0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 години /6 част/
« -: Септември 07, 2009, 00:31:20 am »
Заповядайте тук, дано да има по-малко проблеми за разрешаване.
Докторе, добре дошъл отново!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 години /6 част/
« Отговор #1 -: Септември 07, 2009, 08:52:31 am »
Докторе, добре дошъл!Радвам се, че сте отново сред нас! :wink:
Моят опит да поставя ваксини Превенар и Акт Хиб на децата засега удари на камък. Казвам засега, защото аз няма да се откажа, и ще търся начини да се преборя.
Казвам да се преборя,защото то си е една малка война...с педиатъра на децата :(
Купих Превенар и отидохме в кабинета да ги постави лекарката, и естествено тя изпадна във върховно възмущение, каква била тази ваксина, откъде съм я купила, и т.н.- отнесе се с пълно недоверие и привидно раздразнение..., даже почти ме изгони, че съм й губела времето, а навън чакали др. деца(които явно заслужават повече внимание от  моите).Аз обаче спокойно обясних каква е ваксината, за какво е, даже за да се успокои й обясних, че ваксината е одобрена от МЗ и от догодина ще влезе в задължителния имунизационен календар, и т.н. Тя ми отговори, че досега не били работели с такава ваксина, за пръв път чувала че влиза в имунизационния календар(можете ли да си представите, даже и в своята област новините не четат, камо ли да ползват чужда литература, интернет и такива работи). КОНЕ С КАПАЦИ.
И всичко това, при условие че бяхме говорили по въпроса веднъж, тя явно е забравила.
Разпечата едната ваксина, зачете се в листовката, и явно за да спечели време, изведнъж реши, че иска да приключи с другите задължителни ваксини, ...и така ни поставиха не Превенар, а Дифтеткок- Ре. Аз за какво отидох, а тя каква стана...
Каза, че щяла да разпита в ХЕИ за ваксината, смекчи малко тона, и даже ни предложи да ги съхранява в нейния хладилник, докато мине 1 месец. След 1 месец да съм отидела да ни я постави... То тия ваксини били пожелание, ама работата съвсем не била концерт пожелание, откъде съм ги била измислила тези работи... :(
Споменах за Акт Хиб, а с това налях отново масло в огъня, категорична бе, че Хемофилуса изобщо не се срещал често, да не си натоварвам организма на децата с тия ваксини, щяла съм да ги уморя от ваксини, и т.н. Отказа категорично. И защо е това, питам аз- страх, невежество, или...
А сега като й кажа че искам и противогрипни ваксини да сложа, ще я застрелям сигурно...
Чудя се следващия път дали да не отида в ХЕИ направо...Докторе, сега на 27. 09. ще стане 1 месец от ДТК, коя ваксина да сложим после- противогрипна или Превенар? Коя противогрипна ваксина препоръчвате?
Извинете за дългия пост, но нямам никаква подкрепа за ваксините отникъде, даже и собствената ми сестра(фармацевт) и зет ми (педиатър) ме мислят за откачена заради ваксините, и са ме обявили за безнадежден случай, и изгубена кауза :(
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #2 -: Септември 07, 2009, 11:17:07 am »
Направете Превенар, след 3-5 дена - Акт-Хиб, след седмица- противогрипната (Инфлексал, например).

Prevenar = PCV7
Act-Hib = Hib

Имунизационен  календар на Германия:
http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/germany.html

Имунизационен  календар на Австрия
http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/austria.html

Имунизационен  календар на Дания
http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/denmark.html

Имунизационен календар на Франция:
http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/france.html

Имунизационен  календар на Англия
http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/unitedkingdom.html

Имунизационен календар на Швеция:
http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/sweden.html

