Мели, типично в нейния си стил, се придържа към фактологията и въздържа от коментари. Ама по-долу няколко момичета са го обърнали на "за" и "против" д-р Ковачева, така че да не се чувствам виновна да си кажа чувствата.
На мен филма ми харесва. Показват много хубави млади, образовани, с добри професии, с подредени жилища български семейства. Усмихнати и ентусиазирани. Говорят добре, имат планове, стараят се. Действа ми добре. Все пак едно е да показват как идва едно бебе в семейството на такива хора, а друго- в семейството на необразовани, бедни хорица, които нямат парички за памперси, живеят в неотоплени жилища и взимат стари дрешки от други деца да бъдат износвани. Защото можеха и това да покажат, то е по-големият процент реалити в България, но някак си, понеже не се връзва с ентусиазма и посланието на филма, затова и не го показват. Има разнообразие в снимките-показват най-много ражданията и болницата, но за да не е прекалено медицинско, показват и пазаруване за бебето, подреждане на стаята, почерпки и т.н...Това прави филмът по-лесно смилаем за хората, не толкова научен и сух. И страшно много ми харесва музиката, когато изваждат самото бебе. Вълнувам се всеки път като гледам, искам да има още много епизоди. Кара ме да искам да имам бебе.
Не ми харесва грубостта на д-р Ковачева и още няколко души от екипа. Докторката се държи надменно и с насмешка с пациентите, не иска да им обяснява подробно като я питат нещо, да ходят да завършат гинекология като искат да знаят. Това прави лошо впечатление. Но забелязвам, че след първия-втория епизод, където наистина тя се представи зле като човек, имаше промяна. Мисля, че някой я е посъветвал да се усмихва повече, да пусне 2-3 мили реплики, да покаже малко човечност и тя се старае. Друг е въпросът дали й се получава. Визуално, като е с прибрана коса и се усмихне мило по нейния си начин, ми прилича на добронамерена хипопотамка. Едва ли й се иска да се представи зле в това предаване. Нали това й е директна реклама, ще й води директни клиенти, та не е в неин интерес да се представи зле. Ама това й е максимума на добре-то.
Мога да преглътна нейната грубост и надменност и да й ги простя заради професионализма, който тя показа многократно, обаче не мога да простя вулгаризма на д-р Димитров, когото показаха в последния епизод. Ставаше въпрос за пола на бебето. Той в кадър каза "Да. Големи,
сочни (тук използва някаква медицинска дума, която забравих, но май означава "срамни устни" или нещо такова) са това" и подрусвайки ръце, си разпери шепите все едно ги е хванал тези срамни устни и ги стиска. Е, да се изкажеш така за едно неродено момиченце, пред камерата, с лекотата, с която говориш как "стискаш цицки" да речем (извинявайте за израза, но именно той покрива като смисъл това, което показа въпросният лекар), е, това не мога да го простя. Още повече пък на лекар. И това е само на преглед с ехограф. А представете си какво си мисли и как се държи докато изражда някоя жена.
Филмът е поръчков според мен, показва се само "Шейново". Все пак по-добре от нищо. Допусната е обаче една съществена грешка в гледната точка, си мисля. Като е филм за живота в "Шейново" редното е камерите да са в домовете на екипите и д-р Ковачева след работа, в почивните дни, викане по спешност, какво прави в почивките персонала, как си говорят, как коментират, след тежко дежурство и т.н...А камерите са в къщите на семействата, които обаче можеха и да бяха избрали да раждат и в други болници. Т.е. след като дават очакването на бебето в едно семейство, редното е да бяха показали различния избор, различните болници и екипи. Не знам защо така са го решили авторите. Най-вероятно защото е хем поръчка от "Шейново", хем пък са искали да не го правят като филм за лекарите, а за хората, и като се съберат двете неща, виждаме резултата.
И все пак, като цяло, филмът опъва тънката струна и ще го гледам до края. Имам полза от него.
ПП Някой знае какъв беше този руски червен чугунен чайник и какво сипаваха от него? В такива чайници ли топлят вода?