0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Искам да споделя нещо,  8O което ме притесни и го прочетох за първи път в информираното съгласие, каето трябаше да подпишем в клиника Афродита при последния ми и за съжаление неуспешен опит там.  osi_8Подписахме го миналия месец, но при мен не се наложи замразяване, защото реагирах за първи път много слабо и имах само 4 фуликула, и 2 ебриона за трансфер в крайна сметка. Там има даста дълго разяснение за цялата процедура за замразяване и размразяване на ембриони и затова си го преснимах. Първоначалния срок за съхраняване при тах е до 5 години и ако искаш  можеш да го удължиш след изтичането му. Тук ще напиша само това , което е най-тревожното и аз досега не съм го чела в информираните съгласия на другите клиники. ЕТО:
"......
  Рискове и причини за неблагоприятни резултати от замразяването на ембриони:
Известно ни е, че процедурата на замразяване на ембриони се прилага в стотици центрове по целия свят, където са налице специално оборудване и квалифициран персонал, в резултат на което са налице хиляди бременностти и живи раждания на нормални деца. Реалната полза от тази процедура е повишения шанс за забременяване, без необходимостта от множество хирургични интервенции за фуликулна пункция./До тук добре.../
  Разбираме, че дългосрочното/колко не е уточнено?/съхранение на замразени ембриони може да доведе до увреждане ембрионите, включитечно и на генетичния материал, загуба на някои ембрионални клетки или загуба на жизнеспособността на ембрионите като цяло. Въпреки хилядите здрави деца родени по цял свят в резултат на тази технолагия, са възможни някои ефекти върху поколението, които за сега не могат да бъдат предвидени и избегнати, като риск от хромозомни аномалии и вродени малформации. Приема се , че един от основните проблеми при процедурата на замразяването на ембриони е крио-увреждането , което може да настъпи. Според последните научни изслидвания, увреждания, водещи до загуба на жезнеспособност на ембрионите настъпват и по време на процесите на размразяване.

........"
Ето това е цитата-какво ще кажете по въпроса, звучи страховито, нали  :ask: Дали по тази логика може да се каже, че и замразен семенен материал от мъже крие подобни рискове?!...кой знае, но твърде възможно...Оставям това на вашите коментари.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
Re: Крие ли опастност замразяването на ембриони?
« Отговор #1 -: Август 14, 2009, 19:41:56 pm »
Мое лично мнение е,че е написано доста общо.Няма никаква конкретика какви точно хромозомни аномалии могат да се получат при замръзяване?Не знам дали си наясно,но тя майката природа е измислила един механизъм на естествен подбор,....и не може да позволи на такъв ембрион да се развие и оформи като плод.Винаги съм се удивявала на силата на този подбор.Просто такъв ембрион би загинал още на клетъчно ниво,преди да е станал плод с органи и системи.
Пак мое мнение е,че написаното е начин да ни обяснят на нас потребителите на тези клиники, че един от основните проблеми при процедурата на замразяването на ембриони е крио-увреждането , което може да настъпи. Според последните научни изслидвания, увреждания, водещи до загуба на жезнеспособност на ембрионите настъпват и по време на процесите на размразяване.
И СЛЕД ТОВА НАСТЪПВА КЛИНИЧНА СМЪРТ И ПРОСТО СЕ ИЗХВЪРЛЯ ЕСТЕСТВЕНО ОТ ОРГАНИЗМА .
Нали точно за това говорех и в предишният си пост.Въпрос на метод на работе и техника.Тънка е границата между успеха и неуспеха все още.Капризни са технологиите
« Последна редакция: Август 14, 2009, 19:46:15 pm от lina!!! »
« Отговор #2 -: Август 14, 2009, 21:30:34 pm »
Ами затова го написах, за да го коментираме, кой каквото знае за това, но държах да го напиша, защото ми се струва , че това в голама степен се премълчава по клиниките. Да, донякъде съм съгласна с теб ,Лина, че организма ни е устроен да изхвърля недобрите по неговите критерии ембриони, но пък сме свидетели и на това, че благодарение на напредналата медицина и фармация, помагаме в голяма степен да се родят не само нормални , но и деца с малформации. Свидетели сме на увеличения брой на новородени с такива проблеми в цял свят.
 Има и друго , което също така се твърди уж от научни среди , но явно все още не могат категорично да го докажат-става дума за един механизъм, който има в ембрионите за самовъзстановяване и той спомага в ранните етапи ако има някакви проблеми да се самовъзстанови, но на мен повече ми звучи отнесено това , малко в областта на фантастиката....

