0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #360 -: Февруари 04, 2010, 18:12:32 pm »
Повечето от пишещите тук се борят за първото си дете. И когато почти си се докоснала, а не е станало, едва ли някой може да те спре. Да, аз не разбирам как така забременяването е под контрол, как така си казваш хайде другия месец ще е и хоп - станало! Аз пък да попитам - а като се върнеш на работа преди да ти изтече майчинството, не се ли взимат и част от парите за майчинството, освен изработената заплата? Монетата има две страни, а фактите могат да се тълкуват на който, като му е удобно.

П.П. Успех на процедурата. Нека те радват децата ти и късмет за още едно, след като го желаеш.  :crossfingers:
« Последна редакция: Февруари 04, 2010, 18:14:27 pm от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
« Отговор #361 -: Февруари 04, 2010, 18:43:58 pm »
Радвам се, че има хора, които имат смелостта да отгледат 3 и повече деца.
Не виждам нищо странно, в желанието на майките да прекарат първите месеци с децата си,когато те имат най-голяма нужда от нея, а когато и държавата ти помага/имам предвид с високоплатеното майчинство/не виждам защо да не се възползваш.
Също ми е много странно,защо коментираме изцеждане на държавата?
Имаш против да плащаш 1 ден болничен, защото касае твоите пари, но когато опре до парите на персонала, що изцеждаме държавата 8O
И само да попитам, как разбра, че никоя от тях не е имала репродуктивни проблеми, като за повечето хора това е болна тема,и те предпочитат да не я правят обществена дискусия?/визирам офис средата/
И не си ги върнала на работа, защото си жена, а защото закона те задължава :wink:
Надявам се да не възприемеш думите ми като заяждане. Нищо лично. Явно си добър работодател, но масово хората не са.
Стискам палци за положителен тест.
*
« Отговор #362 -: Февруари 04, 2010, 19:18:18 pm »
Голямо "изцеждане" на държавата ще й дръпна като ми дойде реда за това (дай Боже).  :lol: При положение, че се осигурявам на реален доход, както междувпрочем осигуряваме и всичките си служители, плащаме си всички възможни данъци и т.н.т.... Та питам се, какво майчинство трябва да получавам, че да си "избия" поне малка част от всички пари, които давам на държавата под най-различна форма? На същата тази държава, която не я е...е, че имам репродуктивен проблем и здравните ми осигуровки не покриват всички нужни за решаването му процедури, за които и аз като всички тук си плащам в брой. Т.е. здравните ми (прилежно платени) осигуровки не покриват нищо де, ама това е друга тема... И трябва да отида да си запаля свещ, че поне имам късмета да мога да си позволя подобни плащания, понеже повечето хора не могат, ами теглят кредити за целта, затъват в заеми, залагат имущество, продават каквото имат...и същевременно работят и съвестно си плащат осигуровки. Та в този ред на мисли, ако някой има неблагоразумието да каже в мое присъствие, че която и да било българска майка "цедяла държавата 12 месеца...", ще му врътна 2 шамара одма и даже няма да ми стане неудобно, колко просташка е подобна постъпка. Съвсем откровено го казвам.
Успех с правенето на бебета на всички!!!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #363 -: Февруари 05, 2010, 17:00:18 pm »
Голямо "изцеждане" на държавата ще й дръпна като ми дойде реда за това (дай Боже).  :lol: При положение, че се осигурявам на реален доход, както междувпрочем осигуряваме и всичките си служители, плащаме си всички възможни данъци и т.н.т.... Та питам се, какво майчинство трябва да получавам, че да си "избия" поне малка част от всички пари, които давам на държавата под най-различна форма? На същата тази държава, която не я е...е, че имам репродуктивен проблем и здравните ми осигуровки не покриват всички нужни за решаването му процедури, за които и аз като всички тук си плащам в брой. Т.е. здравните ми (прилежно платени) осигуровки не покриват нищо де, ама това е друга тема... И трябва да отида да си запаля свещ, че поне имам късмета да мога да си позволя подобни плащания, понеже повечето хора не могат, ами теглят кредити за целта, затъват в заеми, залагат имущество, продават каквото имат...и същевременно работят и съвестно си плащат осигуровки. Та в този ред на мисли, ако някой има неблагоразумието да каже в мое присъствие, че която и да било българска майка "цедяла държавата 12 месеца...", ще му врътна 2 шамара одма и даже няма да ми стане неудобно, колко просташка е подобна постъпка. Съвсем откровено го казвам.
Успех с правенето на бебета на всички!!!

