0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Протоколите в детайли
« -: Април 05, 2006, 04:59:17 am »
Момичета признавам си уморих се да търся и не мога да открия вече нищо.
Молбата ми е към преминалите инвитро със или без икси напишете как протече стимулацията при вас - по дни, медикаменти и дозировка. Ясно, че ще има големи разминавания, но в тези огромни отчетни теми всичко се губи между пожеланията за успех, честитките за успеха и съчувстието при неуспеха, направо станах разногледа тия дни  :oops: .
Интересува ме всичко медикаментозно от противозачатъчните до теста за бременност, а може би и след него ... че да не питам пак  :wink: то дано да имам повод да питам де  :lol:
*

kareliya

• 542
  • Ако живота ти поднесе лимон,направи си лимонада
Протоколите в детайли
« Отговор #1 -: Април 05, 2006, 08:39:23 am »
Здравей Клиа,едно от нещата,които намерих за теб е в този форум,а темата е за стимулациите и резултатите от тях.Погледни там и дано ти е от полза.
*

Anonymous

Протоколите в детайли
« Отговор #2 -: Април 05, 2006, 10:48:48 am »
Какво ще рече къс протокол и дълаг протокол и дългият протокол гарантира ли повече яйцеклетки?
*
Протоколите в детайли
« Отговор #3 -: Април 05, 2006, 11:14:55 am »
Цитат на: Anonymous
Какво ще рече къс протокол и дълаг протокол и дългият протокол гарантира ли повече яйцеклетки?

Прочети ТОВА
*

kareliya

• 542
Протоколите в детайли
« Отговор #4 -: Април 05, 2006, 11:17:13 am »
При нормалния овулаторен цикъл на жената се развива само един фоликул съдържащ само една яйцеклетка, годна да бъде оплодена. Целта на IVF програмите е, дори и когато жените имат нормална овулаторна функция, така да се стимулират яйчниците, че да се развият многобройни фоликули. Схемата, по която се стимулират яйчниците на пациентката, се нарича "Протокол за контролирана овариална свръхстимулация" или накратко само протокол. Всеки фоликул носи в себе си по една яйцеклетка. Това означава, че при аспирацията на множество фоликули могат да се получат повече от една яйцеклетка, обикновено 7-10. Голяма част от получените по този начин яйцеклетки могат да бъдат оплодени от сперматозоиди и да се развият в ембриони. Обикновено се развиват 5 или повече ембриона, подходящи за връщане в кухината на матката, т. нар. ембриотрансфер. След ембриотрансфера се очаква имплантиране на ембрионите, разбира се. и развитие на така желаната бременност.

Яйчниците на пациентките в IVF - програмите се стимулират с т. нар. гонадотропни хормони, които нормално се отделят от хипофизната жлеза. Съществуват два вида гонадотропни хормони. фоликулостимулиращ хормон (ФСХ) и лутеинизиращ хормон (ЛХ). В практиката основно се употребяват чисти ФСХ препарати, получени чрез съвременни рекомбинантни технологии, например Ригедоп. Чрез рекомбинантните препарати се получават обикновено към 5% повече бременности от останалите, но и цената на тези препарати е по-висока.

Някои IVF-програми предлагат т. нар. "естествен цикъл" IVF - ET протоколи, в които естественият процес на овулация се проследява чрез ултразвук и посредством определяне стойностите на лутеинизиращия хормон (ЛХ). При тези програми броят на тестовете е малък, но не това намалява цената, а основно липсата на употреба на скъпи лекарства, които са задължителни при стимулацията за създаването на многобройни развити фоликули при стимулиран цикъл IVF - ET.

Понеже само една зряла яйцеклетка се развива в един нестимулиран цикъл, то процентът на забременяване за един цикъл е много нисък. Това налага многократно повтаряне на "естествен цикъл" IVF - ET протокол и в крайна сметка актуалната "цена за едно бебе" е по-висока от тази на стимулираните цикли.

Докато гонадотропните лекарства, съдържащи ФСХ и/или ЛХ предизвикват узряването на яйцеклетката, то човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ). който нормално се произвежда през бременността, е задължителен в последните етапи на узряване на яйцеклетката. ЧХГ, например Pregnil се произвежда от урината на бременни жени.

