0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Всичко за овулацията 2
« Отговор #480 -: Февруари 17, 2016, 22:19:36 pm »
Благодаря, Марси :)))

« Отговор #481 -: Февруари 17, 2016, 23:54:53 pm »
Добър вечер, Marsi! Съжалявам, ако се повтарям и този въпрос не е за тук! Това е моята графика. Всяка сутрин измервам температурата в устата горе долу по едно и също време! Може и да бъркам някаде
http://calendar.zachatie.org/work/OpenGraphicCycles?grCycle=-1

*
« Отговор #482 -: Февруари 18, 2016, 00:39:05 am »
chris08, за графиката писах в другата тема  :)

« Отговор #483 -: Март 02, 2016, 21:23:14 pm »
Здравейте момичета. Ако въпросът ми не е за темата, модераторите да го преместят. Имам следният казус. Значи, последният ми цикъл беше на 8 февруари, а вчера посетих гинекологът ми за рутинен преглед и цитонамазка. Пита ме, кога ми идва последно, и  каза, че скоро чакам менстр,както си знам и аз. Но, след като ме погледна на ехографа, на единия яйчник се видя доминантен фоликул 18мм, и ендометриум не помня точно, някъде 6мм. Каза ми, че явно съм се объркала с датата от последния цикъл и , че скоро чакам овулация, а за да почне кървене, лигавицата на матката трябва да стане поне 13-14 мм или нещо такова( не поня точно колко каза). Аз също видях на видео зона  фоликула и параметрите му, както и на ендометриума. Днес си ми дойде, както очаквах :D  Как да интерпретирам този факт според вас, понеже не съм хич на ясно. С гинеколога ще говоря др седмица, като станат готови резултатите от цитологията, тогава ще ми даде и направление за хормони.
*
« Отговор #484 -: Март 03, 2016, 11:12:10 am »
rosidanailova, лигавица 6мм наистина е малко, около и след овулация трябва да достигне по-голяма дебелина, не винаги до 14 мм (достигне ли 10-12мм е добре). Възможно е поради хормонален дисбаланс този месец цикълът да е бил ановулаторен, лигавицата да е останала тънка и да не се е развил фоликулът, но това е предположение, поговори с твоя лекар.
Допустимо е веднъж годишно да има цикъл без овулация, но в зависимост от състоянието на цикъла ти напоследък, и по преценка на лекаря, може да бъдат направени изследвания (хормони и УЗ проследяване на доминантния фоликул до овулация, за да се провери настъпва ли О.). Цикълът този месец е бил с продължителност 24 дни, така ли е обикновено?

« Отговор #485 -: Март 03, 2016, 20:37:14 pm »
Здравей Марси, и благодаря за отговора. По принцип цикълът ми е на 27-8-9 дена, този път малко по-раничко. В моя случай започнахме да търсим причина за косопад, който започна от около година, като вече загубих около 50 % от косата си  :(, както и започнаха да ми се появяват акне, които дори в пубертета не съм имала. Въпросът ми е:  има ли значение на кой ден от цикъла ще писна хормони, при положение, че не се търси причина за стерилитет? Понеже на дерматолог съм на 16 март, а до тогава няма да има менстр. гинекологът ми каза, че няма значение...
  РР.  Изрично ми каза при прегледа, че нямам поликистозни яйчници, и че с тях се раждаш  :lol:
*
« Отговор #486 -: Март 03, 2016, 21:57:44 pm »
rosidanailova, както ти е отговорила Марси, добре е да се направи УЗ-проследяване поне в два цикъла, за да се види какво става с доминантния фоликул и лигавицата. Възможно е този фоликул, който сте видели с лекаря ти, да е задържан от предходния цикъл или да не е спукан фоликул от настоящия.
Относно лигавицата, аз в предполагаемото време за овулация съм била с по 12мм, но седмица след това лигавицата ми е била 9,5мм. Бях много учудена, защото знаех, че тя трябва само да нараства, но всъщност Док ми обясни, че ако не настъпи оплождане и няма бременност, след овулация лигавицата започва по малко се свива (не е така набъбнала). Но дори и така, лигавица 6мм преди цикъл, както е при теб, наистина е много малко.
Хормоните, независимо дали търсиш или не причини за стерилитет, е добре да се пускат между 3-5 ден на цикъла - стойностите им в този период дава по-ясна и по-точна констатация за това какво се случва.
За косопада, изследвай и хормони на щитовидната жлеза (ако не си го направила досега). За акнето нищо не мога да кажа, възможно е да е провокирано от хормонален дисбаланс, ако има такъв.
Желая ти успех и много късмет!
« Последна редакция: Март 03, 2016, 21:59:37 pm от Zlateto ♡ »
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
« Отговор #487 -: Март 03, 2016, 23:55:54 pm »
Злате, имам завишени антитиреоидни антитела, но хормоните са в норма. Понеже няма как да отида с резултати от полови хормони на 3-5 ден, нали си има референтни граници за всяка фаза от цикъла?.. макар,че и аз така знам, че е най-добре. Жалко, че се падна така  рандевуто с дерматолога, а за следващ час трябва да чакам 2 месеца.  Странно, че гинекологът ми не се усъмни в проблем с овулацията ми, а в моите сметки за датата на М хах, каза че след 3-4 дена ще овулира този фоликул. Това значи, че ще съм в овулация и в същото време в цикъл. Чувала съм за жени забременели по време на менструация, но как стои въпросът с лигавицата не ми става ясно  :D. Благодаря за пожеланията, и на теб всичко най добро.
*
« Отговор #488 -: Март 04, 2016, 01:54:42 am »
rosidanailova, да, има референтни стойности за различните фази от цикъла, но изследванията дават различна информация с оглед развитието на фоликула.
На 3-5 ден (най-добре на 3-ти) се изследват LH, FSH и естрадиол (като е от значение и съотношеншето между LH и FSH), а естрадиолът трябва да е с ниска стойност (лекарят прави оценка спрямо определени стандарти за нивата на този хормон около 3 ден, а не референтните стойности общо за фоликулна фаза).
Преди овулация естрадиолът има смисъл да бъде изследван, ако е направено ехографско проследяване на фоликула и уточнен размерът му (при фоликулометрия, също при стимулация).
И прогестерон, изследва се на 7 ден след доказана (най-добре чрез УЗ) овулация, дава информация дали е добре работещо жълтото тяло.
Затова в предния пост писах за изследване на хормони заедно с ехографско проследяване (фоликулометрия). Проследяването започва от началото на цикъла с УЗ преглед (на 2-3 ден от МЦ) и изследване на хормоните, още един-два прегледа преди О. с изследване на естрадиол (по преценка на лекаря може заедно с LH), и прогестерон на 7 ден след овулация.