:DДа кажа:и аз се самоосигурявам и съм работодател.И какво от това?Само сметнете колко е здравното осигуряване за месец на тавана(2000лв.)-->120 лв. беше до края на 2009г.,а сега е вече 160лв.За година това прави 1440лв.)))ГОВОРЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ТАВАНА ОТ 2000 ЛВ.и въпроса тук е,че наистина НИЩО не получаваме като здравно осигурени.И сега идва другият въпрос:Защо да ги внасям тези пари,когато всички процедури и изследвания,и лекарства си поемаме ние?

НАЛИ ЗНАЕТЕ,ЧЕ ПАРИТЕ ВЪВ ФАР НЕ ИДВАТ ОТ НОЙ И ОТ НАШИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ?

От друга страна:За какво източване говорим като социални,здравни и пенсионни осигуровки възлизат на 32-33% от сумата?Става въпрос за пари над 700 лв. на месец)))Алтернативата при мен е:Дали да ги внасям в пълен размер тези пари ,да не получавам нищо насреща и да се самофинансирам,или .....Хубаво е,че има фонда за асистирана репродукция,но...ние не сме от тези,които се възползват от него)))Там могат да кандидатстват всички с индикации за инвитро...И НЕОСИГУРЕНИ.Пожелавам късмет в борбата на всеки!И нека сами си сметнем какво НИ струват всички болки и премеждия,които сме длъжни да изтърпим в борбата!Не приемам някой да ми дава акъл как да си водя счетоводството!Лек ден и :САМО ХУБАВИ МИСЛИ В ГЛАВИЦИТЕ НИ!)))

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
« Отговор #364 -: Февруари 10, 2010, 12:23:51 pm »
Много интересна дискусия.
Аз нямам много време да пиша,но дискусията ме мотивира да се включа.
Шарки ,мисля,че си напълно наясно за риска,който се поема в бизнеса.В това число и при наемането на хора.
Това се отнася за двете страни :работодателя и работника.Работника рискува утре,когато поръчките спаднат да го съкратят с 1 месец предизвестие ,както спомена в началото (за каква бизнес етика говорим?).Работодателя рискува работника да забременее,да се откаже ,поради предложена му по-висока заплата някъде другаде или да се разболее.
Така,че и да се оплакваме и да не се оплакваме това са правилата на играта.
Успех с четвъртото забременяване!
*

Sharky43

• **
  • 71
  • Не се предавам.
« Отговор #365 -: Февруари 10, 2010, 16:18:15 pm »
На теория е както си го написала...а на практика не е.

Съкратени при нас са само хората, хванати - с доказателства- в нелоялност (работим с информация, не искам да влизам в подробности какво означава да  загубиш доверие). Останалите, въпреки намалялата работа, продължават да взимат големите си заплати + премии (това е по време на криза). Иначе, ако карахме "по правилата на играта и риска в бизнеса" и както ни е най-изгодно трябваше първо да съкратим хората с най-високи заплати и най-много болнични...опитвам се да кажа, че не всички фирми са еднакви и не може да се правят заключения на база допускане кое е най-изгодно на работодателя...

