Листериозата може да се хване от сурово мляко,недоузряло сирене,меки и някои видове твърди сирена,най-вече от козе мляко.Лекарката,която ми води ЖК ми каза за случай на болна от листериоза жена,която се е разболяла тъй като е работила в лаборатория(явно от непредпазливост),в последствие е лажала в Майчин дом-София,до края на бременността е лежала и е била лекувана с антибиотици,Слава Богу си е родила живо и здраво дете.Относно токсоплазмозата-преносители наистина са котките,но също така може да се хване токсоплазмоза от не добре изпечено месо,от не добре измити зеленчуци,най-вече от домашни,тъй като котките уринират или оставят фекалии в градините.Също така ако се борави със сурово месо и след това се реже нещо друго,което не минава през термична обработка със същите нож и дъска,а те не бъдат измити.Най-опасното място,това е котешката тоалетна,добре е да се сменява ако не всеки ден,то през ден.
Имайте предвид,че много често при наличие на тези заболявание,не само че могат да бъдат пречка за естественото забременяване,а могат да доведат до спонтанни аборти,мъртви раждания и непоправими увреждания на плода.
За да избегнете грешни резултати,МОЛЯ ПРАВЕТЕ ТЕЗИ ИЗСЛЕДВАНИЯ САМО В ДОКАЗАНИ ЛАБОРАТОРИИ-РИОКОЗ ИЛИ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ,само там ще получите достоверни резултати и консултации относно заболяванията и евентуалните лечения.
Garga много ми е странно каква е тази лаборатория Лаборекспрес,която изкарва тези резултати същия ден,при положение,че само за токсоплазмозата самото изследване има нужда от време,за да се проследи титъра дали е активен или не.В НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ-гр.София ги правят само един път седмично и изкарват резултата след 2 дни,а там цената на изследването е 42лв.