Всички лекарства се прилагат инжекционно, мускулно или подкожно, в областта на корема, бедрото или ръката.

През последните пет години, новата придобивка за процеса на контролирана овариална стимулация са т. нар. "аналози на гонадолиберина". Тези медикаменти се използват за блокиране на хипофизната жлеза, така. че тя да не може да отдели преждевременно лутеинизиращ хормон (ЛХ) и по този начин да попречи на аспирацията на яйцеклетките. Още отначало при IVF - ET е било забелязано, че многобройните фоликули, съдържащи яйцеклетки, се развиват едновременно и това "заблуждава" нормалните регулаторни механизми, защото нивата на естрадиола бързо се повишават. В резултат на това, хипофизата освобождава ЛХ преждевременно, вярвайки. че яйцеклетката е узряла и е готова за овулация. Това предизвиква преждевременно узряване на яйцеклетките, влошаване на качеството им, както и влошаване на показателите на маточните тъкани. Може да се стигне до преждевременна овулация, която от своя страна води до отмяна на цикъла преди аспирацията на яйцеклетка. Тези проблеми наложиха създаването на аналозите на гонадолиберина. Днес аналозите на гонадолиберина се делят на две групи - агонисти и антагонисти.

Агонистите се прилагат обикновено инжекционно за една седмица преди очаквания мензис, както и по време на стимулацията за IVF - ET, за да може временно да спре отделянето на ЛХ от хипофизата. Този метод се нарича „дълъг протокол". Все пак той се прилага при пациенти, които не отговарят адекватно на стимулацията. При него стимулационната фаза е по-дълга в сравнение с това, ако не се използва този хормон.

Съответно това повишава цената на стимулацията с гонадотропни мадикаменти. Ако агониста на гонадолиберина се използва само по време на стимулацията, говорим за „къс протокол".

Антагонистите на гонадолиберина са съвсем нов клас медикаменти, които се прилагат също инжекционно, но само през последните пет дни на стимулацията. Такъв медикамент е рекомбинантния препарат Orgalutran. При неговото приложение се работи само по къс протокол, използва се естественото отделяне от хипофизата на ФСХ и по този начин се намалява общата доза ФСХ, например Puregon, използван за стимулацията.

По време на стимулационната фаза, отговорът на яйчниците се проследява обикновено с комбинация от серия ултразвукови прегледи през влагалището и чрез кръвни тестове. Ултразвуковите изследвания се използват за проследяване на развитието на фоликулите (големина и брой), а кръвните тестове изследват хормоналния отговор (естрогенните нива). Докато узреят фоликулите, тези тестове могат да бъдат правени ежедневно за период от 4-6 дни.

Няма подход за стимулация на овулацията, както и няма протокол, който да работи перфектно при всички пациенти. Имайте предвид, че единствено Вашият лекар познава най-добре медицинското Ви състояние и само той може да Ви предложи оптималния вариант за стимулационен протокол.

Благодаря на Сигнус4ето за тази информация,4е и аз не бях в 4ас.
*
Протоколите в детайли
« Отговор #5 -: Април 05, 2006, 13:43:10 pm »
Карелия аз това съм го изчела вече - идеята беше за конкретните медикаменти как се променят във времето като дозировка - не общата информация която я има на всякъде.
Интересува ме кой с какви дози стартира и как се променят по време на самата стимулация. В кой точно момент на стимулацията докторите предприемат мерки за промяната на първоначалните дозировки?
Благодаря ти за включването но не търся общата информация а индивидуалната. Затова написах, че в тема от 40 страници където всеки пише как са се движили нещата при съответното посещение на доктора си някак си тази информация не може да се проследи.
*

