А сега аз се включвам като работодател в процедура на ин-витро (2 ден след ЕТ съм). Прочетох почти всички постове и до тук видях много и различни мнения, а сега ще ви кажа моята гледна точка:
1. Независимо от хилядите левове на месец, които внасяме за здравни осигуровки, на мен не ми се полага държавата да ми помогне, защото не попадам в критериите на фонда - стара съм - правя 43 след една седмица. Така че независимо колко плащам за здравни осигуровки, за мен няма алтернатива освен платено ин-витро.
2. Предполагам на много от тук писалите е известно, че първия ден от всеки болничен лист го плаща работодателя (по закон, но честно казано не мога да разбера защо). Получава се, че ако някой отиде на някаква манипулация и е работоспособна на другия ден, издаден й е болничен, който ТРЗто е декларирал (защото и това е по закон - всеки болничен се декларира, независимо че НОИ не го плаща), е длъжен да го плати работодателя: с парите, които хората, които през това време са били на работа, са изработили (а не човека, който е в болничен). Колкото е грубо да звучи, работодателят разполага само с онези пари, които са изработени, и с нито стотинка повече.
3. Във фирмата ни има една жена, за която знаем, че е в процедура на ин-витро, защото си е казала. Ами ако има други, които не са казали, и при положение, че поръчките на фирмата са намалели двойно през последната година, случайно се окаже, че я съкращаваме, какво се оказва? Кой е в нарушение и защо?
4. Прочетох сърдене, защо работодателите предупреждават "Да не вземете да ми забременеете едновременно!". При нас това се случи, преди 2 години (сещате се какво се случи преди 2 години по отношение продължителността на платеното майчинство): идваха на всеки 2 седмици по 2 жени от ръководния персонал да си казват, че са бременни, и така в рамките на 2 месеца имахме 8 бременни едновременно. Ами ако бяхме фирма от 16 души, ако 8 едновременно излизат в майчинство...после няма да има къде да се върнат. Какво се получава? Ако не искаме едновременно обезглавяване на фирмата, следва да наемаме мъже ли?