не пия, а и нали кърмя...
*

Birdie

• 11040
Вирусните ларингити, ако няма значима и важна обструкция, са самолекуващи се заболявания, които искат само МНОГО ограничено поддържащо лечение ( Панадол)  и наблюдение.
Но не знам какво точно е състоянието на детето... .

Обикновено даваме при такива случаи инхалаторни (течни или шпрей) Вентолин или Фликсотайд.
Нищо от предписаното обаче за Вас. Съжалявам... .
Какво очакваме от Проспан при дете с ларингит? Проспан е отхрачващо... .
« Последна редакция: Юни 19, 2010, 22:13:00 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
благодаря, това за шпрея е идея, още утре ще пробвам...и ще гледам да давам панадол, пък от другото - каквото успея...
*

Birdie

• 11040
Нищо не пробваме на своя глава!
Иначе няма да Ви отговарям, ако разбера че сте правили безумия.

Форумът е за съвети, размисъл, алтернативни решения.
И да Ви пазя, доколкото е възможно, да не давате на децата излишни неща.

Обсъдете с Педиатъра Ви, потърсете второ мнение... .
Sir Alec Guinness
*
Здравейте, докторе,

Прав сте разбира се, което потвърждава моето мнение, че сте сериозен човек, и моля Ви – това не е някакво комплиментче...

Ако позволите, въпросът ми този път е за захранването. От прочетеното из форума разбрах какви са Вашите препоръки, но тъй като дъщеря ми е вече на 10 месеца, бих искала да Ви помоля за съвет как на този етап мога да „коригирам курса”...

Тя се роди 3 200g, първият месец наддаваше идеално. Във втория месец обаче не наддаде добре. Педиатрите веднага ми казаха да добавям АМ бяха категорични, че не ми стига кърмата и т.н. Случайно или не, попадна ми телефона на кабинета по лактация в Майчин дом. След консултация с тях започнах да кърмя по всяко време, да редувам гърдите, махнах залъгалката и... бебето наддаде за две седмици към 600g...докторката ни ахна и ни поздрави с резултатите.

След този етап обаче вече не ставаше и дума за режим, а детето си установи едно по-бавно темпо на наддаване, въпреки че то само си наложи това темпо - и съветите за добавяне на АМ отново зачестиха. Педиатърката ме попита буди ли се нощем – да, отвърнах аз  - а тя ми рече, че това ясно показвало че е малко храната...Аз пък вече нямах доверие на тези съвети и знаех, че имам възможност да се преборя; а ме беше и страх, че ще ми спре кърмата, ако започна да добавям...Кърмих  упорито, денем и нощем... не смея нощем да давам вода от съмнения дали пък не е гладна...и до днес е така. През цялото време се питам дали аз не бъркам с това упорство за кърмене...

Захранването започнах  на 6 и половина месеца, и от сегашната ми перспектива оценявам своите действия като пълен хаос:  започнах да и давам да опитва от нашата храна  (вкъщи доста се готви) по модела „педагогическо захранване”; освен това обаче давах по малко сок от ябълка и морков – добре, че не и харесваше; пробвах с готови храни от бурканче по обед; опитах с домашно приготвена храна за нея – зеленчукови пюрета, плодови кашички...купих заешко и го направих на пюре със зеленчуци...с никой „подход” нямах особен и по-важно – траен успех, и тъкмо когато съвсем се обезкуражих, установих, че буквално лакомо лапа от киселото мляко... поредната грешка, но в следващите дни вкъщи започна едно квасене...опитах и един експеримент – извара със сметана и банан, това също се хареса. За важната роля на кашите от ориз или другите видове разбрах твърде късно, тя така и не ги хареса – един ден ги хапва но без много желание, друг ден не близва...И още един „щрих” – обича са яде с ръчички разни малки парченца храна, например сварен морков, кашкавал, както и да „ръфа” цели моркови и краставици...

Цялото това „приключение” се съчетава с кърменето по следния начин: сутрин ранно кърмене, после кърмене към 8-9 на събуждане; после междинно кърмене към 11 и разходка със сън; после опити за обяд и дохранване с кърмене; после следобедна разходка с евентуално хранене навън – с киселото мляко или кремчето с изварата и сметаната с банан, вечерта кърмене преди лягане.

От около седмица иска само да се кърми, отказва почти всичко друго. От 3 дена е с този ларингит, за който вече Ви писах...