kareliya

• 542
Протоколите в детайли
« Отговор #6 -: Април 05, 2006, 14:36:42 pm »
Тогава се полу4ава една доста обширна тема Клиа.Всеки организъм е разли4ен и реагира разли4но на медикаментите,при някои стимулацията трае 20 дни,при други 8/както при мен/.Не се и сещам за тема,която всеки да разкаже за това,как реагира.
    Мога единсвено да ти кажа при мен как проте4е вси4ко.
  Цялата стимулация траеше 8 дни.Първите 4 дни ме боцкаха с пурегон 100IU сутрин и 50IU ве4ер.Явно съм реагирала по-бавно защото в следващите 4 дни сутрин и ве4ер ми слагаха само от 100.И след вси4ко това се оказах с подут корем от хиперстимулация.
  Така проте4е моята стимулация.На 11 ден от на4алото беше пункцията,а на 13 трансфера.
  Пропуснах да ти кажа,4е след 4 ден сутрин ми пускаха хормони- LH и E2,а следобед ме гледаха на ехограф.
*
Протоколите в детайли
« Отговор #7 -: Април 06, 2006, 04:59:49 am »
Малко се дублирахме с Lexi в тия теми но аз останах с впечатление, че нейната е за инсеминации. Както и да е. Затова мисля да копирам мненията на момичетата от нейната тема тук за да видим какво ще се получи - ако някой не е доволин да ми пише ще си редактирам мнението :-)

lita

При първата си Ин Витро процедура в клиника " София" ме стимулираха с 57 ампули Puregon 100 IU. , 4 ампули Menogon 0,75 UI., 6 ампули Cetrotite 0,25mg. Пунктираха се 6 зрели яйцеклетки ,от които 4 се оплодиха и 3 продължиха деление.

Втората процедура в клиника "Надежда"правих процедура с лека стимулация. Две ампули Мерионал 150 IU, 3 ампули Оргалутран 0,25. Пункираха се 2 зрели яйцеклетки.

Третата Ин Витро процедура стимулацията беше с 15 ампули Меногон 0,75 IU. Пунктираха се 3 зрели яйцеклитки, две продължиха деление.

tigra

Първи опит ИКСИ - 29 ампули Пурегон по 50 IU- 32 яйцеклетки , 28 оплодени
Втори опит- 28 ампули Пурегон по 50 IU-28 яйцеклетки , 15 оплодени
Трети опит -предстои ми през септември смятам да не съм с Пурегон , че нещо много бурно му реагирам

Eli7

При мен резултата е:
23 ампули Пурегон по 50 единици - 21 зрели яйцеклетки, 19 оплодени, 16 качествени ембриона
*
Протоколите в детайли
« Отговор #8 -: Април 06, 2006, 08:54:49 am »
Първи опит инвитро:
Диферелин 5-6 дни преди М
След М започна стимулацията - 6 дни Пурегон по 150 на ден.
7-ми и 8-ми ден - Пурегон по 200 на ден
9 ден - Пурегон 100, Мерионал 2 ампули
10 ден - Мерионал 4 ампули
11 ден почивка - майче, не си спомням, а съм си забутала протокола някъде  :oops:
12 ден - Прегнил 10000 в 10.00 вечерта
14 ден - пункция - 15 фоликула
15 ден - оплождане на 8
17 ден - трансфер на 5 ембриона - 3 разделени на 3, 1 на 4 и 1 на 5
След трансфера - Утрогестан 2 по 3 - сутрин и вечер.
Прегнил 5000 на 7 ден от трансфера
На 17 ден от трансфера - нова Менструация (отрицателни тестове на 14, 15, 17 ден от трансфера)
Мнение на Док за неуспеха - тънка лигавица - не успя да нарастне повече от 8 мм
Ехографски прегледи в началото на 3-4 дни, след това през ден; изследване на Естрадиол по време на стимулацията, и май това беше...
*
Протоколите в детайли
« Отговор #9 -: Април 06, 2006, 09:09:49 am »
Мога да се включа и аз с повече подробности.
 -дест дена Примолут Нор
-от първия ден на менструацията започнах с пурегона - сутрин 50 вечер 100 IU
-6 ден от стимулацията сутрин 50 пурегон , 1 оргалутран , вечер 100 пурегон
-7,8,9 ден с6ъщата схема 50 + 100 пурегон + оргалутран
-10,11 ден 50+50 пурегон +оргалутран
-12 ден прегнил
-14 ден пункция - 32 яйцеклетки (първи път) , 28 яйцеклетки втори път
*
Протоколите в детайли
« Отговор #10 -: Април 06, 2006, 09:36:06 am »
1-ви опит: МЦ "Репробиомед"
Декапептил 0,1 - 2 дни, Декапептил 0,1 + Пурегон 100+50 - 3 дни, Декапептил 0,1 + Пурегон 50+50 - 3 дни, Прегнил 6500 IU, 18 фоликула, Пункция: 9 яйцеклетки (не висички фоликули са пунктирани), ЕТ на 2-ри ден на 4 ембриона разделени на 4, Поддържаща терапия: 3x2 Утрогестан орално, Матерна, фолиева киселина, вит. Е, но шпа
2-ри опит: в същия център (3 месеца след първия)
Декапептил 0,1 - 2 дни, Декапептил 0,1 + Пурегон 50+50 - 3 дни, Декапептил 0,1 + Пурегон 100+50 - 2 дни, Декапептил 0,1 + Пурегон 100+100 - 1 ден, Прегнил 6500 IU, 9 фоликула, Пункция: 7 яйцеклетки, ЕТ на 2-ри ден на 3 ембриона (2  разделени на 4, 1 разделен на 5 с 10% фрагментации), Поддържаща терапия: 3x2 Утрогестан орално, Матерна, фолиева киселина, вит. Е, но шпа
3-ти опит: Университетски ин витро център към АГ болница Варна (7 месеца след втория)
Декапептил депо 3,75 - еднократно
аспирин, фолиева киселина, Преднизолон Ф 1,5 таблетка - до деня на теста
Начало на стимулацията (14 дни след поставянето на декапептил депо): Пурегон 100+100 - 8 дни, Пурегон 50+100 - 3 дни, Пурегон 100 -  1 ден, Прегнил 10 000 IU, Пункция: 22 яйцеклетки, 15 зрели на фаза MII, 3 незрели на фаза MI, 4 незрели на фаза GV, оплодени 15 яйцеклетки, ЕТ на 5-ти ден на 2 ембриона с отлично качество, Поддържаща терапия: 3x2 утрогестан вагинално, и асприна, преднизолона и фолиевата, които не съм ги спирала от деня на декапептил депото.
*

