Друга, за която се сещам е въпроса на докторите при много заболявания за така наречената генетична обремененост.
Имали ли сте в рода си....?
Пак стигаме до рода и гените
Това беше първото нещо, което ме попита Владимиров.
Да, но какво печели детето от това, че знае, че е от донорска яйцеклетка, при положение, че донорката и фамилната й обремененост са анонимни?
Ще знае, че не знае, каква му е фамилната обремененост. С нищо не му помага тази информация.
Ами децата, които са с "баща-неизвестен", не е ли същото?
Или дете с от хомоложна инсеминация (донорска сперма)?
Ако пък се опитаме да правим сравнение между осиновяване на дете и дете от донорски гамети, ще ни е много трудно, защото осиновеното дете е заченато, износено и родено от една жена (може дори извеастно време да е живяло с нея и т.н.), която му е биологична майка, докато донорката на яйцеклетки не е имала неонаталния контакт с плод в утробата й, нито е видяла новороденото.
Така, че детето никаква друга връзка с нея, освен набора от гени.
Освен това, донорството на яйцеклетки е възможно от доста кратък период от време (не повече от 20 години) и мисля, че не е законово уреден достъпа на информация между двете страни (донорка и родено дете от нейна яйцеклетка).
Ако греша, Fussi, поправи ме.
В случая с осиновяванията, има някаква нормативна база по въпроса.
Fussi, при теб, нещата са на друго ниво. Какво имам предвид?
Моята теория е, че има еволюция в мисленето на хората. Това е нещо като стълба. Някои хора прескачат стъпала или вземат по няколко наведнъж, а други си почиват след всяко стъпало или дори не стигат до последното.
Ето стъпките,в моето семейство.
1.съзнателни опити за дете;
2.разговори за проблема;
3.започване на изследвания;
4.осъзнаване, че проблем има;
5.съгласие с лечението;
6.решение за инсеминации;
7.решение за ин витро;
8.решение за донорска програма;
9.принципно съгласие за осиновяване;
10.осиновяване.
Ти си преминала последното стъпало и виждаш от него доста по-широк хоризонт!
Аз гледам от по-ниско и може да не виждам нещо. Може би, ако бях успяла да забременея с донорска яйцеклетка, щях да размисля, но не стигнах дотам.
Спирам да пиша, защото никой няма да има търпение да го прочете.