0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
А ако сега ги имам - възможно ли е да се "излекувам" без дори да зная ? В смисъл добре ли ще е,ако съм болна сега да търся начин за лечение вместо да чакам да забременея и тогава да разбера, че съм заразена ?
 И как се лекуват тези неща ? Ако теста е +, към какъв лекар да се обърна ? Питането ми е освен за Токсоплазма, Рубеола и за Цитемегаловирус ?
Рубеолата като я прекараш имаш имунитет.

Ето ти за токсоплазмозата да си четеш: http://arsmedica.bg/bg/illness/c_id/2515/subprm/parasitology/alpha/0.html

За цитомегаловируса аз лично не знам да се лекува ( само при разни пациенти с намалена имунна система - примерно СПИН или транспланти на органи), но според мен него го забрави, защото и да го тестваш и да не го тестваш ефект май няма. Ваксина няма.  Да речем че го тестваш и ти кажат, че си го прекарала - и какво от това? А ако ти кажат, че не си? Пак същото. Ще знаеш да се пазиш, ама то пазенето от този вирус си е част от общата хигиена по принцип т.е. ти по принцип би трябавло да си миеш ръцете ит.н. все неща, които за предпазване от всяко заболяване трябва да ги спазваш. Повечето хора нямат ниакви симптоми т.е. пренасянето е много лесно.

Май в момента само за рубеолата можеш да направиш нещо - да си сложиш ваксина, ако не си я прекарала и не си ваксинирана. Токсоплазмозата е много важна, но при бременни жени. Ако ще ти е по-спокойно, тествай се.

Хубаво е, че ги мислиш тези неща, но не се съсипвай от притеснения за всяка болест под слънцето. За цитомегаловируса по интернета има много объркваща информация и най-добре попитай лекаря си какво да правиш, вместо да си самоназначаваш изследвания със съмнителна стойност.

Б.
« Последна редакция: Юни 19, 2009, 19:03:54 pm от Bobbie »

Здравейте момичета!  :P
В началото на седмицата в РИОКОЗ-Варна си пуснах Токсоплазмоза и Листериоза.Оказа се,че Токсоплазмозата ми е положителна,но сега ще изследват дали е минала инфекция или се развива  в момента(ако мога така да се изразя,защото не съм запозната много).Листериозата ми е Т=1:160 -гранични стойности  .Препоръчва се повторение на пробата след 2-3 седмици за проследяване на титъра.Може ли ако има запознати да ми обяснят за какво става въпрос,тъй като лаборантката беше рускиня и говореше много развален български и беше изнервена жената ,защото имаха много работа, та нищо не можах да разбера.  :?  Дали имам и листериоза и след 2 седмици искат да разберат дали се развива или отшумява като токсоплазмозата,или пък не е сигурно дали имам такава ?
 В понеделник сутринта ще е готово изследването на токсоплазмозата и ще пиша какъв е резултата.Моля кажете нещо за тези гранични стойности на листериозата !  :?
« Последна редакция: Юни 19, 2009, 20:09:59 pm от peroshinka »
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Перушинка, къде се намира РИОКОЗ във Варна, колко плати за въпросните изследвания, надеждни ли са според теб ( и според др. момичета ), веднага ли излизат резултатите и с предварителен час ли си ги пусна или отиде директно ?
Мерси много, за отговора !
За съжаление аз само те питам, а не мога да отговоря на питането ти ... Дано се включат и други момичета.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
  Гарга ХЕИ-то се намира на Брегалница №3  Платих около 15 лв.за двете,но сега за Токсоплазмозата доплатих още 11.50 лв.за да разберат дали е стара инфекция ,или се развива в момента.
 Пуснах изследванията в понеделник и бяха готови днес.
 Отидох директно, на своя глава.