Иначе, пак по темата, аз имам отново особено мнение за майчинството за 12те месеца след раждане и размера на заплащането му. Да допуснем, че съфорумничката Х е завършила висше (примерно Техническия) и работи при мен, където получава 2700 лв заплата + премии и т.н. в продължение на над 18 месеца преди раждане. А съфорумничката  У, със същото образование, на същата възраст и със същия стаж на същата длъжност обаче във фирма, конкурентна на моята, получава чисто (в пликче) 1200 лева и я осигуряват на 360 лв. Х и У не са излизали в продължителни болнични като бременни. Колко ще получават за 45те дена преди раждане и за 12те месеца след раждане Х и У? Х ще взима около 1800 лева на месец, а У - колко 300. Кой ще има по-голям мотив да се върне по-рано на работа? Съфорумничката У, защото с 300 в на месец не се живее лесно....Това аз смятам, че е пълна дискриминация от закона - и двете са еднакво интелигентни, еднакво продължително искат да си гледат бебетата за да им станат по-умни бебетата, обаче законът в момента ги третира различно, и то поради независещи от тях причини - данъчната порядъчност на работодателя...за която У не е виновна...Та ако законът беше "порядъчен", щеше да ги третира еднакво, с по 1200 майчинство например...
*
« Отговор #366 -: Февруари 10, 2010, 16:49:07 pm »
Шарки,чета дискусията отначалото,но сега ще се включа и аз!! Това си е направо"уравниловка"-така му викахме преди 25години! И беше добро,може би за тогава! Само дето и всички взимаха еднакви заплати,почти и условията за отглеждане на деца бяха абсолютно еднакви! Не може ,да се наливат пари от едни,за сметка на други! С което искам да покажа,че съм абсолютно съгласен с провеждащата се здравна реформа! Не разбирам,защо все пак разглеждате различни казуси! Ясно е ,че като цяло,социалната политика не е правилна! И няма как да бъде по друг начин-никога няма да има доволни! Ако това са работодателите-излизайте да стачкувате! Както се вижда работниците го правят! Това е! Просто и ясно! Ти като собственик на фирма,имаш6 възможност и средства да си платиш за процедурта и да си взимаш добре платено майченство след това! Но не всички работещи го могат! От какво си недоволна! Противоречията между двете касти ги е имало винаги и ще ги има-те са вечни! Опитът да се изгладят излезе съвършенно несполучлив,жалко е само че го преживяхме ние. Това е! Усмехнете се малко! Ти като собственик,не си ли се опитвала да прикриешш приход,дори и счетоводно - леглано! Работниците ти ,пък се опитват да измъкнат повече пъри-по възможност легално! Дали от тебе,дали от държавата,те се плащат от всички ни! Не говоря за престъпни методи!
/www.mamaibebe.com][/url]
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #367 -: Февруари 10, 2010, 17:14:59 pm »
Да допуснем, че съфорумничката Х е завършила висше (примерно Техническия) и работи при мен, където получава 2700 лв заплата + премии и т.н. в продължение на над 18 месеца преди раждане. А съфорумничката  У, със същото образование, на същата възраст и със същия стаж на същата длъжност обаче във фирма, конкурентна на моята, получава чисто (в пликче) 1200 лева и я осигуряват на 360 лв. Х и У не са излизали в продължителни болнични като бременни. Колко ще получават за 45те дена преди раждане и за 12те месеца след раждане Х и У? Х ще взима около 1800 лева на месец, а У - колко 300. Кой ще има по-голям мотив да се върне по-рано на работа? Съфорумничката У, защото с 300 в на месец не се живее лесно....Това аз смятам, че е пълна дискриминация от закона - и двете са еднакво интелигентни, еднакво продължително искат да си гледат бебетата за да им станат по-умни бебетата, обаче законът в момента ги третира различно, и то поради независещи от тях причини - данъчната порядъчност на работодателя...за която У не е виновна...Та ако законът беше "порядъчен", щеше да ги третира еднакво, с по 1200 майчинство например...

куца ти логиката. законът е напълно порядъчен и третира еднакво двете жени - изплаща им болнични въз основа на осигурителния им доход! какво по-равно третиране от това искаш? не е виновен законът, а онзи, който не плаща осигуровки!

ти как очакваш законът да знае колко получава У в пликчето? то затова е "сива икономика" - именно, за да не може законът да разбере какво има в пликчето и че изобщо има тайно пликче! как тогава законът да даде на У толкова пари, колкото на Х?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #368 -: Февруари 10, 2010, 17:20:41 pm »
Всичките ни бременни бяха с многогодишни връзки, но всички изчакваха, независимо че заплатите им бяха много високи от поне 2 години преди това, значи забременяването и при всичките е било под контрол (за разлика от пишещите тук) и всичките си изстояха 12те месеца високоплатено майчинство...Опитвам се да кажа, че независимо колко е висока една заплата, има един стремеж максимално да се изцеди държавата дори и от толкова важно нещо като майчинството.

а защо да не се "изцеди", след като държавата сама е дала тази възможност? това не е изцеждане на държавата, а отглеждане на малко бебе, за което първите 12 месеца са най-важни да бъдат прекарани с майката и именно затова държавата е постановила "12 месеца високоплатено майчинство"!

и изобщо, що за изрази и отношение? значи, за работодателя алтруизмът е вреден, но за работника това трябва да бъде задължителна добродетел?

