Жабче,на Жорко очичките също бяха така и много време се проточиха нещата,до към 5-6м. със сигурност.Казаха ни в Белгия само с физиологичен разтвор да почистваме.
Да питам за ортопеда - в Белгия не се ходи на такъв преглед и не съм запозната,кога точно се ходи.Знам,че към 2-3-ти месец май трябваше първо и после май се водят и като проходят.Аз Жорко го водих на 2.5м. като си идвахме ,сега вече е на 1.5м. и ходи отдавна (на 10м. проходи) - трябва ли да го водим пак.
Зори, в Германия, където е родена моята дъщеря, се прави задължителен УЗ преглед на крачетата за евентуална луксация /недоизградена ябълковидна става му казват те, т. е. доколкото схванах, не е легнала ябълката в хълбока добре/ още на 2я жизнен ден. Особено за такива случаи като нашия, когато бебето не се е обърнало и стои напречно в корема, което е една от предпоставките за такива аномалии.
Благодарна съм че са направили оше на 2я и ден от раждането това изследване и са установили висока степен на луксация. Поради тая причина тя носи 7 седмици специални гаши, които и държаха крачетата разкрачени, Резултата - пълна корекция.
Не мислете, че децата ви ако имат някаква аномалия от този вид, непременно ще са недъгави, ще куцат или нещо подобно. Това се проявява в доста по-напреднала възраст. Говорих си в кабинета на ортопеда с една точно такава възрастна дама, родила се с такова нещо, необърнато внимание, резултат - операции на възраст вече.
Поздрави