Здравейте мили дами, пиша и тук за да поискам мнение по един въпрос.
На кратко: преди около 6 год ми поставиха диагноза ПКЯ, но без да са ми правени хормонални изследвания, на база УЗ и кисти по яйчниците.
Цикъла ми пропускаше с месеци, изписаха ми противозачатъчни, които пих около 3 год и беше редовен, естествено това не е лечение , а само замаскиране на проблема.
След това посетих ендокринолог, който ми изписа Метфогама 850, в началото по половин хапче сутрин и вечер, след 6 месеца ми вдигна дозата по едно хапче сутрин и вечер, а сега съм на 1 хапче сутрин, 1 на обед и 1 вечер. Цикъла ми започна малко по малко да се сеща да идва през 46- 52 дена.
С приятеля ми сме от 6 год. заедно и скоро решихме, че е дошъл момента да правим и бебче.
Предния цикъл се заех да меря БТ, ползвах Ову тестове и ходех на фоликуметрия. Засякохме Овулация на 34-ти или 35-ти ден. На 33 ден имаше фоликул 22мм, а на 35-ти ден следобед вече го нямаше, явно се беше пукнал или същия ден или предния.
БТ се повиши и отчетох ЛФ : 15 или 16 дена, което май е добре. След това Лелката ме посети и на 4- ти ден(3-ти ден беше неделя и лабораторията не работеше) пуснах всички хормонални изследвания, за които се сетих.
Резултатите са следните:
Резултати: Нормални стойности
Фоликулярна Фаза
TSH- 1.374 mIU/l 0.38-4.31 mIU/ml - Тук се чудя дали не е някаква грешка, понеже моя резултат е в l , а стойностите са в ml
FSH- 6.78 mIU/ml 4.5- 11 IU/l - И тук има някакво разминаване в мерните единици
LH2- 9.04 IU/ l 1.7- 13.3 IU/ l
E2(Estradiol)- 152.07pmpl/l 149.3-808.8 pmol/l Тук май съм на долната граница
Prolactin- 383.85mIU/l 86.9-612.7 mIU/l
Testosteron- 1.85nmol/l 0.32- 2.60nmol/l
DHEA-S 12.0 1.8-7.7 Ето тук съм доста над нормата, какво ли значи?
Андростендион 2.56 0.75-3.1
Четох, че повишено ЛХ над ФСХ говори за ПКЯ, но все пак е в норма и не е много над ФСХ. Като ги разделих се получава съотношение 1.333 , а четох, че трябва да е около 1.
Също искам да попитам това DHEA-S , може ли лесно да се регулира и той ли влияе на леко повишеното ми окосмяване и на повишения ЛХ?
Много ще съм ви благодарна за мнения, питам тук защото сте изключително мили, компетентни , и повечето от вас са преминали през това, та може да ми препоръчате било, то специалист, или дори някакво успокоение да ми дадете
И още нещо четох, че ЛХ може да е повишено в следствие на повишен Пролактин, но при мен той е в норма, кое би могло да е оказало влияние в моя случай?