0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Ще гласувате ли на 5.07?
« Отговор #120 -: Юли 05, 2009, 21:37:31 pm »
Що се отнася до това, дали аз, като българка живееща в чужбина, изобщо имам право да гласувам, или не… Пиша последна реплика по повода (че вече ми се развали вкуса), и тя е:

Имам желание, един ден да живея в една по-добра България… и това е мое право! Имам желание, да помогна на родината си с каквото мога, и това е мое право! Никога не съм се чувствала недооценена от никого…  Мое право е, да живея където и да е под слънцето, по каквито и да е съображения. Не съм избягала от никъде, никой не ме е гонил… Имах лични причини, да дойда в чужбина и не е необходимо, да ги споделям.
Но съм тясно свързана с живота в България, наясно съм и с политическата сцена…  (…и за издънките на Доган  съм информирана много добре ;) )

Не е задължително, да "сърбам определена попара", за да искам да помогна, да ме вълнува и да съм съпричастна… (В Зачатие има достатъчно много майки, които въпреки, че вече нямат репродуктивен проблем, имат желание да помагат… Те поне би трябвало да разберат, за какво говоря. :) )

Момичета, не знам, защо така понякога изразходваме енергия в излишни негативни страсти… (Тук според мене дори има постове, които са отвъд добрия тон и граничат с неспазване на прословутата т.9 от правилника… )

Относно изборите: Току що чух, че в Турция вече са гласували 55 000 души!
И дори и затова се радвам, че гласувахме и ние, тук – в Германия, и че избирателната ни активност е висока! Ние не сме шепа хора!
Цитирам  (следната страница):
"Знаем, че около 350 000 са българските турци в Турция. [обаче!] Повече от 200 000 са българите в Испания, над 200 000 са в Гърция.  В Италия са към 50 000. Само в Лондон живеят най-малко 50 000. В САЩ те са около 200 000."

Няма защо да си стоим на дупетата и да се сърдим, кого са го организирали… а трябва да се надигнем, да се организираме сами! Вижте, какво е направил един млад мъж от Майнхайм... (живее в Германия от 2004г.) Какво ще кажете за подобна инициатива? От какво е бил подтикнат той?
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=110904810853723800534.00046cb3aa7bdb4b9fd74&ll=40.446947,-13.886719&spn=82.014011,158.027344&z=3

Дали хората, които живеят от дълго време в чужбина са наясно с обстановката? Ами, няма каузалност - някои са наясно, други не са… Голяма част от българите в чужбина се интересуват, четат  и се информират… понякога дори повече от тези, които живеят в България… Освен това се опитват, да четат безпристрастни медии и да не се оставят, да бъдат надъхвани чрез  журналистически трикове!

Който от българите в чужбина не е наясно с обстановката и не му пука, той не отива да гласува… (Не говоря за Турция! Мисля, че това стана ясно…)

Така, че… от какво се притеснявате? Тъжно ми е, че точно тук се заформи подобна дискусия…  :( Както и да е...
У дома сме се събрали хора и гледаме българска телевизия, хапваме, пийваме (вече ни е позволено ;) и с трепет очакваме резултатите… И… както изглежда досега, ще има повод за радост!  :D

Желая на всички ни един приятен ден и хубава вечер!

П.П. Цигуларче, много ми харесаха постовете ти!
« Последна редакция: Юли 05, 2009, 21:43:31 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #121 -: Юли 05, 2009, 21:42:39 pm »
Чандра, явно и на тази опашка от българи трябва да им се каже - не гласувайте, нямате право :?

П.С. Ужасно много се радвам на предварителните резултати и ми е криво - в районите, допуснали изборен туризъм, всички виждаме какво е избрано...
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #122 -: Юли 05, 2009, 21:53:20 pm »
Ама чакайте малко, какво значи не искате гласовете на тези или на тези хора. Българите си избират народни представители и самият факт, че пишете във второ лице как да го разбирам? Тези гласове са и за вас, поне би трябвало!
*

Ganka

• 5926
« Отговор #123 -: Юли 05, 2009, 21:56:59 pm »
Дони, по-нагоре ни обяснихте, как не трябва да гласуваме и не се нуждае България от нашите гласове, нищо, че сме българи и имаме право да гласуваме, а сега ни питаш защо във второ лице говорим. Обидно е това, което се написа преди това.

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
« Отговор #124 -: Юли 05, 2009, 21:59:14 pm »
Какво значи обида, Гане? Това е просто мнение, както и твоето е мнение. Просто не съвпада с твоето - това не го прави обида.
*

Ganka

• 5926
« Отговор #125 -: Юли 05, 2009, 22:03:25 pm »
Ами обидно е да се прави паралел между тези, които идват отвъд, не говорят български, необразовани са и не знаят даже и за какво гласуват, с такива, които имат образование, говорят по няколко езика, интелигентни са и са информирани за това, какво става около тях.

