Браво,
Ники! Страхотно звучи!
Аз пък исках просто да ви се оплача от нещо, което е леко встрани от темата, но понеже форума е по-общ (емоционални проблеми), реших да си го позволя...
Вчера до ранни зори бяхме на гости на една българка, живееща и работеща от около 15 години в Германия, като управителка на магазин за хранителни стоки от големите вериги.
(Тя е с една година по-млада от мене, без деца, а за да отиде в Германия и помогна сестра ми…) От дума на дума изведнъж се оказа, че тази жена не желае (меко казано), да има бременни във фирмата и би опитала, да ги уволни по всякакъв начин. Разказа с голямо задоволство за пресен случай, в който касиерка от фирмата била на договор с изпитателен срок от една година и на 11-тия месец забременяла, но понеже договора е срочен, не я защитавал закона (немския) като бременна и познатата ни успяла да я уволни. Досещате се, че докато се хвалеше, епитетите не бяха особено приятни (примерно, мърла и прочее)... Разбира се, развихри се лека дискусия. Аз я попитах, (сравнявайки с българските "бизнесмени", които уж се чувстват пряко засегнати...), какво я бърка, че една жена е бременна, след като не излизат пари от нейния джоб... та те не излизат дори от джоба на фирмата – все пак държавата (Германия) плаща майчинството...
Познатата ни каза, че в крайна сметка за нея нищо друго нямало значение, освен производителността на труда, и винаги би уволнила бременна... Преди време писмените анкети на фирмата за интервютата за работа дори включвали въпросите: "Бременна ли сте? Планирате ли бременност?"... но, незнайно защо, от известно време насам тези въпроси били отпаднали от анкетата (защо ли?
), което не пречело на моята позната, да продължава да си ги задава тези въпроси...
Както и да е, стана ясно, че няма смисъл, да се спори.
Темата беше сменена... но познатата ни реши да сподели истории за снаха си, която си направила много тънки сметки
и се знаело много добре, кога ще забременее. Тя била правила изкуствено оплождане, та затова знаела с такава точност, кога ще стане. Опитах, да я убедя, каква глупост е подобно убеждение (ин-витро = 100% сигурност дори за датата - ?!)... Не знам, дали успях
но разбрах, че пред мене стои един неанонимен вариант на коментарите в дира (Както по отношение на майчинство и болнични, така и по отношение на "информираност" относно АРТ) ... ...
Не знам, защо ви споделям всичко това. Просто ми е много прясно, а наистина се шашнах. Та това е българка, жена, живееща в Германия, която опитва да не спазва законите и уволнява германци... (Иначе се оплакваме, че дискриминират чужденците... но… да не попадаш на нея
)... Не казвам, че някои германци не разсъждават по същия начин... (сигурно са много) ...Но моята шефка (в Германия) е страхотен човек... И като разказах на познатата ни за шефката ми и че няма проблеми с майчинство, реакцията беше: "Аз не бих постъпила като нея. Аз бих те махнала..."