Здравей, Silvana_! Хидросалпинксът е състояние, което се лекува по два начина - отстраняване или клапмпиране /прекъсване/ на маточната тръба или тръби, зависи дали са засегнати и двете. И двата метода са ефективни, стига да са направени както трябва. Предвид, че клампирането е извършено от д-р Даскалов, не се съмнявам, че е направено перфектно. Смятам, че няма от какво да се притесняваш. Целта е тръбата да бъде изолирана, за да не се излива течността от хидросалпинкса в матката. Щом прекъсването е направено добре, няма причина да се смята, че хидросалпинксът би попречил на една ин витро процедура и евентуална бременност. Много момичета са правили ин витро с прекъснати тръби и са успели да забременеят. Пак казвам, не мисля, че има от какво да се притесняваш. Друго важно нещо е, че ако може тръбите да бъдат оставени, макар и прекъснати откъм матката, е добре да се запазят, тъй като чрез тях се извършва едно от трите кръвоснабдявания на яйчниците. Останалите две са чрез матката и един от големите кръвоносни съдове в коремната кухина. Кой от двата метода на лечение на хидросалпинкс да се предприеме лекарят избира според конкретната ситуация и съпътстващите фактори. Не винаги тръбите се отстраняват.
Nelu, по принцип двустранно запушени тръби означава, че и двете са непроходими, а не че са запушени и откъм яйчниците, и откъм матката, т.е. в двата края. Вече, какво е имал предвид лекаря ти, не знам. Как е установена непроходимостта? С цветна снимка или лапароскопия? Това паяжовидно говори за сраствания най-вероятно. Имаш ли прекарани някакви полово-предавани инфекции, хламидии? Добре е да се провери дали няма хидросалпинкс, ако си прекарала възпаления и особено хламидии и/или тазово-възпалителна болест. Ако няма салпинкси, а само запушване, по принцип няма проблем за ин витро процедура. Но все пак, тези неща се преценяват от лекуващия лекар според конкретната ситуация. Ако си правила само цветна снимка, аз бих предложила да се направи лапаро, за да се установи най-точно реалното състояние на тръбите, тъй като снимката не дава достатъчно изчерпателна информация какви точно са запушванията, а това е важно. Ако нямаш доверие на лекаря си, потърси още едно мнение.
Успех, момичета! Ако имате други въпроси - питайте.
П.П. Аз бях с хидросалпинкс и на двете тръби, но моите бяха отстранени, тъй като нямаше как да се запазят - бяха увити около яйчниците и имах ужасно много сраствания, в следствие на прекарана тазово-възпалителна болест, заради хламидии.