*
« Отговор #126 -: Юли 05, 2009, 22:06:07 pm »
Паралел не се прави ако прочетеш по-нагоре мненията на момичетата, които сърбат всеки ден в големи дози българска действителност. И също мисля, че темата е много интересна, но ако се подхожда рационално, а не чисто емоционално към нея.
« Последна редакция: Юли 05, 2009, 22:08:18 pm от cygnus »
*

Ganka

• 5926
« Отговор #127 -: Юли 05, 2009, 22:09:45 pm »
Ами аз не подхождам емоционално към нея, а търся алтернативи и се чудя дали ние младите сме си виновни за това, защото не сме гласували, а сме оставили да решава някой друг вместо нас. И защо се стигна до тук... Каква е причината да се развият така нещата?
Емоционално подхождам единствено към думите - вие нямате право да гласувате.

*
« Отговор #128 -: Юли 05, 2009, 22:10:01 pm »
 Не знам защо изказването на различно мнение се тълкува като негативизъм.
Аз си имам мнение, изразявам го.
 С много мои приятели имаме различно мнение по определени въпроси, значи ли това, че не ги харесвам и трябва ли да се притеснявам да си казвам мнението?

Моля, погледнете цифрите тук:

Изборен бум в Турция

Ако тези хора  не бяха гласували днес, резултатите щяха да са коренно различни.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #129 -: Юли 05, 2009, 22:43:34 pm »
а кой точно определя кои българи извън граница нямат право да гласуват и кои имат
и защо само ако е Айше не би трябвало да гласува, а ако е с българско име трябва задължително
всеки, имащ български паспорт е нормално да претендира да гласува
това му се вика дискриминация и аз не съм съгласна с такова поставяне на нещата
просто всички, които не живеят в България не гласуват и тогава ще имаме реални резултати на изборите
« Последна редакция: Юли 05, 2009, 22:46:31 pm от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

Ganka

• 5926
« Отговор #130 -: Юли 05, 2009, 22:51:23 pm »
Сегашната власт определи кой може и кой не с въвеждането на тези мажоритарни кандидатури.

*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
« Отговор #131 -: Юли 05, 2009, 23:13:00 pm »
Бих искала да ви помоля да не слагате всички турци под общ знаменател.Съпругът ми е български турчин, но е достатъчно интелигентен да не гласува за ДПС има и много други като него.Относно изборния туризъм аз също съм против, но щом закона го разрешава какво да се прави.Имаме си даже новини на турски език по националната телевизия  8O 8O 8O
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #132 -: Юли 05, 2009, 23:26:54 pm »
Chandra, снимките от желаещите да гласуват пред консулството изобщо не може да ме разчувства и да ми послужи като някакъв аргумент или агитация. не знам кои са тези хора и по каква причина пребивават в чужбина. аз ясно казах кой според мен няма морално основание да гласува - хората, които са се установили трайно в чужбина и имат двойно гражданство (което до скоро поне не беше и разрешено от българските закони). знам, че не е демократично, знам, че всички страни по света го разрешават, но аз лично не съм съгласна.
ако искам да се разчувствам от снимката на българи в чужбина, ще погледна тази на сестра си. но и за нея смятам, че не й е работа да определя моя живот в България.

изобщо, реагирате много първосигнално - всички "чужденки" веднага скочихте, веднага започнахте да говорите на "вие" ("вие не ни искате", "вие не ни давате право"), което освен че е нелепо като реакция на отделни лични мнения, е много показателно за начина, по който вие се съпоставяте спрямо живеещите си в България сънародници - ние там и вие тук. най-често примесено с искреното желание "да ни помогнете" и "да ни оправите".

както и да е, това са дреболии. съдейки по резултата от изборите, трябваше да се забрани и на половината българи да гласуват, ама не става...  :lol: пак лично мнение, да не кажете нещо!

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #133 -: Юли 05, 2009, 23:36:14 pm »
А и ни е болно например да ни сочат с пръст, че идваме от страна, в която се краде, има корупция и непрекъснато ни спират пари от еврофондове. Най-малкото това искаме да се промени.

на мен пък ми е пет пъти по-болно, че живея в страна, в която се краде, има корупция и непрекъснато ни спират пари от еврофондове.

ето, Гане, ти казваш, че немците ти дават да гласуваш за кмет там, където живееш. да, това е правилно, според мен. ти живееш там, плащаш данъци там и имаш право да решаваш кой да те управлява.

