Germar здравей,
Моите 180 дни изтичат на 19.02.13, а 45 дни преди раждането ми е от 5.03.13, аз реших за след 19.02.13 да си пусна 7 дни платен отпуск (защото толкова са работните дни до 05.03.13) и след това излизам в болничния преди раждането.
В началото когато разбрах, че няма да ми стигнат болничните обмислях много варианти вкл. и да си пусна 1 ден отпуск и след това отново болничен до 05.03, но няма смисъл защото при всеки нов обикновен болничен първите три дни са от работодателя и са на 70%.
Моя съвет е ако имаш достатъчно отпуска да си я ползаш, няма да изгубиш нищо съществено. Имам един калкулатор в kik info по нагоре имаше и линк, изчислява вярно и ще получиш представа каква е разликата в пари.
Относно ПИК кода, аз ползам такъв от НОИ, някъде четох, че този от НАП не върши работа, но не помня къде, май беше пак във форма на kik info за разяснявае на Майчинството.
За въпроса на КЪДИ нямам представа как стоят нещата. Защо не си зададеш въпроса и в BG MAMMA, темата е Майчинството счетоводно, много бързо и полезно отговарят.
Извинявам се за дългия пост, дано съм била полезна.