П.П. Заминавам за два дни и няма да мога да следя темата,но ще се радвам на всяко мнение!  :P  Благодаря предварително!
« Последна редакция: Юни 19, 2009, 20:37:18 pm от peroshinka »
*

crow

• 2670
Значи излиза съвсем малко по-евтино от изследванията в Лаборекспрес, а и там (Лаборекспрес) резултата излиза същия ден, като изследват и дали инфекцията е стара или нова. Ако искаш ти пускам линк към лабораторията ( в случай, че не я знаеш ), за да прецениш дали няма да е по-изгодно там да повториш изследването.
 http://www.laborexpres.com/
В раздел "цени" има видовете изследвания и съответните им цени.
 А за тази листероза мислех, че е нещо като чревно заболяване. Извини ме за невежеството, но има ли вероятност в следствие на Х-преп , който пи миналата седмица да се е нарушила временно чревната ти флора? Пиши какво знаеш за нея... Мислех, че тя поне протича със симптоми ? Понеже зная, че имаш кученце у дома, предполагам, че то си е ваксинирано и ще ми е интересно да узная и за токсоплазмата .. но тя май по-скоро се пренася от котките ? Ще ти назначат ли лечение или ще търсиш мнение на лекар ?
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

inski

• 150
  • Моля,пишете ГРАМОТНО!Използвайте буквите "Ъ" и "Й"
Листериозата е много гадно заболяване,доколкото разбрах при бременност става опасна за бебето след 6ти месец и нанася непоправими увреждания,за България зараза от листериоза не е имало в продължение на много години.По време на бременност се лекува с антибиотици и то в болницата.Има шанс за раждане на напълно здраво бебе.
Вече съм при мама!!!Името ми е Гергана и тежа 3,900г и съм висока 52см

http://www.facebook.com/photo.php?pid=30400192&l=8a99371c23&id=1167931675

http://www.facebook.com/photo.php?pid=30839992&l=87d3c78751&id=1167931675
*

inski

• 150
Листериозата може да се хване от сурово мляко,недоузряло сирене,меки и някои видове твърди сирена,най-вече от козе мляко.Лекарката,която ми води ЖК ми каза за случай на болна от листериоза жена,която се е разболяла тъй като е работила в лаборатория(явно от непредпазливост),в последствие е лажала в Майчин дом-София,до края на бременността е лежала и е била лекувана с антибиотици,Слава Богу си е родила живо и здраво дете.Относно токсоплазмозата-преносители наистина са котките,но също така може да се хване токсоплазмоза от не добре изпечено месо,от не добре измити зеленчуци,най-вече от домашни,тъй като котките уринират или оставят фекалии в градините.Също така ако се борави със сурово месо и след това се реже нещо друго,което не минава през термична обработка със същите нож и дъска,а те не бъдат измити.Най-опасното място,това е котешката тоалетна,добре е да се сменява ако не всеки ден,то през ден.
 Имайте предвид,че много често при наличие на тези заболявание,не само че могат да бъдат пречка за естественото забременяване,а могат да доведат до спонтанни аборти,мъртви раждания и непоправими увреждания на плода.
 За да избегнете грешни резултати,МОЛЯ ПРАВЕТЕ ТЕЗИ ИЗСЛЕДВАНИЯ САМО В ДОКАЗАНИ ЛАБОРАТОРИИ-РИОКОЗ ИЛИ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ,само там ще получите достоверни резултати и консултации относно заболяванията и евентуалните лечения.
Garga много ми е странно каква е тази лаборатория Лаборекспрес,която изкарва тези резултати същия ден,при положение,че само за токсоплазмозата самото изследване има нужда от време,за да се проследи титъра дали е активен или не.В НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ-гр.София ги правят само един път седмично и изкарват резултата след 2 дни,а там цената на изследването е 42лв.

