0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Болничен и майчинство
« Отговор #300 -: Февруари 09, 2012, 12:18:11 pm »
Болничния от личния лекар може да е до 14дни.
« Отговор #301 -: Февруари 09, 2012, 13:12:52 pm »
Явно моят ЛЛ  е стисня :),или е нещо ново.Благодаря за инфото.

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #302 -: Февруари 09, 2012, 13:44:15 pm »
Ами явно вариантът си е болница. И него ще избера за да ми е мирна главата...

Задавам си въпроса - защо трябва всичко да е толкова сложно?
Лекарят препоръчва: спри си детето от градина да не ти донесе вкъщи шарки и скарлатини поне до 12г.с., не контактувай с болни /а в офиса ми е пълно с кашлящи и подсмърчащи/, не пътувай, не се напрягай /което работата ми не позволява/...а в същото време точно в най-рисковия период издаването на болнични се оказва проблем.
*
« Отговор #303 -: Февруари 09, 2012, 13:57:20 pm »
Елма,отпуск не можеш ли да ползваш?
Аз си взех 5 дни отпуск в 6-та или 7-ма седмица,после 5 дни болничен от личния лекар с диагноза ОВИ  , после регистрираха бременността и оттам продължих с ЛКК.

*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #304 -: Февруари 09, 2012, 14:03:46 pm »
За съжаление не мога. Имам много отпуск от минали години, но има доста работа и няма да ми разпишат молбата, независимо от причините да го поискам точно сега. Имам неизползвана отпуска от 2007 година и ми я прехвърлят в някакви вътрешни списъци за да не я загубя, но да я ползвам в подходящи моменти /каквито няма :)/
*
« Отговор #305 -: Февруари 10, 2012, 18:47:24 pm »
Не знам дали ми е точно за тук въпросът, моля да ме извините, ако не е.

Моя позната е бременна, но от 7 месеца не е на работа и съответно не е осигурена. За получаване на майчинство ясно, че ще окаже влияние това, но за да ползва женска консултация достатъчно ли е да плати само здравните осигуровки?

Благодаря предварително.

*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #306 -: Февруари 10, 2012, 19:37:22 pm »
Не знам дали ми е точно за тук въпросът, моля да ме извините, ако не е.

Моя позната е бременна, но от 7 месеца не е на работа и съответно не е осигурена. За получаване на майчинство ясно, че ще окаже влияние това, но за да ползва женска консултация достатъчно ли е да плати само здравните осигуровки?

Благодаря предварително.

Не съм чела материята скоро, нооо ако не е осигурена, ще получава майчинство на общо основание и в минимум.  Мисля, че трябва да с здравно осигурена за да посещава ЖК и да се ползва съотв от останалите си права.
Как е възможно да не е заплащала здравни осигуровки? Това, нали знаете, е наказуемо мисля, вече по закон! Няма неискам няма, нямам възможност за съжаление :?

*
« Отговор #307 -: Февруари 10, 2012, 19:52:36 pm »
Не знам, защо не ги е плащала. Не мога да отговарям за друг  :wink:
Но ще си ги плати така или иначе.
Благодаря за отговора  :)

« Отговор #308 -: Февруари 10, 2012, 23:47:52 pm »
Ако за последните 36 месеца преди 45 дневния болничен лист за раждане има невнесени 3 здравни осигуровки -губи здравноосигурителни права.За възстановяването им е необходимо да се внесат накуп и не съм сигурна дали няма да има и лихва(тя се внася по друга сметка към бюджета)Това последното трябва да провери на място в НАП.

« Отговор #309 -: Февруари 10, 2012, 23:53:10 pm »
Има лихви. Могат да се сметнат тук:
https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,11,rep.HealthCalc.home

« Отговор #310 -: Февруари 15, 2012, 08:28:02 am »
Ей,приеха го това дето все се говореше за майчинството.Сега пък майките ще оправят икономиката с тези 24 месеца назад за изчисляването му.Когато аз трябваше да иляза от 07.месец,те приеха-18 месеца...а беше 12.Точно 150 лева ме порязаха месечно.Халал да са им!Дано излезем скоро от криазта с тези пари!