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #369 -: Февруари 10, 2010, 23:47:47 pm »
Sharky43 Иска ми се да напиша много неща по темата,но добрия тон не ми го позволява.Наистина ми се струваш много неориентирана в сегашната ситуация на пазара...Не виждам логиката в това да си стриктен работодател от който всички са доволни,да осигуряваш добри условия на труд и адекватно възнаграждение и да издребняваш за първият ден от болничния.Някак не ми се връзва!При положение ,че 20 000 лв за осигуровки на месец са дребна сума за бизнеса,още повече!
Един безплатен съвет от мен:не се предоверявай толкова на работника!На мен вече доверен служител,на който много разчитах,на който дадох неколкократно авансови суми за покриване на стари кредити,намерих и предплатих добра квартира на близко разстояние ми заби нож в най-неподходящият момент и просто не дойде на работа!Когато се държиш приятелски с тях и очакваш взаимност,не се получава,вярвай ми!
А ми се искаше и да посмятаме малко,но...не мисля да издребнявам!Всеки има позиция и моята е различна.Само ще допълня,че бих се радвала да имам такава "конкуренция"като теб,сериозна съм!Лека вечер и дано скоро се похвалиш с положителен тест!Искренно ще се радвам въпреки различните ни възгледи.Прегръщам те приятелски и вярвам,че ще успееш!Пожелавам ти сбъдването на най-съкровената ми мечта! :D

« Отговор #370 -: Февруари 11, 2010, 00:11:02 am »
Не може ,да се наливат пари от едни,за сметка на други! С което искам да покажа,че съм абсолютно съгласен с провеждащата се здравна реформа! Не разбирам,защо все пак разглеждате различни казуси! Ясно е ,че като цяло,социалната политика не е правилна!

Рачо,понеже пишеш,че си доволен от здравната реформа в България само ще кажа,че много има да мечтаем за истинско здравеопазване.Изтегли и гледай "Разрухата" /SICKO/ ot zamunda.net,после пак бихме поговорили.И трябва да ти кажа,че няколко дни бях като пребито псе от това,което видях.Разбираш ли ,че не знаех как да се окопитя,осъзнавайки къде сме ние...
Е!Не съм съгласна да внасям пари в държавата и да не знам къде отиват!Е...тук ще прескоча коментарите за социалната политика към малцинствата...щото не ми е в стила! :D
Честно казано,ако имах избор бих дарила всичките си осигуровки във времето на някой дом и пак бих си плащала за всеки преглед,изследване,манипулация....НИЩО НЕ ПОЛУЧАВАМЕ ОТ НОЙ!Май се повтарям   osi_15
« Последна редакция: Февруари 11, 2010, 00:14:23 am от kisela_2000 »

*
« Отговор #371 -: Февруари 11, 2010, 08:14:02 am »
Кисела,ако искаш ,може да дариш двойно повече! Това си е твое решение и имаш право на него! Аз също бих дарил,нещо! Но когато ми се полага,отработено е,внесено е и ми се дължи при нужда-ще си го търся!! Защото е излязло от моя труд! Не знам колко ме разбра относно реформата-съгласен съм с нея до толкова,до колкото трябваше вече да се започне от някъде! Разхищенията в здравната сфера са ужасни и за това и качеството на услугата е същото! Трябваше отдавна да се реорганизира системата! И всички напъни ,да се изкара ,че се затварят болници и се лишават хора от правовото има на здравеопазване са гнусни и политически популизъм! Ще погледна филма,но ако е нещо от типа на този за Могилино,значи ти наистина не си ме разбрала в поста ми! Лек ден!
/www.mamaibebe.com][/url]
*

Sharky43

• **
  • 71
  • Не се предавам.
« Отговор #372 -: Февруари 11, 2010, 09:38:25 am »
Аз съм напълно съгласна с ра40. Малките общински болници в провинцията убиват вместо да лекуват, и на всичкото отгоре им се плаща за това.

Бях потресена преди година в малък родопски град да видя как 1 годишно дете с класическо вирусно разстройство и повръщане - първо го държат на стационар в болница и второ, там от сестрите му се дава чай подсладен със захар (при такива симптоми простите захари са абсолютно забранени, защото от тях червата няма да се "стегнат"); трето, не му се слага система, защото сестрата не можела да улучи вената - това в детско отделение. В София, това се лекува надомно, дори и без система, и се дават само лечебна хумана, смекта, рехидрин, солети и солени бисквитки, докато спре разстройството. Извод - болницата си надписва леглодни, НЕ лекува, за да са леглодните повече... и така до пълна победа над НЗОК, където отиват нашите здравни осигуровки.

А това е лек пример, същата тази болница при сърдечен пристъп НЕ изпраща в най-близката специализирана болница, а те оставя да умреш. Български прелести.

