Ето и ястието ми - стана много вкусно, но го пекох повече от 4 часа.
ОСОБУКО ПО-МИЛАНСКИСъставки: 2 моркова
200 целина корен /може и листа и стъбла/
2 средни глави лук
3 скилидки чесън
2 сл. кр. масло
5-6 парчета особуко / това са парчета от нарязан напречно телешки джолан /
сол, черен пипер
брашно за пържене
3-4 с.л. зехтин
1 / 4 л бяло вино
4 ср.големи зрели домата
1 връзка магданоз
1-2 сл.маслини /може + каперси 7-8бр./
1 / 4 л бульон /1куб./
1 / 2 чл. мащерка и риган
1 дафин. лист
За гремолата: 2 лимона- кората настъргана
връзка магданоз
5 скилидки чесън
Приготвяне: Загрейте фурната до 175 градуса.
Месото - поръсете със сол, чер. пипер и оваляйте в брашно. Запържете в зехтин месото до светло кафяво.
След това извадете месото и го сложете в тавичка.
В мазнината задушете кубчета целина, лук, морков, чесън, като се позапържат + домати на ¼ , маслини, каперси + бульон, даф.лист и зелени подправки.
Наливаме 1 / 4 литра вино сварено,редуцирано до 2/3.
Изсипваме в тавата при месото. Слагаме фолио и печем 2-3 часа на 150°./120/
После запичаме без фолио, докато остане почти на мазнина
ПП. Тази гремолата не я сложих - поръсих само с магданоз. В оригиналната рецепта е с вино затова ви включвам и него