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Ganka

• 5926
« Отговор #134 -: Юли 05, 2009, 23:44:09 pm »
Джам, аз плащам такива и в България. Тогава?

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #135 -: Юли 06, 2009, 00:18:35 am »
ако трябва да се формализирам, най-вероятно плащаш в България местни данъци и такси - данък сгради :) те се определят от местната управа, значи би трябвало да гласуваш за кмет.

както и да е, мисля, че е ясно какво имам предвид. и отново призовавам да не се засягат лично притежателите на чужди паспорти.

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #136 -: Юли 06, 2009, 00:22:14 am »
Джам, аз плащам такива и в България. Тогава?
Какви обаче - местни или републикански данъци? Разликата е голяма.

Аз на всички ви благодаря за темата. Изказах категорично мнение преди няколко страници, че няма да гласувам. Е като ви изчетох, промених си мнението. Гласувах - за кой е тайна, но не е ДПС.
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #137 -: Юли 08, 2009, 14:54:45 pm »
Здравейте!  :)
Мислех, да не пиша повече тук, но в някои мнения прочетох обръщения лично към мене, та затова...

Chandra, снимките от желаещите да гласуват пред консулството изобщо не може да ме разчувства и да ми послужи като някакъв аргумент или агитация.

Джам, според мене няма никакъв смисъл от този спор. Не съм качила снимките, за да те трогвам по някакъв начин … а за да зарадвам онези, които са по-положително настроени от тебе!… Дори и само на един човек да му е станало приятно от активността на гласоподавателите тук, пак си е струвало…  Не знам, в какво бих могла да те агитирам… Всеки си има вижданията...

На много хора им беше ясно, че (поне на тези избори) единственото противодействие на изборния туризъм…  и изобщо, единствената възможност за промяна в тази система беше,  всички ние –  и живеещите и в България и тези в чужбина, да дадем гласовете си! Организираното гласуване щеше така или иначе да се случи… Така, че всеки един глас по съвест в повече, независимо откъде е дошъл, е бил само от полза. Аз се радвам, че гласувах! :)

Точно рационалното подхождане към темата би трябвало да не допуска такива излишни спорове и разделения, които, извинете ме, но действително са обидни, при това за всички в тази дискусия!

Нека не си казваме наивното: "Защо да е лошо, че споделяме мнение?!", тъй като  изказването на определено мнение може да бъде и обидно, ако то е квалифициращо, дискриминиращо, снизходително… Аз не се чувствам лично засегната, но ми е някак много болно, че точно тук се стигна до такива препирни и разделения…  Кой печели от това и какво?  Само обиди и нищо друго. На кого му е необходимо?  :(

Питах се, къде са модераторите, да реагират примерно на поста на Деница12251 и поне да покажат, че са прочели мнението и, ако нямат желание, да се извинят и да вземат мерки?

Ама чакайте малко, какво значи не искате гласовете на тези или на тези хора. Българите си избират народни представители и самият факт, че пишете във второ лице как да го разбирам? Тези гласове са и за вас, поне би трябвало!

Сигнус, не си спомням, да съм писала във второ лице (в смисъла, който ти влагаш)!  И ако все пак някъде из постовете ми има нещо такова, то това е било обръщение към авторите на определени мнения в тази тема, а не към българите в България… Никога не съм се деляла! Ето го действителното ми мнение:
Тук настроението е невероятно добро!  :) Вярваме, че всички заедно ще можем да допринесем със своя глас за смяна на политическата система в родината ни, включително и за прекратяването на това абсурдно купуване и продаване на гласове…

Не разбирате ли, че "организираното гласоподаване" ще се случва независимо от всичко… Защо изобщо се създава излишен конфликт? Нека се обединим, всички ние, нека всеки един от нас излезе и гласува!

По отношение на разделението бих искала да цитирам някои от постове на Джам и да попитам от своя страна, тези мнения според вас от какво и от кого са продиктувани и дали по някакъв начин демонстрират разделение? Хрумвало ли ви е някога, че момичетата, които Джам нарича "чужденки" (пък макар и в кавички) реагираха точно на това никому ненужно разделение?

нека онези, които ще сърбат попарата на парламент и правителство, сами да решат кой искат да ги управлява и от какво имат нужда. това не е помощ. все едно аз да гласувам за американски президент, щото смятам, че американците са зле и трябва да си изберат друг президент!

Джам, ти не би гласувала за американски президент просто, защото си българка, а не защото не живееш в Америка!

наивни сте, да. далече сте, не ви е работа, не ви засяга пряко, не сте запознати с реалностите, няма после да сърбате резултата от вашето гласуване! повечето емигранти гласуват по цвят. аргументът, че с гласовете си помагате на близките си е несъстоятелен - близките ви имат право да гласуват и така да си помогнат сами.