БТВ, Кисела, аз дарявам, само че на Ф.А.Р. директно (струва ми се най-разумно, оттам парите отиват само и единствено за кандидат мами за ин-витро, не могат да ги потрошат за издръжка на впиянчени доктори).
*
« Отговор #373 -: Февруари 11, 2010, 10:09:25 am »
Наистина се очертава доста интересна дискусия, но не бих искала да се впускам в нея тъй като малко ни отдалечи от първоначалната идея на тази тема... Освен това смятам, че възгледите на един работодател с деца никога не биха се срещнали с възгледите на един работник, който не може да има деца независимо от здравна реформа, социална политика и т.н. ... и това е абсолютно разбираемо...
За нас е важно дали и какво се случва в посока за разрешаване на конкретния проблем с дискриминационната наредба..?!
Какво се случва с подадената жалба в КЗД? Има ли развитие или просто се чака някой сам да се сети...?
Очаквам повече информация за предстоящия семинар „Двойна дискриминация” на Алианса на Либералите и Демократите за Европа в Брюксел. Искрено се надявам, че вече повдигнат на европейско ниво, този дискриминационен проблем няма да остане само като добро намерение... Успех!
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #374 -: Февруари 11, 2010, 10:22:12 am »
Какво се случва с подадената жалба в КЗД? Има ли развитие или просто се чака някой сам да се сети...?
Очаквам повече информация за предстоящия семинар „Двойна дискриминация” на Алианса на Либералите и Демократите за Европа в Брюксел. Искрено се надявам, че вече повдигнат на европейско ниво, този дискриминационен проблем няма да остане само като добро намерение... Успех!

по подадената жалба очакваме да ни насрочат от Комисията дата за изслушване. явно не бързат много там... веднага, щом има развитие, ще информираме публично чрез сайта.
семинарът "Двойна дискриминация" ще се състои на 24 февруари. подготвили сме доклад, в който основно са застъпени проблемите за възрастовата дискриминация в Наредба 28 и дискриминирането на жените с репродуктивни проблеми при търсене и запазване на работа. след семинара ще публикуваме отчет.

*
« Отговор #375 -: Февруари 11, 2010, 10:33:45 am »
jam, смятам че трябва да се намери начин да накараме КЗД да се позабързат, защото проблемът касае жени, при които биологичния часовник не чака... :(
Не е допутимо вече 3-ти месец дори да няма идея за дата за изслушване, камо ли за някаква свършена работа... Смятам, че въпросът трябва да се ескалира и да се търси отговорност от КЗД...Успех!
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #376 -: Февруари 11, 2010, 10:39:29 am »
dsd, къде по-конкретно виждаш възможностите за оказване на натиск върху КЗД?

и нещо друго - дори и положително за нашата жалба, решението на КЗД няма да доведе до автоматично отпадане на дискриминативния текст от наредбата...

предстои организиране на кръгла маса в Парламента по същия проблем. уви, нещата не стават така бързо, както ни се иска :(

*
« Отговор #377 -: Февруари 11, 2010, 11:27:52 am »
Днес след обяд ще отида личнов комисията и ще проверя нещата
В очакване ....
*
« Отговор #378 -: Февруари 11, 2010, 11:39:38 am »
jam, не мога да си представя, че КЗД нямат срок, в който съответно трябва да насрочат и да разгледат подадена жалба. Ако ние (заинтересованата страна) не сме проактивни и не им търсим отговорност (говоря по принцип, не само в конкретния случай) те така могат да се разморават колкото им е удобно с различни "много основателни" причини...
Да, знам че това автоматично няма да реши въпроса, но ще размести пластовете и ще стане ясно за пореден път, че в тази държава разни бюрократични структури приемат разни безумни закони, за които плащаме ние данъкоплатците...Трябва да има гластност!
Да, знам, че нещата не стават така както ни се иска, но ако просто седим и чакаме някой да се сети за нас - те или няма да се случат, или ще се случат някога, когато за много от нас вече ще бъде доста късно... А всеки има мечти и иска те да се сбъднат сега...
Кога се очаква да се организира тази кръгла маса?
Thanks, Fussii!
*

Sharky43

• **
  • 71
  • Не се предавам.
« Отговор #379 -: Февруари 11, 2010, 13:30:18 pm »
Виждам, че организирате мероприятие на 24.02.2010. може би не е зле да добавите в дневния ред искане за промяна т.нар. платен отпуск между пункцията и трансфера да стане задължителен допълнителен платен отпуск. Наредбата, така като е формулирана в момента, "яде" от платения отпуск на жените в процедура ин-витро - единствената полза от тази наредба е, че този платен отпуск не може да бъде отказан и нищо повече...в този случай жените  имат много по-голяма полза да си поискат 2 седмици болничен - защото болничният не им намалява размера и броя на дните за платен отпуск (отделно, работодателят не може да отказва болничен).