0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте мили дами, пиша и тук за да поискам мнение по един въпрос.

На кратко: преди около 6 год ми поставиха диагноза ПКЯ, но без да са ми правени хормонални изследвания, на база УЗ и кисти по яйчниците.
Цикъла ми пропускаше с месеци, изписаха ми противозачатъчни, които пих около 3 год и беше редовен, естествено това не е лечение , а само замаскиране на проблема.

След това посетих ендокринолог, който ми изписа Метфогама 850, в началото по половин хапче сутрин и вечер, след 6 месеца ми вдигна дозата по едно хапче сутрин и вечер, а сега съм на 1 хапче сутрин, 1 на обед и 1 вечер. Цикъла ми започна малко по малко да се сеща да идва през 46- 52 дена.
С приятеля ми сме от 6 год. заедно и скоро решихме, че е дошъл момента да правим и бебче.

Предния цикъл се заех да меря БТ, ползвах Ову тестове и ходех на фоликуметрия. Засякохме Овулация на 34-ти или 35-ти ден. На 33 ден имаше фоликул 22мм, а на 35-ти ден следобед вече го нямаше, явно се беше пукнал или същия ден или предния.
БТ се повиши и отчетох ЛФ : 15 или 16 дена, което май е добре. След това Лелката ме посети и на 4- ти ден(3-ти ден беше неделя и лабораторията не работеше) пуснах всички хормонални изследвания, за които се сетих.

Резултатите са следните:

Резултати:                       Нормални стойности
                                  Фоликулярна Фаза

TSH- 1.374 mIU/l            0.38-4.31 mIU/ml     - Тук се чудя дали не е някаква грешка, понеже моя резултат е в l , а стойностите са в ml 

FSH- 6.78 mIU/ml             4.5- 11   IU/l - И тук има някакво разминаване в мерните единици

LH2-   9.04  IU/ l              1.7- 13.3 IU/ l

E2(Estradiol)- 152.07pmpl/l         149.3-808.8 pmol/l   Тук май съм на долната граница

Prolactin-  383.85mIU/l                86.9-612.7 mIU/l

Testosteron- 1.85nmol/l                 0.32- 2.60nmol/l

DHEA-S      12.0                    1.8-7.7   Ето тук съм доста над нормата, какво ли значи?

Андростендион    2.56                    0.75-3.1

Четох, че повишено ЛХ над ФСХ говори за ПКЯ, но все пак е в норма и не е много над ФСХ. Като ги разделих се получава съотношение 1.333 , а четох, че трябва да е около 1.
Също искам да попитам това DHEA-S , може ли лесно да се регулира и той ли влияе на леко повишеното ми окосмяване и на повишения ЛХ?

Много ще съм ви благодарна за мнения, питам тук защото сте изключително мили, компетентни , и повечето от вас са преминали през това, та може да ми препоръчате било, то специалист, или дори някакво успокоение да ми дадете

И още нещо четох, че ЛХ може да е повишено в следствие на повишен Пролактин, но при мен той е в норма, кое би могло да е оказало влияние в моя случай?
« Последна редакция: Септември 09, 2009, 12:24:59 pm от pilom »
Re: По-високо LH/FSH, но все пак в референтни граници
« Отговор #1 -: Септември 09, 2009, 13:03:50 pm »
А защо не се консултираш с лекаря си? Мисля че той ще ти даде най-правилен отговор  :wink:
Успех ти желая

« Отговор #2 -: Септември 09, 2009, 13:09:50 pm »
Това естествено е така, но просто не съм сигурна дали съм намерила моя лекар.
Тези хормони ги пуснах на своя глава, а лекарката ми искаше да изследвам само Пролактин и Прогестерон на 21-ви ден, при положение, че тогава най вероятно овулацията ми няма да е настъпила ако имам такава и този цикъл.
Аз я попитах защо, нали Прогестерон се изследва 7 дена след доказано О, но тя каза нещо за генетични заложености и т.н, което не ми звучеше много достоверно и за всеки случай пуснах всичко това на моя глава и за собствена сметка.
Ето, че се оказа, че не всичко е наред. :?

Все пак имам час за лекар днес, но исках да чуя някое друго мнение преди това. :oops:
« Последна редакция: Септември 09, 2009, 13:14:42 pm от pilom »
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #3 -: Септември 09, 2009, 15:02:06 pm »
отговорих ти в БГмама
 :D

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #4 -: Септември 10, 2009, 06:25:15 am »
Здравейте ........
Проблема в случая не е ЛХ, а високите нива на DHEA-S, той създава проблемите с О.
Когато този хормон влезе в норма, ще се оправят и др. хормони.
Вниманието трябва да е насочено в посока - каква е причината за тези високи нива /хормона се синтезира и секретира глано от надбъбречните жлези/ и да се приложи необходимото лечение
Консултирай се с АГ- Ендокринолог.
Д-р Конова е прекрасен вариант. :wink:
Когато нивата на ЛХ са по високи от нивата на ФСХ - може този МЦ да има повече от 1 фоликул /ПКЯ/ (... и да има проблем с О.)