човек гласува, за да избере кой да го управлява. вас ви управляват други правителства, гласувайте там.

Според мене този тон е недопустим и дори е в разрив с т.9 от правилника, защото е пренебрежителен и дискриминиращ. Моето мнение е, че не е професионално, да изказваме политическите си виждания във форум като този и то по този начин… Защото тук ни обединява една обща идея и разделянето по цвят и убеждения само създава излишно напрежение…

ти няма да си съгласна аз да определям реда в твоя дом, в който живееш ти, а не аз - нали? същото е и с държавата.

България е моят дом, моята бащина къща! Не ми е безразлично, какво става в държавата и кой ще я управлява. В момента съм взела някакво лично решение за себе си и живота си, но мога когато поискам, да живея в родния си дом… Според мене сравнението в случая е неуместно.

Хора, има други механизми, да се спре организираното гласуване. Никъде в демократичния свят не е забранено на поданиците на една държава, живеещи извън нея, да гласуват. И ако (теоретично,… защото на практика е трудно осъществимо) България го направи, само ще станем за смях пред света…

изобщо, реагирате много първосигнално - всички "чужденки" веднага скочихте, веднага започнахте да говорите на "вие" ("вие не ни искате", "вие не ни давате право")
Джам, много ще се радвам, ако се опиташ да цитираш правилно. Не прочетох някой да е казвал "Вие не ни искате" и "Вие не ни давате право"…  Освен това… да наричаш нечия реакция "първосигнална" е някак неуважително! (според мене ;) )

Тук някъде прочетох мнение, че българите, които живеели повече от 10-15 години извън България, не би трябвало да гласуват. Не знам, как точно се определя такъв срок? :)  (Между другото, (за мене не е от особено значение, но в случай, че за някого е важно :)) аз все още не съм влязла в този срок ;) и освен това плащам в България не само данък сгради, а попълвам и финансова декларация...)

Та… Според мене няма каузалност между годините престой извън страната и политическата информираност…  хората са различни… както в чужбина, така и в България.  Имам позната, която само след една година престой в Германия направи изказвания от типа на: "Аз отдавна забравих, че съм българка"… Както и имам приятели, които са от 20  (че и повече) години тук, но са съхранили българщината в себе си повече от всеки... и са активни… и тук и в България…  Да оставим на страна, че и в България има хора, на които изобщо не им пука от нищо… Така, че… хората просто са различни и според мене !броя години не е от особено значение.

И последно. Убедена съм , че ако някои от мненията са прозвучали обидно, то повечето от авторите им са го направили неволно. Затова просто си мисля, че започването на такава дискусия беше излишно, защото нямаше как да няма засегнати.

Благодаря за вниманието и приятен ден!  :D
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #138 -: Юли 08, 2009, 16:39:39 pm »
след като изборите отминаха, ще си кажа още едно чисто лично наблюдение и мнение, на което не съм нито месинджър, нито проводник:

според мен, нахъсването за гласуване на всяка цена, за да сме били противодействали на едикво си (корпоративен вот, етнически вот, изборен туризъм и прочие) доведе само до това, че маса неориентирани в избора си хора отидоха и пуснаха бюлетина "за по-малкото зло", което сега ще ни оправя 4 години...

Chandra, знам, че си ми много ядосана, но не нарушавам никакви правила, като си изказвам с приличен тон личното мнение - нито използвам обидни думи, нито правя политическа агитация, нито дискриминирам (съжалявам, но констатацията, че някой живее в България, а друг - в чужбина, не е дискриминация!).

между другото, мнението за забрана на гласуването при двойно гражданство се споделя и от доста политици, спечелили изборите.... имайте едно наум...

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #139 -: Юли 08, 2009, 16:45:26 pm »
Джам, благодаря за споделеното мнение!   :)

Както споменах, спорът е излишен...  Но нека вмъкна последно по повод на следното:
съжалявам, но констатацията, че някой живее в България, а друг - в чужбина, не е дискриминация!).
Констатацията сама по себе си не е дискриминираща... Но ако на базата на тази особеност разделяш хората и изказваш обобщаващо мнение, какви са и какви права имат или би трябвало да имат... вече е малко спорно ;)

между другото, мнението за забрана на гласуването при двойно гражданство се споделя и от доста политици, спечелили изборите.... имайте едно наум...
Премахването на двойното гражданство е нещо съвсем различно от отнемането правото на глас на български граждани, живеещи зад граница...

П.П. Кои "ние" да имаме/имат "едно наум"?
« Последна редакция: Юли 08, 2009, 17:26:15 pm от Chandra »