Здравейте!
Мислех, да не пиша повече тук, но в някои мнения прочетох обръщения лично към мене, та затова...
Chandra, снимките от желаещите да гласуват пред консулството изобщо не може да ме разчувства и да ми послужи като някакъв аргумент или агитация.
Джам, според мене няма никакъв смисъл от този спор. Не съм качила снимките, за да те трогвам по някакъв начин … а за да зарадвам онези, които са по-положително настроени от тебе!… Дори и само на един човек да му е станало приятно от активността на гласоподавателите тук, пак си е струвало… Не знам, в какво бих могла да те агитирам… Всеки си има вижданията...
На много хора им беше ясно, че (поне на тези избори) единственото противодействие на изборния туризъм… и изобщо, единствената възможност за промяна в тази система беше, всички ние – и живеещите и в България и тези в чужбина, да дадем гласовете си!
Организираното гласуване щеше така или иначе да се случи… Така, че всеки един глас по съвест в повече, независимо откъде е дошъл, е бил само от полза. Аз се радвам, че гласувах!
Точно рационалното подхождане към темата би трябвало да не допуска такива излишни спорове и разделения, които, извинете ме, но действително са обидни, при това за всички в тази дискусия!
Нека не си казваме наивното: "Защо да е лошо, че споделяме мнение?!", тъй като изказването на определено мнение
може да бъде и обидно, ако то е квалифициращо, дискриминиращо, снизходително… Аз не се чувствам лично засегната, но ми е някак много болно, че точно тук се стигна до такива препирни и разделения… Кой печели от това и какво? Само обиди и нищо друго. На кого му е необходимо?
Питах се, къде са модераторите, да реагират примерно на поста на
Деница12251 и поне да покажат, че са прочели мнението и, ако нямат желание, да се извинят и да вземат мерки?
Ама чакайте малко, какво значи не искате гласовете на тези или на тези хора. Българите си избират народни представители и самият факт, че пишете във второ лице как да го разбирам? Тези гласове са и за вас, поне би трябвало!
Сигнус, не си спомням, да съм писала във второ лице (в смисъла, който ти влагаш)! И ако все пак някъде из постовете ми има нещо такова, то това е било обръщение към авторите на определени мнения в тази тема, а не към българите в България… Никога не съм се деляла! Ето го действителното ми мнение:
Тук настроението е невероятно добро! Вярваме, че всички заедно ще можем да допринесем със своя глас за смяна на политическата система в родината ни, включително и за прекратяването на това абсурдно купуване и продаване на гласове…
Не разбирате ли, че "организираното гласоподаване" ще се случва независимо от всичко… Защо изобщо се създава излишен конфликт? Нека се обединим, всички ние, нека всеки един от нас излезе и гласува!
По отношение на разделението бих искала да цитирам някои от постове на
Джам и да попитам от своя страна, тези мнения според вас от какво и от кого са продиктувани и дали по някакъв начин демонстрират разделение? Хрумвало ли ви е някога, че момичетата, които Джам нарича "чужденки" (пък макар и в кавички)
реагираха точно на това никому ненужно разделение?…
нека онези, които ще сърбат попарата на парламент и правителство, сами да решат кой искат да ги управлява и от какво имат нужда. това не е помощ. все едно аз да гласувам за американски президент, щото смятам, че американците са зле и трябва да си изберат друг президент!
Джам, ти не би гласувала за американски президент просто, защото си българка, а не защото не живееш в Америка!
наивни сте, да. далече сте, не ви е работа, не ви засяга пряко, не сте запознати с реалностите, няма после да сърбате резултата от вашето гласуване! повечето емигранти гласуват по цвят. аргументът, че с гласовете си помагате на близките си е несъстоятелен - близките ви имат право да гласуват и така да си помогнат сами.
човек гласува, за да избере кой да го управлява. вас ви управляват други правителства, гласувайте там.
Според мене този тон е недопустим и дори е в разрив с т.9 от правилника, защото е пренебрежителен и дискриминиращ.
Моето мнение е, че не е професионално, да изказваме политическите си виждания във форум като този и то по този начин… Защото тук ни обединява една обща идея и разделянето по цвят и убеждения само създава излишно напрежение…ти няма да си съгласна аз да определям реда в твоя дом, в който живееш ти, а не аз - нали? същото е и с държавата.
България е моят дом,
моята бащина къща! Не ми е безразлично, какво става в държавата и кой ще я управлява. В момента съм взела някакво лично решение за себе си и живота си, но мога когато поискам, да живея в родния си дом… Според мене сравнението в случая е неуместно.
Хора, има други механизми, да се спре организираното гласуване. Никъде в демократичния свят не е забранено на поданиците на една държава, живеещи извън нея, да гласуват. И ако (теоретично,… защото на практика е трудно осъществимо) България го направи, само ще станем за смях пред света…
изобщо, реагирате много първосигнално - всички "чужденки" веднага скочихте, веднага започнахте да говорите на "вие" ("вие не ни искате", "вие не ни давате право")
Джам, много ще се радвам, ако се опиташ да цитираш правилно. Не прочетох някой да е казвал "Вие не ни искате" и "Вие не ни давате право"… Освен това… да наричаш нечия реакция "първосигнална" е някак неуважително! (според мене
)
Тук някъде прочетох мнение, че българите, които живеели повече от 10-15 години извън България, не би трябвало да гласуват. Не знам, как точно се определя такъв срок?
(Между другото, (за мене не е от особено значение, но в случай, че за някого е важно
) аз все още не съм влязла в този срок
и освен това плащам в България не само данък сгради, а попълвам и финансова декларация...)
Та… Според мене няма каузалност между годините престой извън страната и политическата информираност… хората са различни… както в чужбина, така и в България. Имам позната, която само след една година престой в Германия направи изказвания от типа на: "Аз отдавна забравих, че съм българка"… Както и имам приятели, които са от 20 (че и повече) години тук, но са съхранили българщината в себе си повече от всеки... и са активни… и тук и в България… Да оставим на страна, че и в България има хора, на които изобщо не им пука от нищо… Така, че… хората просто са различни и
според мене !броя години не е от особено значение.
И последно. Убедена съм , че ако някои от мненията са прозвучали обидно, то повечето от авторите им са го направили неволно. Затова просто си мисля, че започването на такава дискусия беше излишно, защото нямаше как да няма засегнати.
Благодаря за вниманието и приятен ден!