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #3 -: Август 14, 2009, 21:46:48 pm »
Знам ли?Задоволявам се да мисля,че всички появили се малформация на новородени са с неизяснена етиология и са в света на хипотезите.Ако се знаеше със сигурност причината за даден дефект,то той вече нямаше да съществува,съгласи се!Остава ни само да вярваме,че нашите ще са най добрите и хубави))))Усмивки!
« Отговор #4 -: Август 14, 2009, 22:19:13 pm »
Според последните научни изслидвания, увреждания, водещи до загуба на жезнеспособност на ембрионите настъпват и по време на процесите на размразяване.
Според мен това е най-решимият проблем. Ако по време на размразяването има някъкво увреждане, то в периода в който ги наблудават преди ЕТ, ембриолозите преценяват, че не се делят нормално и предлагат на пациентите да не ги имплантират, поради тази причина.
Не си наливайте лоши мисли, трябва да сме положително настроени!

*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #5 -: Август 15, 2009, 03:21:45 am »
Според последните научни изслидвания, увреждания, водещи до загуба на жезнеспособност на ембрионите настъпват и по време на процесите на размразяване.
Според мен това е най-решимият проблем. Ако по време на размразяването има някъкво увреждане, то в периода в който ги наблудават преди ЕТ, ембриолозите преценяват, че не се делят нормално и предлагат на пациентите да не ги имплантират, поради тази причина.
Не си наливайте лоши мисли, трябва да сме положително настроени!

Аз мисля, че изобщо не би преодолял процеса на размразяването такъв ембрион.

Ние имахме три замразени ембриона, два от които първо качество и един между първо и второ.
След размразяването оцеляха два, които върнахме.
Аз дори попитах дали на този третия може да се разчита
и лекаря ми каза че понякога именно не най-добрите оцеляват.

Каквото зависи от нас и лекарите се прави,
другото е шанс и природа.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
« Отговор #6 -: Август 19, 2009, 15:51:32 pm »
Преди време бях гледала откъс от филм по national geografhic или дискавъри , в който учени развиваха теория по този въпрос. Та тяхната теория беше , че ако днес примерно се роди дете от ембрион замразен преди 20-30 години , то това дете ще носи белезите на времето по-което е бил замразен ембриона. При него еволюцията , която сме изминали хората няма да е отразена и то би било неадекватно за живот в днешно време. До колко обаче тези учени развиват теорията си на конкретни изследвания не зная , хванах само малка част от филма.
*
« Отговор #7 -: Август 19, 2009, 15:53:54 pm »
За 20-30 години изобщо не може да се говори за изменчивост, наследственост и еволюция - та това е само едно поколение. Виж за след 20 - 30 000 години съм съгласна.
Иначе конкретно по темата: чела съм, че след 3-4 г. пада имплантационния им потенциал и виталност.
« Последна редакция: Август 19, 2009, 15:55:49 pm от cygnus »
*
« Отговор #8 -: Август 19, 2009, 15:59:19 pm »
А какво мислите за замразена сперма?
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*
« Отговор #9 -: Август 19, 2009, 21:13:46 pm »
Бе аз нека да имам ембриони за замразяване, пък хич няма и да си помисля за това?

*
« Отговор #10 -: Август 19, 2009, 21:58:05 pm »
anmar, в какъв смисъл?
*
« Отговор #11 -: Август 19, 2009, 22:58:55 pm »
anmar, в какъв смисъл?
Ох, исках да попитам дали мислите, че при размразяването може да се увредят сперматозоидите, да се получат някакви дефекти ...  :oops:
Ние ще правим опитите си със замразен  материал и някакво притеснение ми влезе в тиквата, макар че знам, че замразена сперма може да се ползва и след 10 години...  Извинявам се, ако ми е смахнат въпроса, но... :oops:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*
« Отговор #12 -: Август 20, 2009, 00:47:05 am »
Първите два опита замразихме еякулат за всеки случай, ако няма достатъчно в деня на пункцията. Ембриоложката ми каза, че около 50% намаляват показателите след размразяването им.
« Отговор #13 -: Септември 19, 2009, 20:05:47 pm »
 Първите опити за замразяване на яйцеклетки се извършват през 1988г от д-р Кристофър Чен. Те обаче са несполучливи в по-голямата си част поради факта, че женската яйцеклетка съдържа 70% вода, която при замразяване в течен азот до почти –200градуса, образува кристали. Тъкмо тези кристали се оказали препъни камъка в осъществяването на прекрасната идея на д-р Чен, защото при размразяването, те разкъсвали клетката и фактически я унищожавали.
В България за първи път е замръзена успешно,след това размразена и оплодена през 2002 год в клиника Щерев.Ембриолога там е Таня Милатич.Сега дори се предлага такава услуга замръзяване на яйцеклетки.Мисля,че струва 200-300 лв. в зависимост от това за какъв период.
« Отговор #14 -: Септември 19, 2009, 20:12:47 pm »
Не всички замразени яйцеклетки имат способност да преживяват . Практиката показва, че най-голям шанс за потенциално използване на „ледените” яйцеклетки имат жените, които замразяват до 30-32 годишна възраст и имат достатъчно количество след добър отговор на яйчникова стимулация.
 Досега проучванията не са доказали по-високо ниво на аномалии или спонтанни аборти в сравнение с природно настъпила бременност.