*

crow

• 2670
Ински, може и да греша за това дали изкарват резултата на същия ден. Помислих, че е така, понеже кръвни изследвания, които съм правила винаги са излизали около 4-5 часа по-късно. Както казах, все още нямам пуснати гореспоменатите изследвания, затова и незнаех, че резултата е нормално да излезе по-късно.
 Аз обаче все още продължавам да питам - възможно ли е да се разболее човек и после без да разбере дори, че е бил болен да се оправи ?
*

Bobbie

• *
  • 5701
Аз обаче все още продължавам да питам - възможно ли е да се разболее човек и после без да разбере дори, че е бил болен да се оправи ?
Ми нали ти отговорих вече за всяко от трите по отделно.
За токсоплазмозата пише в линка. За цитомегаловируса повечето хора не знаят, че са прекарали инфекция с цитомегаловирус.
За рубеола не знам как няма да разбереш - нали е шарка все пак. По-скоро може да не помниш,ако си била дете. След като я прекараш имаш имунитет т.е. си се "оправила".

Б.

« Последна редакция: Юни 20, 2009, 09:40:34 am от Bobbie »

*

crow

• 2670
Цитат
За рубеола не знам как няма да разбереш - нали е шарка все пак.
Мерси, Боби ... Сега разбирам, че е шарка. Защо ли тогава си го пускат това изследване момичетата ? Нали, ако имаме шарка ще си разберем ?
 Днес си пуснах изследване за Токсоплазма, Рубеола и Антиспермални тела. Явно напразно съм пуснала Рубеолата - нямам признаци за шарка ...
Цитомегаловирус не пуснах.
Токсоплазмата ще излезе по-късно днес, а Рубеолата и антиспермалните тела до 2 седмици. Така, че явно токсоплазмата наистина излиза същия ден, но ще видим де...
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Гарга, изследването за рубеола го пускат преди забременяване, защото има ваксина ако се не лъжа. И ако не си боледувала просто ще те ваксинират. А ако си - няма проблем. Но ако я  пипнеш по време на бременност хич не е добре.
*

crow

• 2670
Ето готови са резултатите от Токсоплазмата:

Токсоплазмоза IgM   
NEGATIVE ( - ) 0.19      Реф: до 0.5 NEGATIVE ( - ) от 0.5 до 0.6 Сива зона

Токсоплазмоза IgG   
NEGATIVE ( - ) 0.40 IU/mL  Реф: < 2.0 NEG; 2.0 - 3.0 ; >3.0 POSITIV

Пешек, а по изследването ще се разбере ли дали съм прекарала заболяването и дали имам антитела срещу нея ? Аз не помня да са ме ваксинирали срещу Рубеола ? Ще се радвам да ми отговориш, защото незная какъв резултат - какво означава. Пуснах си IgM и IgG ... Как да се ориентирам след това по резултатите. Ако и двете са отрицателни, положителни или в някаква комбинация ...
 Възможно ли е да не съм боледувала, да нямам ваксина и резултатите да излязат отрицателни , а аз да си мисля че всичко е наред, пък в последствие да има опасност да се заразя точно когато не трябва ?
 Мерси за отговора, предварително !
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Аз не мога да ти кажа, кое какво значи. Аз моите резултати ги коментирах с лекаря си. Той ми ги назначи и после той ми обясни кое какво е.
*

inski

• 150
Ето готови са резултатите от Токсоплазмата:

Токсоплазмоза IgM   
NEGATIVE ( - ) 0.19      Реф: до 0.5 NEGATIVE ( - ) от 0.5 до 0.6 Сива зона

Токсоплазмоза IgG   
NEGATIVE ( - ) 0.40 IU/mL  Реф: < 2.0 NEG; 2.0 - 3.0 ; >3.0 POSITIV

Не ти ли обясниха кое,какво означава?Щом и двете са отрицателни,по-принцип,е добре!Аз мисля,но не съм 100 процента сигурна,че имаш антитела,което ще рече ,че имаш имунитет,което пък е супер!Поне 1но притеснение по-малко,още повече,че имунитета към токсото се предава и на бебето!Дано да съм права,защо не попиташ Мели или някой друг от лекарите-консултанти в сайта? А за рубеолата,наистина има ваксина,която е добре да си направиш ако не си боледувала.Радвам се за теб,че се реши да ги направиш преди забременяването!Много от лекарите,които водят женска консултация са на мнение,че тези изследвания трябва да се правят задължително от всички бременни и да бъдат поемани от здравната каса,за съжаление по здравна каса имаш право на тези изследвания,само след спонтанни аборти и мъртви раждания.Доста често се случва в следствие на тези болести,когато се роди детенце с увреждания всички да се чудят защо стана така и чак тогава да се разбере защо.Стискам палци скоро да видиш :bfp: и да бъдеш спокойна!

