Макар че и аз съм активен пушач,твърдо съм решила да ги откажа.Като се прибера вземам отивам някъде на санаториум в Балкана ,където не се продават цигари,вземам си 10 килца семки и повече книжки и ще ги откажа!!!!Причината?Днешната статия която прочетох.Все бях чела за вредата от тях,но това днес сериозно ме уплаши.Ако някой от вас се колебае нека прочете ТОВА:
Очевидно пушенето причинява и безплодие, задълбочено изследване показа, че докато само 5% от непушачките не са забременели през петте години след спиране приема на контрацептиви, то процентът скача на 11% при заклетите пушачки. При пушачките рискът от извън маточна бременност е два пъти по-висок в сравнение с непушачките. Първите са също така по-предразположени към дисменорея (болезнена менструация), рак на шийката на матката, остеопорозата при тях идва преждевременно и влизат в менопаузата две години по-рано. Ембрионът също е изложен на няколко сериозни риска и спонтанните аборти при тях са по-чести. Въглеродният окис и никотинът причиняват сърцебиене и преждевременно раждане. Забелязва се и увеличение на смъртността при неродените и раждане на недоносени бебета. Пушачките, които кърмят, пренасят никотина на бебетата си. Децата на родители-пушачи са подложени на риска да хванат бронхит, бронхо-пмевмония и отит от пасивно пушене. Този риск е двоен през първата година от живота им.
Същото се отнася и до проявите на астматични пристъпи, чиято сериозност е определено по-висока. Жените пушачки, които пият хапчета против забременяване, носят по-голям риск от сърдечна недостатъчност и инфаркт, тромбофлебити и емболии, особено над 40-годишна възраст. Що се отнася до кожата, там се наблюдават признаци на преждевременно състаряване, причинено от дистрофия, загуба на еластичността и обезцветяване. Въздействието на никотина се подсилва и от това на свободните радикали, вдишани измежду повече от 4,000-те химични вещества, отделящи се при горене на цигарата.
Стивън Хехт, учен от Унуверситета към Центъра по ракови заболявания на Минесота, доказа наличието на NNK (nitrosamine 4-(methylnitrosamine)-1-(3- pyridyl)-1-butanone) т.е. един от най-канцерогенните агенти, съдържащ се в цигарения дим, намерен в първата урина на новородени, чиито майки са пушили по време на бременността.
П.С.По тази тема винаги щеше се пише и не вярвам някой да седне да чете всичките страници.
Ако някой от модераторите вземе тая статия и я напише с по-големи букви в различен(набиващ се в очите) цвят или ако просто я премести към "вредата от тютюнопушенето"мисля че ще има по-добър и стряскащ ефект,който определено би подействал мотивиращо за отказа от този вреден за нас навик.