Има ли още място за "спорове"?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #3 -: Септември 07, 2009, 12:16:25 pm »
Докторе, благодаря Ви за отговора!
Лично за мен място за спорове няма отдавна, но лекарите тук(в дълбоката провинция-град Шумен, областен център все пак), както и фармацевтите по аптеките ме посрещат с думите, Бо-о-же, ти луда ли си да дадеш по 120 лв. на ваксина(за Превенар),я си гледай държавните ваксини,да не говорим, че Акт Хиб няма в нито една аптека, в нито един склад, и ще трябва да търся от Варна...
Аргументи от типа че Европа и САЩ отдавна ползват ваксините, влязоха през едното и излязоха през другото им ухо. Аз даже си бях разпечатала от интернет  "доказателствен материал" да представя на лекарката, но ... коя съм аз че да им давам акъл... Изобщо живеем  в 19в. още :balk_149:
Желая Ви хубав ден!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #4 -: Септември 07, 2009, 12:19:22 pm »
Ваксинирайте децата.Оставете наивните.
Sir Alec Guinness
« Отговор #5 -: Септември 07, 2009, 14:35:27 pm »
Здравейте, Бърди! Днес отново имах причина да се убедя във вашата правота и в некомпетентността на българските лекари, която в момента коства здравето на детето ми. Имам нужда от съвет, случаят е следният.
Синът ми в момента е на 2 г. Направихме му ваксина Превенар на възраст 1г.7м. По всички правила (и по вашите съвети тогава) трябваше след 2 месеца да направим още един прием. Двама независими един от друг педиатри обаче ме убедиха, че втори прием не е нужен и не се прави и че схемата от листовката е грешна. Отказаха да го направят. След многобройни консултации, ме убедиха, че аз и онлайн източниците грешим, а те са прави и тъй като все пак са лекари, а аз само майка, се доверих. В резултат, след цял август месец сополи и запушен нос, на детето му намериха пневмокок в носа - пресни резултати от носен секрет! Отидох днес при педиатърката, припомних й за спора ни от март месец по повод втория прием и тя ми казва: "чакай, аз вече имам нова схема за слагане на Превенар". И, хоп, каква изненада, в нея пишело, че трябва още един прием 2 месеца след първия! Според нея този втори прием можем да го направим веднага след като махнем пневмокока, за който предписа мехлем за нос Бакторбан. Тези 2 месеца били минимален срок между двата приема на ваксината и не пречело, че е минало повече време.

Въпросът ми е: ефективно ли ще е наистина да направим втория прием на Превенар цели 6 месеца след първия? И добро лекарство ли е този Бакторбан за пневмокока в носа на сина ми?
Има ли връзка/влияние при биенето на Превенар и взимането през устата на Бронховаксом, тъй като в момента сме започнали 3-месечната схема на Бронховаксома и няма как да я спираме?

Благодаря ви предварително! Как съжалявам тогава, че не ви послушах за втория прием и не издирих трето и четвърто мнение и някой съгласен да сложи втория прием...
« Последна редакция: Септември 07, 2009, 14:37:07 pm от hexina »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #6 -: Септември 07, 2009, 15:10:12 pm »
Пневмокок се лекува само с АБ. По аб-грама и 10 дена курс!
Направете си посявки всички в близкото обкрьжение на детето - който е позитивен взема сьщо АБ.

"Бактробан" е за Стафилококови инфекции най-вече.
Да, може да поставите 2-та доза "Превенар" макар и да е малко неортодоксално. Но трябва да завьршите курса. Откакто е излязьл Превенар при Вашите условия схемата е от 2 дози.
« Последна редакция: Септември 07, 2009, 15:13:31 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #7 -: Септември 07, 2009, 15:27:55 pm »
Здравейте доктор Бърди и в тази тема. Надявам се почивката Ви да е била пълноценна и да сте зареден с нови сили за работа и въпросите ни тук.
Ето и моя:
Откъм юни месец Вики започна да спи неспокойно: откъм 1.30 до към 5.00 сутринта реве в съня си или се буди и започват истериите, които имат различни проявеления - не иска никой да го докосва, или пък трябва да седиш на спалнята срещу него /не може легнал/, проявления различни. Пробвах Вашата схема за три дни нурофен преди сън, защото и преди съм Ви питала за подобно състояние и тогава подейства, но ефекта беше нулев.
Това състояние на нощни будения продължи до август месец. Оправданието "растат зъби", макар че са наболи и последните четири кътници не ми се струва вероятно, защото не може болковия синдром да не може да се повлияе от Нурофен, Панадол и Хексалгин. По съвет на педиатъра давах няколко дена Еспумизан - малко се пооблекчи състоянието, в смисъл, че ревът не беше толкова истеричен, но пак се будеше детето нощем.
Преди пет дни отказа вечерта вечеря /бях махнала вечерното мляко/ и се принудих да дам шишето с млеко. Спа цяла нощ непробудно. Оттогава вечеря по-малко и по-рано а вечрта давам мляко към 21 часа. Спи, но пак се пробужда , но не е истерията от три часа.
Явно става въпрос за проблем в дълбоката фаза на съня, но каква точно е причината, не мога да открия.
Въпросите ми са:

1. Може ли да говорим за някакъв режим на хранене, който да влияе  на съня на детето .
2. Може ли да става въпрос освен за физиологичен проблем и за някакво проявление на нощен страх.
3. С какъв вид специалист да консултирам детето /ако според вас това е проблем/, вече на невролог се опитах да го заведа, но след поставяне на диагноза по телефона с направо искане за изследване на ЕЕГ , се отказах. За мен тук не става въпрос за епилепсия, както се опита да ме убеди невроложката, защото в истерията детето има "връзка с околния свят", няма парези, неадекватност , механично повтарящи се движения на крайници или глава, които знам че могат да бъдат  проявление на петит-мал припадък.

Благодаря предварително.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #8 -: Септември 07, 2009, 15:39:59 pm »
Хипогликемия е причината. Затова и храненето дава ефект. Има много часове глад- хранете добре кьм 20-21. Или мляко преди сьн, с една неутрална бисквита - не сладка.
Хипогликемията причинява кошмари, буйство.

Оставете храненето там и проблема ще се реши.
Сьн от 2 до 3-4 на обяд е от полза.

Оставете детето на спокойствие. Иначе.
Sir Alec Guinness
« Отговор #9 -: Септември 07, 2009, 16:36:53 pm »
Пневмокок се лекува само с АБ. По аб-грама и 10 дена курс!
Направете си посявки всички в близкото обкрьжение на детето - който е позитивен взема сьщо АБ.

"Бактробан" е за Стафилококови инфекции най-вече.
Да, може да поставите 2-та доза "Превенар" макар и да е малко неортодоксално. Но трябва да завьршите курса. Откакто е излязьл Превенар при Вашите условия схемата е от 2 дози.
Благодаря ви за отговора!
Какъв антибиотик да дам на детето - капки в носа или нещо за през устата? Двама лекари отказват да изпишат през устата - единият каза да оставим да си мине евентуалнмо от само себе си (антибиотик през устата щял сам ода влоши положението, иначе каза, че алтернативата е Клацид), вторият днес изписа този мехлем Бактробан. И двамата твърдят, че не искат да дават антибиотик да го тровят детето, не било нужно. Какво да правя? Да настоявам ли твърдо за антибиотик през устата Клацид? И как това би се отразило при текущия прием на Бронховаксом в момента?
« Последна редакция: Септември 07, 2009, 16:41:42 pm от hexina »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #10 -: Септември 07, 2009, 17:22:30 pm »
Да, АБ пер ос. Сьобразен с АБиограмата. 10 дена курс.
Не минава "от само себе си". Освен всички да се заразите.
Не се маже сьщо. Не става с мазане.
Не Клацид, разбира се.

Аугментин е добьр избор, ако АБиограмата показва чувствителност и детето го понася.
Аугменитн в добра доза и на три приема (през 8 часа).
« Последна редакция: Септември 07, 2009, 17:24:42 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #11 -: Септември 07, 2009, 21:03:59 pm »
Хипогликемия е причината. Затова и храненето дава ефект. Има много часове глад- хранете добре кьм 20-21. Или мляко преди сьн, с една неутрална бисквита - не сладка.
Хипогликемията причинява кошмари, буйство.

Оставете храненето там и проблема ще се реши.
Сьн от 2 до 3-4 на обяд е от полза.

Оставете детето на спокойствие. Иначе.

