Saule_Nova, благодаря ти от сърце за споделеното!
Изтрито от една калпазанка и възстановено по нийна молба:
... ...
Цитат на: jam в Днес в 06:06:45
Цитат на: Chandra в юни 25, 2009, 17:15:51
Джам, исках да попитам (наистина е само с цел дискусия) би ли казала на децата си, че са заченати чрез ИКСИ или инвитро?
не мисля, че бих им казала. не виждам причина. на мен моите родители не са ми разказали как точно са ме заченали - в кой ден, на кое легло, в каква поза. за мен няма разлика дали детето е заченато чрез полов акт или чрез АРТ, затова не би ми хрумнало да подчертавам някаква разлика чрез специален разказ и обяснение на начина на зачеване.
Джам, благодаря ти, че ми отговори! Това е много важен момент – ти по принцип не би казала на децата си, че са заченати чрез АРТ и задръжките ти не са свързани само (или по-скоро, точно) с донорство, гени или „трети човек”… Затова ми се стори, че ще е уместно, да отбележим тази малка подробност.
И понеже темата е свързана със страховете ни… а си говорим хипотетично, какво биха мислили и чувствали децата ни… исках само да допълня (към множеството мнения, които подкрепям!), че според мене децата ни ще са възпитавани от нас и ще е напълно закономерно, да попият нашите страхове. Затова и ако ние имаме проблеми на тази тема, то е много вероятно и не би било изненадващо, ако след време децата ни, научавайки (или не), се окажат притеснени и имат проблем със ситуацията … Според мене темата е изключително важна точно, защото нашите страхове (или съответно липсата на такива) са много важни и водещи в тези процеси…
Нека не прехвърляме всичко върху тезата "Мисля за детето и за негово добро"… защото ако според нас в ситуацията няма нищо нередно и притеснително, тогава откъде ни хрумва, че детето ще има проблеми? Би трябвало, да сме спокойни… И обратното – ако сме убедени, че има причини за притеснение, тогава как очакваме, че детето ни ще бъде спокойно? (а то ще има ли причина, да е такова?)
Не искам, да философствам, да споря или да разбунвам духове. В крайна сметка идеята е, да си помагаме взаимно. Ще споделя мнението си (макар и с леки резерви), като предварително си казвам, че то едва ли е единственото и вярно на земята… Просто ще разкажа нещата, за които си мислех в момента….
Идеята "Ако не кажем на детето, всичко ще е наред" според мене е притеснителна точно, защото явно не искаме да помислим за собствените си страхове… И тогава започваме да си търсим причини (и съответно, един вид оправдания) от рода на: "Не е необходимо, да му казвам такива подробности, …нали при нормално зачеване също не се споделя" (е да, обаче правим разлика между ин-витро, донорство и осиновяване …) … или: "И без това няма да ме разбере, само ще го объркам" и други… (не казвам, че не съществъва този момент)... Предполагам, че на Джам съображенията действително са тези… Но въпреки това ми се иска, да ви попитам, наистина ли са само това мотивите ви, да запазите тайната?… (точно както майките на заченати по естествен път деца не се притесняват да премълчат, как, къде и в каква поза са ги създали )...И ако сте сигурни, че е така, тогава изобщо няма смисъл от тази дискусия… Тогава всичко си е в реда на нещата и не виждам причина за притеснения... Целта ми не е да се заяждам или да съдя, а да се концентрираме върху страховете си, каквато всъщност е темата… Защото всички знаем, че това е важна стъпка в живота, която не е съвсем лишени от трудности, и трябва да се подходи много сериозно и да се обмисли добре…
Според мене е важно, най-напред да сме убедени в позицията си, защото така по-лесно ще се изправим срещу трудностите... Едва след като сме решили, че няма да премълчим фактологията, може да се мисли за подходящата за казване възраст. (В случай, че искаме да премълчим, тогава трябва да мислим конкретно за справянето с други неудобствата… ) И както Фуси спомена, хубаво е, да имаме идея и отношение по въпроса, но как и кога ще кажем зависи от ситуацията – какви са ни настройките, какво е детето ни, кога и какъв е момента...
Моята майка също не е изпадала в технически подробности... само ми обясни, че когато двама души се обичат, те си раждат бебета... (което всъщност също не е съвсем вярно…) Подробностите се наложи да науча много преди уроците по биология просто, защото моята собствена анатомия ме принуди, да потърся някой отговори … В момента, в който съзряваме, ние вече знаем много по темата… независимо от учебния план и без да ни предстои майчинство…
Но защо изобщо е необходимо, да обясняваме на децата си в детайли за яйцеклетки и гамети?…Следното изречение би могло да се разбере и от малко дете: "Мама и тати много те обичат… За да се родиш на този свят ни помогнаха един много добър доктор и една много добра леличка." (Това е само пример,... не казвам, че трябва да се каже така...)
Не знам, дали имам право, да пиша всичко това. На мене не ми предстои донорство… Но си имам и своите страхове, свързани с осиновяването,... и въпреки, че вече сме взели всички решения… просто продължавам да се развивам, включително благодарение на вас...
Предварително се извинявам, ако съм засегнала някого!
Благодаря ви много за вниманието и търпението!
Пожелавам ви хубав ден!