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #5 -: Октомври 08, 2009, 18:31:39 pm »
Здравейте,мили момичета. Днес си взех изследванията на ФСХ на 2-ри ден 14,0. Дали това е фатално???

« Отговор #6 -: Октомври 08, 2009, 19:49:32 pm »
И при мен ФСХ на 2 ден този месец е 14 и според док не са розови нещата за яйчниците,но докато има яйцеклетки нещата не са още фатални.Ние пробваме на ЕЦ.Твоя док какво казва?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #7 -: Октомври 08, 2009, 21:23:31 pm »
Здравейте,мили момичета. Днес си взех изследванията на ФСХ на 2-ри ден 14,0. Дали това е фатално???
Ако е инцидентно /т.е. като изключение само този МЦ е така/ или е лабораторна грешка - не е страшно.
Но иначе е проблем.
От едно изследване и само на 1 хормон, не може да се прави никакво заключение.
Кой ти назначи само ФСХ?

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #8 -: Октомври 09, 2009, 09:17:44 am »
Здрасти Дениз, благодаря за отговора, наистина имам нужда от разговор.
Ходя при Владимиров от 1м резултатите от миналата седмица са следните:
Prog 22.1 ref 0.3-18.6
DHE-S290.3 REF 51.1-391.0
E2 50.2 REF 24.0-534.0
PRL 4.4 REF 3.3-26.7
TSH 0.8 REF 0.2-4.5
TESTO 0.55 REF 0.10-7.8
FSH 14.0 REF 1.7-12.5
LH 3.9 REF 1.2-103.0

Преди около 2,5г когато започнаха проблемите:
LH -5.52
FSH - 6.12
Тогава просто зарязах всичко защото ми казаха, че изследванията са ок, но сега май-вече си признах, че имам проблем....
Много ще съм благодарна за някакво мнение. На 17/10 съм при док и тогава ще ги коментирам с него...
Благодаря.

« Отговор #9 -: Октомври 09, 2009, 09:23:48 am »
И при мен ФСХ на 2 ден този месец е 14 и според док не са розови нещата за яйчниците,но докато има яйцеклетки нещата не са още фатални.Ние пробваме на ЕЦ.Твоя док какво казва?
Радост, правила ли си друг път тези изследвания? Аз съм на 32 и док ми каза при предишния преглед /всъщност тогава ми ги направиха/ , че имам фоликули с ненормален размер и, че тази находка не е на жена на 32г. и след няколко дни резултатите май са доста лоши...

« Отговор #10 -: Октомври 09, 2009, 15:00:02 pm »
mileto6 правила съм ги да ,но последния път бяха март месец и ФСХ ми беше 5 и нещо съвсем в норма пак на 2 ден от цикъла.По принцип съм с лош отговор на яйчниците при стимулация ,затова пробваме от около година само на ЕЦ,но нещата май бързо се влошават.Другия м.пак ще пусна контролно да видя как е.Изобщо ,като гледам този месец всички са ми много високи.ФСХ-14.86 ЛХ-10 Е2-105 на 2 ден от цикъла.Док каза че Е2 ако е било около 50 би рискувал с лека стимулация,но уви.Дано при теб следващия месец нещата да са по-оптимистични,може би е инцидентно това ФСХ,направи си ново изследване и кажи с твоя док какво сте решили.Успех!
« Отговор #11 -: Октомври 09, 2009, 15:30:53 pm »
mileto6 правила съм ги да ,но последния път бяха март месец и ФСХ ми беше 5 и нещо съвсем в норма пак на 2 ден от цикъла.По принцип съм с лош отговор на яйчниците при стимулация ,затова пробваме от около година само на ЕЦ,но нещата май бързо се влошават.Другия м.пак ще пусна контролно да видя как е.Изобщо ,като гледам този месец всички са ми много високи.ФСХ-14.86 ЛХ-10 Е2-105 на 2 ден от цикъла.Док каза че Е2 ако е било около 50 би рискувал с лека стимулация,но уви.Дано при теб следващия месец нещата да са по-оптимистични,може би е инцидентно това ФСХ,направи си ново изследване и кажи с твоя док какво сте решили.Успех!
Благодаря ти и ще пиша след прегледа. Успех.

« Отговор #12 -: Октомври 12, 2009, 12:36:48 pm »
Здравейте, пиша отново с надеждата да се включите пак с мнения.
А и обещах на Денис, да пиша какво е станало при доктор Конова.
Може би си прочела в бгмама, но все пак ще допълня.
Излязох с положителни резултати за анти-оварилни антитела, като тя ми е написала следното.

Антиовариалните антитела са имунологичен фактор, който може да окаже влияние върху яйчниковия резерв и намалява вероятността за оплождане на яйцеклетките при опити за забременяване по естествен път.

