Отправям искрен съвет към всички, които се излагат на слънце или солариум, задължително да посещават дерматолог веднъж годишно.
Летните ми ваканции бяха типични за децата през 80-те: летни лагери на море и планина, игра на открито на село, но без употреба на УВЛ филтри.
Преди 5 години загубих 8 квадратни сантиметра кожа на десния си прасец заради базален клетъчен карцином, който беше безобидно, но упорито розово петънце около 1 см в диаметър. До днес белегът ми напомня да стоя само на сянка и да ползвам мазила със защитен фактор всеки път когато съм навън през лятото.
Моя колежка отиде на дерматолог по същото време заради тая моя история и откриха меланома в ранен стадий покрай една луничка на корема и. Напомням, че от меланома се умира.
С риск да разбуня духовете искам да попитам защо толкова хора робуват на представата, че тенът и красотата имат нещо общо? Съвсем доскоро в повечето общества по света се смятало, че почерняват онези, които са бедни и работят на открито. Идеята за богатство, а оттам и за свободно време и развлечения на открито, следователно тен, е скорошна измислица.