Здравейте Д-р Birdie,
Имам нужда от съвет или идея как да помогна на детето си да си върне апетита. Бебето ми се роди недоносено 2200 кг. в последния ден на 34 седмица поради много високи стойности на микропротейнурия - 6000, въпреки всички вливания на хуман-албумин който направихме. Бил е на сонда само ден за да видят как ще се адаптира, но веднага се е захранил. Като ни изписаха все още имаше жълтеница и голям зор видях да го храня все полусън на 2 часа, защото не изпиваше количествата за възраста му. Единствено имаше желание да суче, макар и да няма много сили. И така сучене и изцедена кърма след това - често бавно и упорито давах от моя страна.
Днес детето е 3 м. и 10 дни и е 5 кг. Добре надаваше до сега, макар и с принуда с шишето, но не винаги защото в края на 2 м. с пробно кърмене установявах вече , че суче около 60 до 105 мл. и реших да му спра мъките. За мен беше също ужас да го насилвам след като сам е пуснал гърдата, но така ме съветваше моята педиатърка.
Проблема се появи преди две седмици, когато отидохме при родителите ми в провинцията за 10 дни, или пък от както започна да вижда детето и да се заиграва. Мислех, че като спрат коликите ще се храни по добре, но стана точно обратното. В началото започна да суче само по 3-7 минути и отказваше повече, ако го задържа на гърдата, междувременно започваше да рита, ръкомаха и да играе един вид с цица в устата подръпвайки по-малко. Сега изобщо не търси храна, вода - нищо. А беше свикнал на 3 часа и търсеше сам. Вчера 20 минути сука и като го премерих само 35 мл.
Отчаяна съм не е наддал нито грам за 10 дни вчера го оставих гладен от 16ч. до 23ч. и като смених памперса се събуди и ревна от глад, аз му предложих шише, защото от притеснение и от неговото не ядене гърдите ми не са така пълни и той губи желание да суче така както преди. Явно струята не го удовлетворява и бързо губи интерес, а преди сучеше постоянно и за успокоение сякъш. Той ревеше и така и не захапа биберона, дръпна малко и неудовлетворен пак започна да заспива.
Отказа и двете нощни хранения, буди се но захапва и заспива, а сега и не иска да захапе. Всичко ескалира. Страх ме е да не се обезводни и му давам изцедена кърма докато се е заиграл и рита в кревата. Само така преглъща каквото изтече от биберона,много въздух гълта, и съм сигурна, че това за него не е хранене а игра. Но се засища.
Прави често докато спи позиви за повръщане и си мисля възможно ли е да съм го отвратила от яденето и какво да правя. Отчаяна съм ако не му дам насила изобщо няма да се сети да яде, а и от шише пък изпитва отвръщени.
Няма нищо видимо, ехография правихме и ПКК, CRP - нищо! Само Fe- му е малко под нормата.
Помогнете моля Ви! Може ли изведнъж да стане толкова злояд? Или съм сгрешила с това насилване да се храни?
Отчаяна съм!
П.С:
Надявам се да съм подбрала правилно темата.
Благодаря предарително.