Научих нещо ново за пипогликемията...
Иначе сега храня с вечеря към 20-20.30ч. /колкото яде/ и към 21 часа давам мляко. Бисквита ползвам на Плазмон.
Иначе спи два часа следобед.
Благодаря Ви ,докторе!
« Отговор #12 -: Септември 07, 2009, 23:23:30 pm »
Да, АБ пер ос. Сьобразен с АБиограмата. 10 дена курс.
Не минава "от само себе си". Освен всички да се заразите.
Не се маже сьщо. Не става с мазане.
Не Клацид, разбира се.
Аугментин е добьр избор, ако АБиограмата показва чувствителност и детето го понася.
Аугменитн в добра доза и на три приема (през 8 часа).
Благодаря ви много, докторе!
Аугментин беше първият в антибиограмата, който не е резистентен на този стрептокок. Моля ви, кажете каква доза би била подходяща за дете 13,5 кг и на 2 г. възраст. Тук детският Аугментин се предлага като прах за перорална суспенсия в две разновидности - 156 mg/5 ml и 312 mg/5 ml. Детето ми е пило Аугментин и преди два пъти, понася го добре.
Относно заразата, и двата лекаря казаха, че детето НЕ е заразно и може свободно да ходи на градина. Даже бележка ми написаха да им занеса утре. Нима не е така??? Моля ви за становище, защото вече ще полудея от тази некомпетентност наоколо! Ако е заразно, не искам да го предаде на друго дете в градината и после да си го предават едно на друго и да няма край омагьосаният кръг...
Предварително благодаря за отделеното време!
« Последна редакция: Септември 07, 2009, 23:27:48 pm от hexina »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #13 -: Септември 07, 2009, 23:42:26 pm »
Не мога да Ви дам доза за сьжаление. Ползвайте 312 формата като по-лесна за даване.
Пневмокока е изключително заразен в близьк контакт (домашно обкрьжение или ДГ, училище). Това е безспорен факт, разбира се.

Да, така е- няма край.И как да има, щом се отнасят кьм тази патология с такова лекомислие- как да се прекьсне предаването, щом носителството го смятат за ок?

Ваксината не предпазва от заразяване а от тежки и фатални усложнения, пневмонии, менингит.
« Последна редакция: Септември 07, 2009, 23:44:13 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #14 -: Септември 08, 2009, 02:08:37 am »
Докторе, нашите мъки продължават и вече нямам надежда че нещата ще се оправят. За последен път ака сама, когато беше на 40 дни. От тогава ходи само с термометър на 3-4 дни. Първо излиза твърдо оформено и накрая кашесто. Ето сега след като близо час рева отново опитахме с термометъра, изходи се, но сега открих малко кафеникави жилки в акото. Въпреки че се изходи продължава да плаче и да е неспокойна. Обиколихме толкова лекари тук и навсякъде чувам само - търпение силни колики, нещата ще се оправят след като захраня. Предписват ни лактулоза, която даваме но не помага.
Ето сега отделих малко проба в едно стерилно шишенце и утре ще занесем в лабораторията да я изследват. Но дали тази проба ще е достоверна след като е престояла цяла нощ?
На какво може да се дължи този запек и тези кървави жилки? какво трябва да направим от тук нататък? вече не зная към кого да се обърна за помощ?
В родилното хигиената беше под всякакво ниво. шишенцата с които хранеха бебетата престояваха непити с часове в жегата, а се съмнявам че не се и стерилизираха преди да се сложи отново в тях мляко за следващо хранене? Може ли от там да имаме някаква инфекция, на която да се дължат проблемите ни?
Моля Ви за помощ!

Докторе, става въпрос за бебето, но вече умората и притеснението си казват думата и по инерция писах тук.
« Последна редакция: Септември 08, 2009, 02:19:20 am от tan »
*
« Отговор #15 -: Септември 08, 2009, 10:14:13 am »
Добре дошъл отново Докторе!

И аз се обръщам с молба за съвет вече в новата темичка.
Вчера сутринта малката се събуди с течащ нос, след обяд вдигна температура 37.7 при положение, че бях давала панадол, а през ноща стигна до 39.3
Водихме я на преглед през деня и по спешност втори път през ноща, и двете педиатърки бяха на мнение, че дробчетата са чисти, само гърлото било червено, но според птървата е пневмония и изписа Азатрил, а според другата било настинка и изписа Суметролим. И сега не зная кой антибиотик да дам, ще ви бъда благодарна за мнение?!  Казаха да продължавам да давам нурофена 4 дни без значение има ли Т, вит.Ц по 2 ампули на ден - едната в нослето като капки и отделно още едни капки за нос, които трудно разчитам от рецептата, нещо като mucoecrtonex.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #16 -: Септември 08, 2009, 10:25:21 am »
Тук мнение без преглед не мога да дам.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #17 -: Септември 08, 2009, 10:47:30 am »
Разбирам. Благодаря все пак.

*

chapla

• 217
  • хубавица-умница
« Отговор #18 -: Септември 08, 2009, 10:56:31 am »
Ами нали съм разсеяна, сега пак добре дошъл, Докторе :lol:
"Всяко родено дете е доказателство, че Бог не се е отказал от нас!" Рабиндранат Тагор
*

Birdie

• 11040
« Отговор #19 -: Септември 08, 2009, 11:09:50 am »
:)
Sir Alec Guinness