0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Стерилитет - дискриминация!!!
« Отговор #400 -: Септември 05, 2010, 17:47:03 pm »
КОНСЕНСУСНО СТАНОВИЩЕ
на
Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве

В последно време общественото внимание беше привлечено от казуса с жена в напреднала възраст, родила близнаци, след прилагане на ин-витро оплождане. В следствие беше възбудена сериозна публична дискусия, от която ние като специалисти по стерилитет и репродуктивно здраве бихме желали да обърнем внимание на два проблема. Първият е възрастта на жените, които се лекуват от стерилитет и при които се прилагат съвременните асистирани репродуктивни технологии (АРТ). Вторият е многоплодната бременност при асистирана репродукция и здравословните последици от нея за майката и родените деца. Нашето мнение е, че освен здравните експерти, българското общество като цяло и в последствие законодателите у нас също трябва да вземат отношение по тези проблеми. Това твърдение почива на разбирането ни, че темата има не само медицински импликации, но засяга и въпроси, свързани с моралната, етичната и социалната отговорност.

Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) застъпва позицията, че продуктивният подход в случая изисква не просто да се налагат законодателни забрани в една или друга посока единствено на базата на това дали един екип е постъпил правилно или неправилно. Според нас двата изложени по-горе проблема трябва да бъдат задълбочено обсъдени, евентуалните мерки да бъдат добре обмислени като същевременно е нужно да бъдат разгледани европейските и световните практики. Общата тенденция в редица европейски страни е да се налагат все повече регулации при новите репродуктивни техники като там най-често е поставена горна граница от 50-52 години за тяхното прилагане. Подобна мярка почива на научно-медицинските факти, съобразяващи се с женската физиология и определящи, че менструационният цикъл става нередовен след 45-46-та година, а менопаузата настъпва средно на 51 годишна възраст. Това означава, че яйчниковата функция на жената се изчерпва напълно на тази възраст и в този случай именно между 50 и 52 години може логично да се предположи, че е физиологичната граница, до която да бъде предприето и асистирано оплождане. Това допускане се потвърждава дори и от данните на НСИ, според които всяка година средно по 1-2 жени на възраст между 45 и 50 години раждат живи и здрави деца , без да имат лечение за забременяване.

В резултат на гореизложеното БАСРЗ предлага следната дефиниция за определение на горната граница при прилагане на АРТ: Възрастта на жената и нейното здравословно състояние трябва да предполагат безпроблемно достигане до термин и раждане, като в последствие нейните жизнени перспективи и здраве трябва да позволяват отглеждане на новородения индивид до достигането на пубертет и пълнолетие. Бременност до 50-52 години и отглеждане на дете до 70-75 години на родителя, което е границата на т.нар. напреднала възраст и преминаването в т.нар. старческа, предполага един подобен както здравословен, така и социален хоризонт. В предложената дефиниция се съчетават изискванията за медицинска и обществена отговорност при създаването на един нов живот.
Увеличеният брой многоплодни бременности при новите репродуктивни технологии е друг проблем със социално значение. Многоплодните бременности и свързаната с тях недоносеност предполагат сериозен анализ по отношение на родовия травматизъм при тези деца, тяхното по нататъчно отглеждане и развитие. Участието на социолози, педагози и педиатри в тази дискусия ще допринесе за вземане на адекватни решения в интерес на родените с помощта на АРТ деца и на цялото общество.

В продължение на изброените изводи и факти БАСРЗ предлага следните решения:

1. Премахване на забраната за сурогатното майчинство, особено за това, което се налага по медицински показания;
2. Законодателно фиксиране на възрастова граница за даряване на яйцеклетки от 18 до 35 години при запазване на изискване за минимум едно раждане на донора и добро здравословно състояние, позволяващо донорство;
3. Налагане на възрастово ограничение на реципиентите на донорска яйцеклетка до 52 годишна възраст;
4. Премахване на ограничението до 43 години за прилагане на асистирани репродуктивни методи и лечение за бременност, поради дискриминационния характер на тази мярка – и тук границата трябва да бъде 52 години;
5. Решението на специализирания фонд , на Министерството на здравеопазването и НЗОК до каква възраст ще финансират АРТ или лечение на стерилитет с публични средства е въпрос на допълнителна преценка на държавните органи и не е обвързано с прилагането на предходните точки.

Членовете на БАСРЗ считат, че приемането и нормативното уреждане на горните предложения, би спомогнало за ефективно регулиране на прилагането на съвременните репродуктивни техники при спазване на нужните медицинските, морални и социални изисквания и отговорност.

