Марина75 съжалявам, че чак сега отговарям за стофатото, но нещо се замотах в коя книга беше, пък къде е книгата....и сега открих рецептата при баща ми:
СТОФАТО за 5 порции1кг тлъсто анешко месо; 30-40 стръка пресен лук; 30-40 стръка пресен чесън; сол, червен пипер, черен пипер, 4-5 лъжици масло или олио, или мас;2 с.л.брашно, оцет на вкус, няколко чушки.
Нарязваме месото на по-големи парчета и го изпържваме в гореща мазнина. Когато месото се изпържи добре и не пуска вече вода, наръсва се с брашното, допържва се и се приббавя червен пипер. Бърка се да не загори. Попарваме лука с вряла вода до омекване. От всяко стръкче лук и чесън правиме венче. Изваждаме месото от тенджерата и слагаме в нея един пласт лучени венчета, в/у тях пласт от месото, после пак лук и т.н., докато се напълни тенджерата. ай-горният паст трябва да е от лук. Посоляваме ястието, слагаме отгоре няколко чушки, черен пипер. Заливаме с 1 чаша оцет и малко вода. Готвиме ястието на тих огън да ври до омекване. При сервиране ръсиме с наситнен магданоз.
Готварската книга е още на стария писмен тертип и бавно се чете. Съдържа рецепти от царско време според месеца от годината и типичните (тогава) за българския пазар хранителни продукти. За съжаление около половината от нея не е запазена.