Здравейте мили момичета!Благодаря,че ви има и давате кураж и адекватни съвети!Август направих цветна снимка и имам запушени тръби и се стягаме за ин-витро.Бих искала да ви попитам ако имам хидросалпинкс-открива ли се при снимката или се правят други изследвания?Сърдечно ви благодаря всички сте невероятни сладури и раздавате много надежда!!!
Освен че ще се съглася напълно с ocean, ще допълня, че има случаи, в които и на снимка не се вижда. Рядко се случва, но се случва. Според мен, когато се пристъпва към ин витро, е по-добре да се направи лапароскопия, за да се знае точното състояние на тръбите и да се предотвратят евентуални проблеми или да се премахнат съществуващи пречки. Да не забравяме, че и при ин витро може да се получи извънматочна бременност, за жалост. Проблем при тръбите би спомогнал за това. Разбира се, става въпрос за преценка на лекаря и личен избор, но нека не забравяме, че лапароскопията е най-точния метод за диагностика в случая!
Ще дам за пример моя случай. Първа лапароскопия - запушени тръби, за хидросалпинкс не се споменава. Възможно лечение - ин витро. Аз обаче не бях убедена, че трябва да пристъпя към емоционално натоварваща и скъпоструваща процедура, без да съм сигурна, че тръбите няма да направят проблем. С втория ми лекар решихме, че трябва да се направи второ лапаро/една година след първото/, за да се знае какво е състоянието ми към момента. Е, имах хидросалпинкс - и на двете тръби, като на едната се видя дори на ехографа, което е рядкост и е признак за огромен дебелостенен хидросалпинкс. Сами си направете изводите ако не бях направила второто лапаро... В момента съм без тръби. Но това е по-добрия вариант в случая.
Успех!