*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #311 -: Февруари 15, 2012, 12:14:55 pm »
И аз имам един сигурно адски тъп въпрос  :oops: нооо, кой регистрира бременността и къде, съответно кога? Като се чуе сърчицето ли, или  8O изобщо не съм наясно ...

« Отговор #312 -: Февруари 15, 2012, 23:27:35 pm »
кой регистрира бременността и къде, съответно кога?

Отиваш при личната си лекарка, вземаш си направление за избор на лекар за ЖК и отиваш при избрания лекар с направлението. Той те завежда в системата. Аз отидох в 7-8г.с. и той ми заяви, че било рано, но пак ми заведе документите.
*
« Отговор #313 -: Февруари 16, 2012, 10:45:02 am »
Можеш първо да си вземеш направление за гинеколог и с него на преглед да се потвърди бременността. А направлението за ЖК мисля, че е по-различно, него можеш да го вземеш по-късно, когато решиш да се запишеш за ЖК. Поне аз така направих  :) Аз се регистрирах 9 г.с.

« Отговор #314 -: Февруари 16, 2012, 11:10:53 am »
От началото на бременноста си съм в болнични ,обаче вече станаха 180 дни и тези които ми водят жк отказват да ми дават защото не можели .И сега какво следва?Телк ли?Благодаря предварително .
« Отговор #315 -: Февруари 16, 2012, 11:58:49 am »
След като минат 180 дни трябва да се явиш на ТЕЛК.
« Отговор #316 -: Февруари 16, 2012, 16:20:17 pm »
Направление от личния лекар ли ми трябва за телка?И какви документи телк ще ми искат ,за да се подготвя защото не е в моя град .
« Отговор #317 -: Февруари 17, 2012, 10:01:21 am »
Оффффффф,ново правителство-нови документи!E за какво ти е този телк?Той е за пенсиониране по болест.Взимаш си направление от ЛЛ и отиваш да го занесеш (за София е на Макариополски)в центалата там(областната)С входящ номер .До един месец седиш и чакаш да дойде писмо на адреса ти и там ти назначават дата и час за явяване пред комисията.Там пише и какви документи да носиш.Отиваш при ЛЛ и минаваш разните консултации и изследвания.НЯМА СЛУЧАЙ НА ПЕНСИОНИРАН ЗАРАДИ БРЕМЕННОСТ,АМА ПРОБВАЙ!
Какво мислиш да правиш докато чакаш ТЕЛК?Мисля,че ще родиш докато мине тази комисия.И от работа могат да те уволнят заради самоотлъчки.Абе-я си отиди за няколко дни на работа и после пак вземи първичен болничен от ЖК.След това се яви на ЛКК.Това е моят съвет.
Дано не дам на късо докато вържа двата края!Сега пък ми трябвал прокурист- на Договор за управление и контрол...обаче не можело да е граждански(мъжо отпада),обаче не бил и трудов 8O.
Е къде да го търся този управител?
Абе няма управия!оффффффффффф

*
« Отговор #318 -: Февруари 17, 2012, 13:33:58 pm »
ТЕЛК не е само за пенсиониране, а за определяне на временна неработоспособност поради болест.
Роузи-анна питай си на ЖК, те знаят какво трябва да правят. Иначе, ако няма да ти се промени сумата на майчинството според базата за изчисление, пусни си 2 дни платен отпуск и отново вземи болничен от ЖК.
« Отговор #319 -: Февруари 17, 2012, 14:30:17 pm »
На пръв прочит се сещам за нещо друго. Нали смениха сроковете на базата на които се изчислява обезщетението за временна нетрудоспособност /от 12 на 18месеца/ и за бременност и раждане /от 18 на 24 месеца/. Не знам каква точно е ситуацията, но ако говорим за ТЕЛК то вероятно временната неработоспособност е настъпила преди изменението на КСО и едно прекъсване на болничният лист не би ли я въвело в по- лоша ситуация. Разбира се ако си работила на тр. договор и си се осигурявала реално последните 2-3 години този казус няма да е актуален.
« Последна редакция: Февруари 17, 2012, 14:58:07 pm от kotaranata »
"Истински приятел е не онзи, който е до теб, когато си на дъното, а онзи, който е до теб, когато се мъчиш да изплуваш."

[