15 май 2010 г Председател на БАСРЗ :

доц.д-р Атанас Щерев

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
« Отговор #401 -: Март 17, 2011, 12:42:11 pm »
Здравейте мили момичета!Търся отчаяно помощ и съвет от всеки и от всякъде.Работя в държавно учреждение на нископлатена и нискоквалифицирана длъжност.Мислех си ,че едиствената превилегия на тази работа е спазването на законите и в частност на КТ.Наскоро правих поредна ин витро процедура,която както знаете е свързана с доста отсъствия.За жалост опита ми беше неуспешен и сега освен с голямата психическа болка,се оказа че трябва да се справям с проблеми в работата.Накараха ме да фиксирам точните дати , в които ще ползвам целогодишната си отпуска и то само на 2или 3пъти.Знаете,че за нашите прегледи,изслидвания и процедури това е просто немислимо.Зная,че има такова изискване ,но на повечето места това е формално.За мен обаче ще е без компромис,"благодарение" на колежките ми!В крайна сметка отпуската е за това,човек да я ползва когато има желание и нужда , а не когато му наредят!!!Моля ви, помогнете ми къде и как да потърся правата си!
Животът е толкова хубав, колкото му позволим да бъде!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #402 -: Март 17, 2011, 13:28:47 pm »
ivette, най-лесният начин да решиш проблема с отсъствията поради АРТ процедури е да вземаш болнични от клиниката. за това поне колегите ти нямат думата...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #403 -: Март 17, 2011, 13:37:57 pm »
Ивет, ще ти кажа при нас как беше. Това предварително даване на отпуските явно е за да не излязат всички в отпуск през август или юли и да не остане никой на работа. Аз си я пусках горе долу когато смятам да правя процедурата като ги помоля евентуално да подлежи на 2-3 седмици корекция малко по-късно като наближи и беше все по време, когато не е сезона на отпуските. После така намествах нещата че веднага като свърши отпуската да идва точно около пункцията - оттам ти дават болничен за 1 месец.
Иначе според новите промени нямат право да ти откажат отпуск ако ще правиш ин витро, но в случая ти не знаеш точно кога ще е, което е нормално. Нека ако някой е по-запознат с административната част да поясни по-точно.
Успех ти пожелавам и това да е последното препятствие, през което преминаваш!  :bighug:
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #404 -: Март 17, 2011, 13:41:28 pm »
Това с откпуските наистина е проблем. При нас не ни искат точни дати, но знам фирми, в които искат и е ужасно неприятно.

След пункцията дават болнични, но за стимулацията и прегледите се налага да се пусне по някой и друг ден отпуска. Ивет, ти обаче имаш право да сменяш предварително дадения график - тегаво е, но го има като вариант.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
« Отговор #405 -: Март 17, 2011, 14:07:05 pm »
Ох, благодаря ви момичета!Аз знам как стоят нещата със стимулациите и болничните,дори сега все още съм в болнични.Тук става въпрос за живо заяждане.При нас всеки си излиза когато му се налага и си ползва по 2-3 дни и така.Но понеже аз излизам за друго,пускам си отпуска и я ползвам по един ден,когато ми се наложи /защото пътувам до клиниката/,сега съм трън в очите.Просто аз съм различната,това е!В понеделник съм на работа и тогава ще е големият сблъсък.Исках да се аргументирам и със законовите уретби по този въпрос,но там става въпрос само за жени в стимулация.А ние непрекъснато сме ангажирани с прегледи,биопсии,фоликулометрии и т.н.Ето за това трябва много повече време и нерви!Не знам как ще се справя :(
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #406 -: Март 17, 2011, 14:25:17 pm »
мисля си, че с конфронтация няма да стане, дори и правото да е на твоя страна.
според мен, насочи се към постигане на разбиране от страна на началника ти, който разрешава отпуските. какво мислят и чувстват колегите си е тяхна работа. темата е достатъчно емоционална, за да предизвика нужната доза съпричастие, ако се поднесе както трябва и ако, разбира се, човекът срещу теб не е пълен катил.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #407 -: Март 17, 2011, 14:43:51 pm »
При нас също се изготвя график за отпуските. И на мен ми предстои процедура летните месеци, но не зная точно датата. Дала съм дати през които ще ползвам отпуска, но ако не съвпаднат във времето с процедурата ще говоря с ръководителя си. При уважителна причина едва ли ще има проблем да се промени графикът, хора сме все пак!
Препятствията са тези ужасни неща, които виждаш, когато не гледаш към целта си