Тази тенденция да се връща към кърменето, вместо да го намалява, наред с целия останал хаос в „режима”, доста ме притеснява...В момента усещам не, че в „нещо” бъркам, а че бъркам във всичко...

Междувременно си харесах педиатър, който ми вдъхва доверие и още утре ще поискам помощ и консултация...но „доброто” не идва само – „срещнах” и Вас, макар и във виртуалното пространство, и Ви моля  също за мнение...

Надявам се не съм прекалила твърде с „изложението” си, просто споделих по-важните аспекти, за да имате по-ясно картината...

Отново предварително Ви благодаря!
*

Birdie

• 11040
Първо, как е ларингита, кои медикаменти давате? как е детето?
Sir Alec Guinness
*
здравейте,

подобрява се доста, няма температура, свежа е, гласа и се върна изцяло, но има кашлица, когато спи, която звучи "сочно" и аз я чувам като "някъде горе", не хрипти, носа е сух, ушите са спокойни.

давам Панадол 3х4mg и Проспан 3х2mg, в носа слагам Vibrocil 2 пъти по 2-3 капки. И успявам да и дам Fenistil по 8 капки но 2 пъти, защото пие малко вода. Хомеожен и вит. С не и давам.
*

Birdie

• 11040
Фенистил не е нужен. За Виброцил- детето е малко.
Бих Ви посъветвал да направите носни и фарингеални посявки в добра лаборатория.
За храненето ще Ви пиша довечера след 22 часа, когато ще имам повечко време.

За храненето бих Ви посъветвал да започнете отначало:

* първо да въведете круша с ябълка в 16-17 ( и кърмене след това)
* след седмица - да въведете в 12-13-14 картоф+ морков на пюре, след което да разширявате зеленчуците там. Домашно приготвени.

Кърменето не е проблем. Ако кърмите в 11, хранене преди 15-16 е нереално. Значи по добре в 11 да сложите картофчето за обедно хранене. Но след като пъво въведете крушата. Не бурканче круша, а домашно приготвена на ренде.
« Последна редакция: Юни 22, 2010, 10:36:01 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
Здравейте докторе.
 Моето бебче е на 4 месеца . Всичко зпочна преди 1 месец и половина с разстройство, много течни зелени изхождания и слуз и по касно и кръв многократно , като бебето беше изцяло на кърма. Започна да отказва да се храни .Изолирахме клебсиела във фекалии и урина.Последва антибиотик амикацин 7 дни. След това започна съвсем да не желае да се храни , повръща давах аl 110 , няколко пъти го хапва , но и него отказа . От него се позгъстиха изхожданията.Продължих само кърмене при което изхожданията се втечниха отново, а и кърмата ми намаля , а и бебчо нямаше апетит и отказваше.Сега давам Аптамил без лактоза който започна да яде и бавно започна да възстановява храненията , но е доста мъчително дебнем се когато се събужда веднага храня иначе не желае Храни се през 4-5-6 и пвече часа по100-150мл. понякога го примесвам с кърма.Тя започна да отказва да се храни отново .Единя ден се беше позапекла и се изходи трудно(не бях смесвала с кърма). Днес не беше ходила цял ден и преди малко ходи но не беше гъсто , но беше зелено. Днес се е хранила само 2 пъти сутринта и на обяд.Моля ви кажете ми какво мляко да давам? да не би от това да и е тежко на коремчето.
*

Birdie

• 11040
Клебсиела при малко дете изисква наблюдение, по-чести контролни посявки и ретроградна-цистеоуретрография+ УЗ.
Не съм сигурен че млякото е причина за ставащото.
Може би детето е отново с + посявки?
Нужда от химеопрофилактика?
« Последна редакция: Юни 21, 2010, 23:09:39 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
днес взехме резултатите  от контролните изследвания . Отрицателни са и двете.
*

Birdie

• 11040
Наддава добре?
Зеленият цвят на изпражненията при изкуствено хранени кърмачета не е белег за проблеми, ако няма други съпътстващи неща.
Sir Alec Guinness
*
ами отказа от хранене?
*
как да наддава когато не се храни :(
*

Birdie

• 11040
Колко наддава? колко тежи сега?
Sir Alec Guinness
*
до преди 3 дни беше 5.600 , като се има впредвид ,че на 3 месеца тежеше 5.500, но беше изгубила 0,400кг. заради диарията  и когато си ги върна задържа тези
*

Birdie

• 11040
Кърмите и давате АМ, или само АМ?
Sir Alec Guinness
*
cedia se i poniakoga i slagam karma v AM.