Иначе тук мога да разкажа накратко това, с което аз се сблъсках като отношение и да подкрепя казаното от Iffi.13
Момичета, това не е толкова емоционален проблем, колкото социален и реален проблем! ...................................
Та... един вид ... алармирам: Момичета, крийте си проблема от работодателя - бъдете некоректни! Няма друга опция.
ДА, наистина и аз ще кажа - момичета не бъдете открити и не си казвайте на работодателите защо се налага да отсъствате -
измислете си други причини,
налага се да лъжем, защото иначе отношението е безмилостно и некоректно.
И така да разкажа, ще опитам да е кратко: Когото започвах работа реших да съм открита и споделих за проблема си и че може да се наложи понякога да ползвам болничен за опити инвитро. Тогова шефовете ме успокоиха, че това е наистина важно и че нямало проблем и колко много жени там от екипа са вече родили и че разбират напълно това-нямало да ми правят проблеми за тези неща. Бяха много мили и добри. Само искаха да си казвам, когото предстои нещо такова, за да предвиждат по-добре графиците, за да не куца работата-разбираемо. После след 1 последвал опит нямаше проблем наистина, но проблемите започнаха постепенно след това, защото в продължение на 2 години се ноложи да излизам за изследвания и последващи: лапароскопия, хистероскопия, после опереция за извънматочна спонтанна бременност....после по ден или по два за инвитро на естествен цикъл.....и всичко това явно им дойде в повече-не че на мен не ми е също в повече.....
Но....да продължа - шефа в чиито екип бях , защото ме беше харесал как работя, постепенно си измени отношението към мен и започна да ми налага психически тормоз и в един момент си помислих, че се опитва да ме принуди сама да си тръгна.
Това не беше края обаче - капак на всичко беше последвалия опит инвитро от моя страна, за който аз за първи път реших да не казвам и да не ги предупреждавам, ами както правят всички останали там и директно да си изляза в болничен. Тогава ми се обадиха колеги от работата да ми кажат , че бил крещял като разбрал, колко време ще отсъствам и по каква причина, ето вече един друг аспект-други колеги също се е налагало да отсъстват по много и без предупреждение, но без последствия, обаче за мен вече се знае-тая с нейните порбеми, ох аман.... и затова
Когато се върнах малко бременна и със спрели развитието си ембриончета и последвал аборт-вече бях абсолютно дискриминирана като чужд елемент в екипа
и непрекъснато търсене на "кусури" в моята работа както и игнориране на моето мнение, ако нямах грешки, тогава чуждите се приписваха на мой гръб. А няма да казвам колко рано ходех и колко късно си тръгвах, за да компенсирам - кажи речи почти всеки ден по 12часа откарвах, правех както шефовете искаха за да компенсирам от части липсата си и също така гледах да си върша възможно най-добре и съвестно работата, за да са доволни и да не ги притесняват моите отсъствия.... Когато се опитах да поговоря с шефа за отношението му което се задълбочаваше /честно казано направо ме скапваше-започнах на моменти да се чувствам като най-големия тъпак или идиот във екипа/ и той ми отговори че вероятно съм много изнервена от нещо-може би от моите проблеми и че като ме няма по толкова време е ясно, че няма как да са наред нещата в моята работа и всичко това директно от "милия" ми шеф.....
И тогава
бум! - някак се появи едно много добро предложение към мен от друга фирма и аз реших, че може би е добре да се махна,
обаче и там си признах, защото можеше да поискат мнение за мен от фирмата, от която идвам и придполагах, че от там веднага ще ме "издънят" и ще кажат как отсъствам по 2-3 седмици от време на време и затова реших да им кажа.
Познайте какво стана този път: като разбраха, че се подготвям за опит инвитро, като ме подпитваха кога и какво мисля да правя и не се ли каня отново да опитвам .... Наложи се да изляза 1-2 пъти за прегледи и беше кошмар-веднага имаше проблем къде съм и защо ме няма толкова време и че не може така и аз тогава им казах, че скоро ще правя инвитро и затова съм отишла на преглед и изследване. После когато наближи време да ми продължат договора, защото беше срочен и 6-те месеца бяха изтекли, всъщност направо ми го прекратиха поради намалял обем работа-може наистина да е това, но аз имам и други подозрения-защо точно мен , кото имаше хора които наистина не се справаха добре с постовените си задачи и ги мъмреха редовно.... Ето това е положението и това е отношението в нашия наистина "мъжки" свят и всичко това е реално, но добре прикрито.
В интерес на истината преди 5 години имах работодатели съпруг и съпруга, които единствено ме разбраха тогава, защото и те са се борили дълго за своите деца.