*

Bobbie

• *
  • 5701
Цитат
За рубеола не знам как няма да разбереш - нали е шарка все пак.
Мерси, Боби ... Сега разбирам, че е шарка. Защо ли тогава си го пускат това изследване момичетата ? Нали, ако имаме шарка ще си разберем ?
 Днес си пуснах изследване за Токсоплазма, Рубеола и Антиспермални тела. Явно напразно съм пуснала Рубеолата - нямам признаци за шарка ...
Цитомегаловирус не пуснах.
Токсоплазмата ще излезе по-късно днес, а Рубеолата и антиспермалните тела до 2 седмици. Така, че явно токсоплазмата наистина излиза същия ден, но ще видим де...
Пускат го, защото е опасна за плода, а е важно да се знае понеже има и ваксина за нея. Не е напразно,че си я пуснала, щом не знаеш. Може да си я прекарала като дете и да не помниш. С мен е точно такъв случаят. Нито майка ми помни кои точно шарки съм изкарала, нито аз. Само в картона го пишеше. Плюс това не съм 100% сигурна, ама рубеолата до колкото помня май можеше да мине доста леко и може да си помислиш, че имаш някакъв обрив и да ти мине без да разбереш. Аз имах предвид,че ако в момента си болна щеше да знаеш ( щото нали сега точно с тези неща се занимаваш).
Абе при всяко положение е добре да се знае, щом нямаш данни да си я боледувала и да си ваксинирана.

Боби
« Последна редакция: Юни 20, 2009, 19:46:29 pm от Bobbie »

*

crow

• 2670
... та ето го и резултата ми от Рубеолата ...
Рубеола Ig M   
0.14   IU/ml   <от 0.60 отр. 0.60-0.80 граничен  >от 0.80 полож.

Рубеола Ig G   
35.91   IU/ml   < 5.0 IU/ml отр.  10IU/ml гран.  >10 IU/ml пол.

Явно ей това Рубеола Ig G е +++ и добре, че една съфорумка ме светна, че това е имунитет срещу Рубеолата, а не че в съм болна (слава Богу, благодаря й - тя си знае коя е, защото иначе много щях да се уплаша, че съм болна). Но все пак очаквам и вашето мнение!
*

Bobbie

• *
  • 5701
Явно ей това Рубеола Ig G е +++ и добре, че една съфорумка ме светна, че това е имунитет срещу Рубеолата, а не че в съм болна (слава Богу, благодаря й - тя си знае коя е, защото иначе много щях да се уплаша, че съм болна). Но все пак очаквам и вашето мнение!
Браво, поне това да не го мислиш. ДОри и да беше болна в момента, като не си бременна нямаше да е опасно все още. Не знам обаче колко време след това щеше да трябва да се пазиш, но това сега вече не е проблем.
Поздрави.

Боби

*
Гарга така е и моето IgG беше положително за Рубеолата и док ми каза че е добре - значи съм я изкарала и имам антитела !
А  за цитомегаловирус IgG ми беше + и док каза че съм го изкарала и това е !
Важното е че няма действаща инфекция т.е. IgM  ми е отрицателно !
[/url]
*

Силвестър

Моля ви да ми разчетете резултатите, тъй като нямам търпение да ги разбера.
Серологична д-ка за Рубеола IgG 35,8 (за антитела)Норма до 30.
За антитела IgM отрицателно.
*

crow

• 2670
Момичета, ето резултата ми за антиспермални тела:

Антиспермални антитела   
57.88   U/ml   Норма (0 - 60)

Мислите ли, че е критично? Виждам, че съм в граници, но все пак май са високи стойностите и са на горната гранцица. Някоя имала ли е подобен проблем и с какво се коригира това ? Доста търсих, но не намерих никаква информация.