В мен обаче възниква следния въпрос, нали за яйчниковия резерв, говори високо FSH, а при мен е точно обратното LH  е по-височко. :ask:

И другото , което излезе е , че съм с завишен прогестерон 7 дена след доказана овулация на 29-ти ден от цикъла.

Prog. 71,27- при референтни 1,17- 58,5 8O

А на 21-вия ден, когато овулацията все още не беше настъпила, беше 1,22.
« Отговор #13 -: Октомври 12, 2009, 14:03:34 pm »
Здрасти това са моите

Prog 22.1 ref 0.3-18.6
DHE-S290.3 REF 51.1-391.0
E2 50.2 REF 24.0-534.0
PRL 4.4 REF 3.3-26.7
TSH 0.8 REF 0.2-4.5
TESTO 0.55 REF 0.10-7.8
FSH 14.0 REF 1.7-12.5
LH 3.9 REF 1.2-103.0

Преди около 2,5г когато започнаха проблемите:
LH -5.52
FSH - 6.12
Немога да изкажа миродавно мнение защото съм в началото на пътя. В събота съм при док и тогава непременно ще ти пиша...

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #14 -: Октомври 14, 2009, 11:57:26 am »
Здравейте,...
Да, за ИЯР говори високия ФСХ, но не само той. Изводи може да се направят и от др. хормони и изследвания.
Напр. може едно високо Е2 изкуствено да подтисни ФСХ /това като пример как си влияят хормоните - много е сложно и интерпретацията е добре да се прави от лекар/
Високият Прогестерон според мен не е проблем.
Послушай д-р Конова и след като тя казва, че не трябва да се залага на зачеване на ест. МЦ - минавайте на опити на друго ниво.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #15 -: Октомври 14, 2009, 11:59:28 am »
Здрасти .....
На кой ден от МЦ са правени?

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #16 -: Октомври 14, 2009, 14:10:30 pm »
Здрасти .....
На кой ден от МЦ са правени?
На почти втори. Все еедно идва ми днес следобяд и на следващия ден по обяд ми взеха кръв, ако въобще има значение.

« Отговор #17 -: Октомври 14, 2009, 15:36:25 pm »
Денис на мен точно Е2 на 2 ден ми е високо,незнам дали от това са ми зле и др хормони?
Милето6 аз мисля ,че за първи ден от цикъла се брои,ако ти дойде до 14ч.след това се брои следващия ден за първи.Някой друг, ако знае друго да каже.
« Отговор #18 -: Октомври 14, 2009, 23:17:27 pm »
Мислиш ли, че това изобщо има някакво значение за резултатите? Владимиров ми пусна и имунологични и генетични изследвания, а до момента не прочетох никъде каква е точно връзката с ИЯР. Можеби защото миналия февруари имах спонтатен аборт в 7-8гс...Каквото и да е ще е необходимо да изследвам хормоните още няколко мес подред за да предприеме нещо. Малко съм объркана защото доста време си изгубих да ходя при обикновени лекари, които ми убеждаваха, че имам прекрасна ову и всичко е наред.

« Отговор #19 -: Октомври 15, 2009, 09:51:07 am »
Здравейте,...
Да, за ИЯР говори високия ФСХ, но не само той. Изводи може да се направят и от др. хормони и изследвания.
Напр. може едно високо Е2 изкуствено да подтисни ФСХ /това като пример как си влияят хормоните - много е сложно и интерпретацията е добре да се прави от лекар/
Високият Прогестерон според мен не е проблем.
Послушай д-р Конова и след като тя казва, че не трябва да се залага на зачеване на ест. МЦ - минавайте на опити на друго ниво.
Ох много е сложна цялата работа, защото пък при мен E2 е нисичко според мен, на долна граница. Което пък си води до извода, че няма как високо Е2, да подтиска изкуствено ФСХ-то.

А не съм ли много млада за ИЯР 8O  На почти 25 год. съм, като още от самото начало като ми е дошло за първи път, никога не ми е бил редовен(т.е не съм изхабила много яйцеклетки :oops:), като ми идва толкова рядко.

Иначе точно това не мога да направя връзката между поликистоза и ИЯР, защото пък ФСХ не ми е високо, а ЛХ-то. Ох , че сложно :balk_136:
Иначе д-р Конова не ми каза, че не трябва да разчитаме на зачеване по естрествен път, а искаше  консултация и с д-р Катя Тодорова и д-р Емин, поръча да си пусна и микробиология, което ще направя тези дни, заради честите гъбични инфекции и след това с тези резултати, отново ще тичам при тях.
А продължението на писмото е следното:

Препоръчвам повторно изследване на положителните антитела след 6 месеца, в случай, че междувременно не е постигната бременност и не са планувани асистирани техники за забременяване.

Това все пак ми дява някаква надежда, че все пак е възможно и естествено зачеване. Ние пробваме само от 2 цикъла, не е толкова отдавна. Просто аз се юрнах по всички изследвания, защото знам за поликистозата и реших да не губя ценно време :oops:
« Последна редакция: Октомври 15, 2009, 11:10:28 am от pilom »