Anonymous

Протоколите в детайли
« Отговор #11 -: Април 06, 2006, 09:55:06 am »
Темата е много полезна за мен. Благодаря на всичкиш, които са се включили. Ако има някой с диагноза изчерпване на яйчниковия резерв, много бих била благодарна, ако напише с какво се е стимулирал и какви са били резултатите.
*

Lexi

Протоколите в детайли
« Отговор #12 -: Април 06, 2006, 09:57:05 am »
Аз съм госта :oops:
Протоколите в детайли
« Отговор #13 -: Април 06, 2006, 10:43:08 am »
Цитат на: klia
.............. идеята беше за конкретните медикаменти как се променят във времето като дозировка - не общата информация която я има на всякъде.
Интересува ме кой с какви дози стартира и как се променят по време на самата стимулация. В кой точно момент на стимулацията докторите предприемат мерки за промяната на първоначалните дозировки?
....................

Аз нещо не я разбрах тази идея  :roll:  в смисъл каква точно е идеята да се събира информация за протичането на стимулации като при всеки е различно и строго индивидуално.....и едва ли такава детайлна информация по  дни, медикаменти и дозировка колкото и да е изчерпателна ще е от значение след като протокола и лекарствата се определят и лекаря?!?!

Пък и си мисля, че тази информация трябва да се изнася с разрешението  на лекаря, все пак е лична и поверителна. :!:  :?:  :!: :roll:  :roll:  :roll:
*
Протоколите в детайли
« Отговор #14 -: Април 06, 2006, 12:33:16 pm »
ROSE, абсолютно съгласна съм, че тази информация не може да се използва от никой и е само за информация кой как е реагирал и как е минало при него. Изключително индивидално е всичко и всяка една схема приложена при един може да е неработеща или прекалено опасна при друг човек. Тоест всичко се решава и контролира непрекъснато от лекаря ВИНАГИ и НАЦЯЛО! Ако мислите, че някое момиче би посмяло да тръгне да се самостимулира, с което да рискува живота си и репродуктивната си система, то наистина е редно да няма такава тема...

