Здравейте докторе. Надявам се сте имал приятни преживявания и добре сте отпочинал. Моля Ви отговорете пак на моето притеснение с говора на сина ми, който е на 2.6 г. Преди шест месеца, когато проговори, се установи, че не може да казва "г" и "к". Другите букви ги изговаряше правилно, макар и все още да завоалира "в" и с "р". Тогава ми казахте да изчакам с тревогата си. Сега говори много, със сложни изречения, съставя цели разказчета, понякога състоящи се от собствените му разсъждения. Обаче продължава упорито да заменя "г" с "д", а "к" с "т".
И още нещо. От около шест месеца разреди силно дефекирането. В началото на лятото акаше веднъж на два дена, като доста често се запичаше. От около три седмици - веднъж на пет дена, в огромно количество, изпражненията са меки и добре оформени, не му се разранява анусчето. Обаче явно се измъчва, защото още от третия ден започва да прави множество, но безуспешни опити да се изходи. Даваме единствено разхлабващи рани - много течности, плодове, зеленчуци, супи, никакво сладко или т.нар "глупости" - чипс, солети и т.н. Периодът на затрудненото изакване го свързвам единствено с началото на премахването на памперса. Сега вече пикае прав и винаги казва кога има "пиш". Не считам обаче, че по някакъв начин сме насилили психиката му, за да го научим да пикае по този начин; все още не сме премахнали нощния памперс например, изчакваме всичко да стане постепенно. А що се отнася до акането не сме го научили на гърне, защото още в началото изрази силно отрицателно отношение към гърнето и решихме да отложим, докато постигнем успех с пикаенето. Когато тръгне да ака, казва. Аз свалям гащичките му в банята и го карам да клекне. Ако се въпротиви, го карам поне да приклекне, държейки се за мен. Бях планирала още през август да пробвам пак акане на гърне или на тоалетната детска чиния, обаче непрестанният му запек ме принуди да отложа. Не му даваме лекарства. Само три пъти досега сме му давали "лактулоза" - по две супени лъжици през няколко часа, и то когато не се изака в края на четвъртия ден.