На теория е както си го написала...а на практика не е.
Съкратени при нас са само хората, хванати - с доказателства- в нелоялност (работим с информация, не искам да влизам в подробности какво означава да загубиш доверие). Останалите, въпреки намалялата работа, продължават да взимат големите си заплати + премии (това е по време на криза). Иначе, ако карахме "по правилата на играта и риска в бизнеса" и както ни е най-изгодно трябваше първо да съкратим хората с най-високи заплати и най-много болнични...опитвам се да кажа, че не всички фирми са еднакви и не може да се правят заключения на база допускане кое е най-изгодно на работодателя...
Иначе, пак по темата, аз имам отново особено мнение за майчинството за 12те месеца след раждане и размера на заплащането му. Да допуснем, че съфорумничката Х е завършила висше (примерно Техническия) и работи при мен, където получава 2700 лв заплата + премии и т.н. в продължение на над 18 месеца преди раждане. А съфорумничката У, със същото образование, на същата възраст и със същия стаж на същата длъжност обаче във фирма, конкурентна на моята, получава чисто (в пликче) 1200 лева и я осигуряват на 360 лв. Х и У не са излизали в продължителни болнични като бременни. Колко ще получават за 45те дена преди раждане и за 12те месеца след раждане Х и У? Х ще взима около 1800 лева на месец, а У - колко 300. Кой ще има по-голям мотив да се върне по-рано на работа? Съфорумничката У, защото с 300 в на месец не се живее лесно....Това аз смятам, че е пълна дискриминация от закона - и двете са еднакво интелигентни, еднакво продължително искат да си гледат бебетата за да им станат по-умни бебетата, обаче законът в момента ги третира различно, и то поради независещи от тях причини - данъчната порядъчност на работодателя...за която У не е виновна...Та ако законът беше "порядъчен", щеше да ги третира еднакво, с по 1200 майчинство например...