За косопада и кожния проблем може да има различни причини като стрес, липса на витамини и минерали (небалансирано хранене), повишено производство на андрогени (евентуално изследване на тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат (DHEA-S), андростендион...), също при заболявания на щитовидната жлеза, и др.
Тъй като спомена за проблеми с хормоните на ЩЖ, препоръката ми е да се консултираш с ендокринолог и евентуално изследване отново на всички хормони (TSH, FT4, FT3, TAT, MAT), особено ако не са проверявани скоро, възможно е да има промяна сравнено с предишното ти изследване.
« Последна редакция: Март 04, 2016, 08:31:19 am от marsi »

« Отговор #489 -: Март 10, 2016, 10:53:22 am »
Здравейте, нова съм във форума и исках да се включа в темата. Казвам се Петя и съм на 26 години. С приятеля ми правим опити за бебче от януари . Не мерих БТ нито тестове за овулация. Знам ,че 2 месеца са страшно малко време но като не стана веднага а и знам ,че е фантазия да стане толкова бързо се скофтих доста. Този месец  правих тестове за овулация и вече след като си мислих,че нямам такава на 17 ти ден показа положителен резултат. Цикъла ми е с различна продължителност всеки път от 28 та до 33 дни. Минали са няколко дена от предполагаемата О и вече имам ПМС. Сигурно и този месец няма да е. Моля се само за търпение. Успех на всички да видят по скоро двете чертички.
*
« Отговор #490 -: Март 10, 2016, 14:15:39 pm »
Здравей!
Заповядай в тази тема http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=51415.380

« Отговор #491 -: Март 20, 2016, 16:36:34 pm »
Здравейте възможно ли е да има ранна овулация при 28 дневен цикъл.Питам защото към 10 ден имах болки в яйчниците а сега на 13 не усещам нищо само гърдите ме пробождат от време на време.Миналия месец бях стимулирана с менопур и после бихме хиромон за таймиране на овулацията,незнам това дали се отразява на следващия цикъл.
*
« Отговор #492 -: Март 22, 2016, 02:38:38 am »
lorena78, възможно е да има остатъчен ефект от стимулацията, но симптомите които описваш не са показателни за овулация. Ако беше пробвала с тестове за О., щеше да има повече яснота, а най-добре УЗ преглед. Правила съм няколко стимулации с различни медикаменти (и прегледи всеки месец), случвало се е в цикъла след стимулация да имам задържан фоликул, а също да тръгнат повече от един доминантни фол. При такъв цикъл, който е повлиян и протича различно от спонтанния, единствено УЗ може да даде по-точна информация.

« Отговор #493 -: Март 22, 2016, 09:01:29 am »
Благодаря marsi днес ще ходя на преглед и ще имам по голяма яснота дали е имало овулация и какво се случва.
« Отговор #494 -: Март 22, 2016, 14:49:33 pm »
Здравейте! До колко мм един фоликул съдържа качествена яйцеклетка и кога се превръща в киста? Фоликул 24-25 мм прекалено голям ли е?
*
« Отговор #495 -: Март 22, 2016, 22:38:56 pm »
Alexa_C, около 22-24мм е нормален размер за фоликул (често се спукват достигайки този размер). Но може и до 26мм да нарасне и да е носител на качествена яйцеклетка, в по-редки случаи и по-голям размер, индивидуално е. Над 30 мм се разглежда като киста.

lorena78, беше ли на преглед, лекарят какво каза?
« Последна редакция: Март 23, 2016, 01:23:08 am от marsi »

« Отговор #496 -: Март 23, 2016, 08:46:13 am »
Да marsi бях вчера каза ,че е минала овулацията но не каза кога е била ,нямам и задържан фоликул което е добре.
« Отговор #497 -: Март 23, 2016, 09:23:56 am »
Благодаря, Марси. Фоликулът ми вчера беше 25,3 мм. Никога до сега не съм имала толкова голям фоликул, но този месец пих Клостил (подготвям се за инсе). Дано да не се превърне в киста.
*
« Отговор #498 -: Март 23, 2016, 10:08:25 am »
lorena78, да, добре е, че няма задържан  :)

Alexa_C, дано всичко е наред, а Прегнил сложен ли е вече? Успешна инсеминация ти желая! :)

« Отговор #499 -: Март 23, 2016, 10:19:48 am »
Да, Марси. Сложих Прегнил. Дано фоликулът оцелее до утре.