Премахването на тръбите преди ин витро процедура е желателно и препоръчително, а в някои случаи и задължително. Щом са непроходими и увредени, могат да ти направят проблем - например извънматочна бременност - случва се дори и при ин витро, за жалост. Също така, тръбите могат да образуват хидросалпинкс, който е абсолютно противопоказен при ин витро - течността в него е токсична за ембрионите. С две думи, увредените тръби могат да обрекат процедурата на неуспех.
Знам, че е стряскащо и подтискащо. Аз също минах през това. Но се оказах с хидросалпинкс и задължително трябваше да ги отстраним. Вярно, понякога се чувствам странно, неприятно е...сякаш съм осакатена...но се свиква. Приех нещата и продължих напред. Все още съм жива
Това беше правилното решение за мен. Така или иначе, и да имаш тръби, не можеш да разчиташ на тях. Те са безполезни. Щом са ти казали да ги махнеш, по-добре послушай лекарите.
Между другото, защо не обсъдихте предварително нещата? Можеха да те предупредят за такъв развой и да ти поискат разрешение да действат ако се налага. Така диагностичната лапароскопия щеше да премине в оперативна и щеше да се разминеш с една операция. Ама защо ли се чудя, като и мен ме пати същото в Майчин дом. И аз трябваше втори път да лягам на операционната маса. Но ако това ще ме приближи до сбъдването на мечтата ми, и трети път ще легна!
Успех!
П.С. Ето тук -
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=7102.0 има подобна тема, прегледай я.
Хидросалпинкс и ин витро - прочети и това.