0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Болничен и майчинство
« Отговор #420 -: Май 23, 2012, 17:15:44 pm »
Да, Къди, така е. Но ако си на 240лв мисля че се взима мин.заплата за база за тези месеци.

Логично е да е така, аз мислех за сегашното си положение, когато взимам 90% от брутната си заплата за последните 18м. След като промениха закона и предвид се взимат последните 24м. излиза, че ако сега забременея ще има далавера  :D
« Последна редакция: Май 23, 2012, 17:18:07 pm от КЪДИ »
« Отговор #421 -: Май 24, 2012, 12:43:06 pm »
замислих се  :D
Има защо  :lol: Аз специално питах в НОИ за този момент, защото хич не ми се връща на работа, хаххах, но трябва да изляза в 45 дневен болничен на новата бременност преди да е изтекла едната година с 90-те%. Хубаво,ама секциото ми обърка плановете  :lol: :lol:

*
« Отговор #422 -: Май 24, 2012, 17:11:21 pm »
замислих се  :D
Има защо  :lol: Аз специално питах в НОИ за този момент, защото хич не ми се връща на работа, хаххах, но трябва да изляза в 45 дневен болничен на новата бременност преди да е изтекла едната година с 90-те%. Хубаво,ама секциото ми обърка плановете  :lol: :lol:

Аз не го разбрах това.Може ли обяснение? :-)

« Отговор #423 -: Май 24, 2012, 20:09:43 pm »
Ами например при нормално раждане (ако нямаме ограничение от 2год за следваща бременност), да речем 2-3 месеца след раждането забременяваш пак (следват 9 месеца) и 45 дневен болничен излизаш преди да ти е свършила първата година от високото майчинство за първото дете, то тогава като майчинство за второто дете получаваш същата сума.
Е, с две деца, едното новородено, пък другото прохождащо влизаш в лудницата, но това е друга тема  :lol: :lol: :lol:

Точно това е тълкуванието на
(2)  При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
... да придобиеш право на ново парично обезщетение, докато получаваш същото.

*
« Отговор #424 -: Май 24, 2012, 22:53:09 pm »
Аха, ясно. :-) А какво става ако забременнеш в края на високото майчинство или през втората година на майчинството? Не че съм тръгнала да раждам ама.... :-)

« Отговор #425 -: Май 24, 2012, 23:08:53 pm »
Аха, ясно. :-) А какво става ако забременнеш в края на високото майчинство или през втората година на майчинството? Не че съм тръгнала да раждам ама.... :-)

Взима се предвид дохода от последните 24м., ако има месеци с 240лв. те влизат в сметката.
« Отговор #426 -: Май 25, 2012, 12:40:44 pm »
Да, точно така, но съм чела, че има и значение дали "декларираш" пред работодателя и НОИ втората си бременност. Кажеш ли, че си бременна, се прекъсва получаването на 240-те лв, връщаш се на работа (или пък ползваш болнични за втората си бременност), но и в двата случая вече се взема база от 24 месеца и не се получава същото майчинство. Не съм на 100% в този случай дали правилно съм разтълкувала прочетеното, защото не ме касае точно тази ситуация, но ако искаш потърси информация. Имаше нещо свързано с това дали казваш или не....240-те лв се прекъсват.

*
« Отговор #427 -: Май 28, 2012, 09:29:10 am »
Аз ги бях мислила и разпитвала за нещата преди време, но така се случи че на практика не можах да ги приложа, но ми се върти в главата от сорта на: забременях, когато малките бяха на 9месеца, след изтичането на първата година, взимам болничен до 45 дневния и след това направо на 90те %. Не трябваше да се връщам на работа, т.е. не трябваше да имам прекъсване. Но аз и не съм мислила и за вариант 240лв, че посмъртно нямаше как да се оправим с тези пари.
За съжаление филма свърши още в началото и не мога да кажа на практика как са нещата.
*
« Отговор #428 -: Май 30, 2012, 10:13:11 am »

аз забременях, но и родих през втората половина на майчинството и при това положение, продължих да взимам сумата, която съм взимала и с първото майчинство
« Отговор #429 -: Май 30, 2012, 12:43:54 pm »
ихаааа...и рожденните дни са със седмица разлика!Купон! :D

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

sunnynevi

• 273
  • Слънца и усмивки за всички!!!
« Отговор #430 -: Юни 12, 2012, 16:26:21 pm »
Здравейте момичета!
Колко дни след подаване на Болничните в НОИ , ги изплащат?
Благодаря ви предварително за отговора! :wink: :bighug:

*
« Отговор #431 -: Юни 12, 2012, 16:40:15 pm »
Около седимца.

*
« Отговор #432 -: Юни 12, 2012, 16:50:49 pm »
Здравейте момичета!
Колко дни след подаване на Болничните в НОИ , ги изплащат?
Благодаря ви предварително за отговора! :wink: :bighug:
2 седмици е срока.
*

sunnynevi

• 273
  • Слънца и усмивки за всички!!!
« Отговор #433 -: Юни 13, 2012, 16:26:27 pm »
Благодаря ви!!!
При мен явно ще е крайния срок  :lol:

*
« Отговор #434 -: Юни 19, 2012, 12:21:09 pm »
Момичета, имам питане от името на позната девойка. Ако момиче завърши висшето си образование, след месец-два започне работа и забременее, тогава само социално майчинство ли и се полага? Т.е. студентството играе ли някъде нещо за майчинство? (редовно обучение).
*
« Отговор #435 -: Юни 19, 2012, 12:48:16 pm »
Право на обезщетение за бременност и раждане имат осигурените лица за общо заболяване и майчинство, ако имат 12 месеца осигурителен стаж за този риск
За съжаление студенството не оказва никакво влияние.

*
« Отговор #436 -: Юни 19, 2012, 12:52:18 pm »
12 ли, не е ли 24 за майчинство.... :? ?
*
« Отговор #437 -: Юни 19, 2012, 12:57:00 pm »
За да имаш право на майчинство трябва в живота си да имаш поне 12 месеца осигурителен стаж независимо кога. А размера на обезщетението се изчислява на база осигурителния доход 24 месеца назад.

*
« Отговор #438 -: Юни 19, 2012, 13:31:53 pm »
А ако имаш 12 месеца трудов стаж? Върху каква сума се смята майчинството? Т.е. ако имаш само последните 12 месеца?
*
« Отговор #439 -: Юни 19, 2012, 13:46:52 pm »
За останалите месеци вземат минималната работна заплата, която е била през съответния период.