Но пък дали тази информация принадлежи на лекаря или на пациента - няма място за съмнение - при положение че сме си платили толкова тлъсти суми за всичко това, освен това никъде на са ни карали да се разписваме, че нямаме право да споделяме пред трети лица лечението си и това изобщо не е редно да се ограничава. Много уважавам центрове, които предоставят цялата документация и протоколи на пациента си и тя след това може да бъде от полза за друг лекар, а не всеки път да се започва отначало.
Протоколите в детайли
« Отговор #15 -: Април 06, 2006, 12:45:20 pm »
Цитат на: cygnus
Много уважавам центрове, които предоставят цялата документация и протоколи на пациента си и тя след това може да бъде от полза за друг лекар, а не всеки път да се започва отначало.

Аз съжалявам че пак се намесвам, но като не ми е ясно нещо си питам  :) Наистина нямах идея, че лекарите трябва да събират инфо от пациентите и с нея да лекуват други пациенти.....В смисъл може би инфото се дава от лекар на лекар...а не да се дава от пациент на лекар....това ми беше мисълта....заради това питах преди това, Дони - каква е идеята на цялата тема да се пишат подробно нещата за опитите на момичетата.Мерси че ми разясни как стоят нещата,но сега напират още въпроси......В тоя ред на мисли искам да попитам ...... ако стане грешка с приложената стимулация кой ще бъде виновен след това -  лекаря или пациента от който са взели инфото :?:  :!:  :?:  :!:  :roll:  :roll:  :roll:
*
Протоколите в детайли
« Отговор #16 -: Април 06, 2006, 12:50:16 pm »
Значи ROSE не става въпрос лекарят да се учи от пациента си как се прави стимулация (дано няма такива лекари !!!), а да види при предната стимулация на какви дози и по каква схема как е реагирал организма на конкретната пациентка и  да има предвид това преди да започне нова стимулация на същата. А ако разполага с всичките й направени преди това изследвания и в други центрове ще му е много по-ясно и лесно.
Протоколите в детайли
« Отговор #17 -: Април 06, 2006, 12:58:55 pm »
Значи ROSE не става въпрос лекарят да се учи от пациента си как се прави стимулация (дано няма такива лекари !!!), а да види при предната стимулация на какви дози и по каква схема как е реагирал организма на конкретната пациентка и  да има предвид това преди да започне нова стимулация на същата. А ако разполага с всичките й направени преди това изследвания и в други центрове ще му е много по-ясно и лесно.

Дони, с риск да бъда отново неправилно неразбрана пак ще питам. В момента не се предоставя инфо на следващ лекуващ лекар или на друг лекар, а се публикува просто в интернет ......в смисъл на кой точно лекар се дава тази инфо сега? Това ми беше идеята - за какво и за кой е тази тема......защото аз лично не виждам смисъл в нея.....още повече че ако става въпрос за лекуващи лекари....момичетата да дават на новия си лекуващ си лекар...за да си знае как момичето  е реагирало......преди да се започне нова стимулация.....след като казваш че е добре да се знае...съгласна съм....но с какво и на кой ще помогне тук в интернет :?:
*
Протоколите в детайли
« Отговор #18 -: Април 06, 2006, 13:02:05 pm »

Напълно съм съгласна с теб :)  Разбира се, че лекуващият лекар трябва да има инфо какво е станало с теб преди това.
Но в тази тема е друг въпроса
Цитат
за конкретните медикаменти как се променят във времето като дозировка - не общата информация която я има на всякъде.

Момичето събира стимулационни протоколи и не става ясно защо  8O а на всички ни е безпределно ясно, че те са индивидуални. И ако Петканка е реагирала на 40 ампули Пурегон в една клиника, а Драганка на 30 в друга - не означава че и при нея ще бъде така. И да не забравяме и факта, че всички клиники работят по различен начин и всеки организъм е строго индивидуален
*
Протоколите в детайли
« Отговор #19 -: Април 06, 2006, 13:57:28 pm »
Здравейте,
ей така и аз да допълня малко по темата:
1. Стимулациите са строго индивидуални за всеки организъм.
2. Неразумно (по скоро лудост) е да се прави стимулация по схемата която е приложена при друг човек.
3. Стимулирането без (а понякога и под) лекарско наблюдение често завършва с хиперстимулация.
4. Част от медикаментите използвани при стимулация могат да причинят алергични реакции които пък да доведат до по големи усложнения.

Надявам се че няма неразбрали.
Поздрави