« Отговор #408 -: Март 17, 2011, 15:05:30 pm »
 :)Въпросът е в това ,че все още се надяваме и разчитаме на човешкото у хората,но то все по-рядко се среща.И аз по това се подлъгах,затова и споделих най- болния си проблем,най-съкровената си мечта.Имаше сълзи,имаше проповеди-всичко е било изкуствено.Шефката ми-преминала почти през същия ад,борила се за дете 12г.,проявяваше разбиране и толерантност към мен,интерес и съпричастност към всяка моя стъпка.И сега 2 дни преди да се върна от болнични ,съсипана от 3-ти трети неуспешен опит,на тях проблемът им е в това че съм си ползвала отпуската по един ден!!!Не,проблемът е в това,че съм различна!Или , jam , май наистина са катили!И аз съм на мнение ,че не трябва с лошото,но те не разбират ни от лошо, ни от добро.В крайна сметка може и да се разделим,макар че не ми се губи и тази битка.
« Отговор #409 -: Март 17, 2011, 15:24:01 pm »
Намирам за много разумен съвета на Jam да се съсредоточиш върху изясняване на отношенията и въпроса с отпуските с шефа ти, а това какво мислят колегите - за сега остави настрана. Ако шефа не ти прави спънки, бъди си спокойна и действай. Когато те споходи щастието да видиш постигната целта си, колегите ти ще се надпреварват да ти честитят и пр. Запази дипломатични отношения с тях за сега, няма смисъл да се карате заради тези работи. А и ти не очаквай всеки да ти "влезе в положението". Не се получава така...пък и не е толкова нужно, ако се замислиш...
« Отговор #410 -: Март 17, 2011, 15:40:55 pm »
hope-love ,напълно си права,правилно ме съветвате,така и ще направя!Трябва да запазя самообладание и добър тон,защото имам усещане ,че може би нещата ще потръгнат.Но аз съм страшно емационална ,затова и поисках съвет от вас.Благодаря на всички за отзивите!Дано нещата не са толкова отчайващи,колкото ми се струват!Благодаря за подкрепата! :bighug:
*
« Отговор #411 -: Март 25, 2011, 11:01:19 am »
Jam, какво се случва с промените в Наредбата за възрастовото ограничение? Кога можем да очакваме да се приеме и влезе в сила - нали се говореше за някакъв срок към края на Март? 10x
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #412 -: Март 25, 2011, 11:18:58 am »
работната група по промяна на наредбата вчера приключи своята дейност. въпросът с възрастовото ограничение е решен положително.

но от тук нататък започва дългият път на документа по процедурите. първо, юристите на МЗ да оформят текста, после се докладва на министъра, взема се решение за приемане, после се публикувал текста на сайта на МЗ, чакало се 2 седмици за реакции от обществото, ако няма такива - се пускало за публикуване в ДВ.
председателката на работната група смята, че до 2 месеца ще отнеме тая процедура :(

това е ужасно дълго време за мен, но нищо не мога да променя... :(

*
« Отговор #413 -: Март 27, 2011, 14:00:44 pm »
Отпуската трябва да се планира до края на март за цялата година и остатъка от предишни ако имате.Това е по закон,но винаги може да се променя,а и болнични да се вземат от джи пи то по друга пречина.Така,че не виждам проблем и,да хората са гадни и злобни и аз смятам,че е по добре ако може да се избягва съобщаването на процедурите на който се подлагаме.Уж всички са съпричастни,но не е така.
*
« Отговор #414 -: Март 28, 2011, 11:54:48 am »
jam, благодаря ти за информацията, но какво означава "реакции от обшеството"?! Означава ли това, че има вероятност при негативна реакция нещата да се върнат в първоначалния си вариант? Каква е окончателната възрастова граница, която е заложена в новата наредба? 10x
*
« Отговор #415 -: Април 26, 2011, 00:32:17 am »
Който дискриминира хората със репродуктивни проблеми за мен не е човек...Това е твар,която само съществува....Аз знам и вярвам а и от личен опит "няма ненаказано зло"
*
« Отговор #416 -: Май 04, 2011, 13:22:03 pm »
jam, имаш ли информация до кьде е стигнала процедурата с Наредба 28? 10х

надявам се в четвъртък да имаме най-достоверна информация. следя въпроса трепетно и правя всичко по силите си, за да я имаме най-после...
« Последна редакция: Май 04, 2011, 14:15:37 pm от jam »
*
« Отговор #417 -: Май 09, 2011, 20:11:00 pm »
Момичета, вече тече 14 дневния срок и наредбата се обнародва! Честито!

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1068&Itemid=31
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #418 -: Май 10, 2011, 14:22:28 pm »
Оххх, айде, дано, дано да минат гладко тия 14 дни и да се обнародва! Браво, момичета, браво!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #419 -: Май 25, 2011, 17:35:08 pm »
Момичета, обнародвана ли е вече наредбата...срокът би трябвало вече да е изтекъл..!?