White е права.
Не чакайте да почувствате гърдите си пълни и напрегнати за да сложите бебето на гърда или чак тогава да започнете да стимулирате. От момента, в който ви дадат бебето го слагайте на гърда. Препоръчвам също така да си помогнете в отпушването на каналите с цедене на ръка. Започнете още в деня на раждането или на следващия. Хващате с палец и показалец гърдата така че пръстите да са на границата между ареолата и кожата. Палецът отгоре на гърдата, показалецът отдолу така че възглавничките на пръстите да са едни срещу други. Движите палеца надолу с масажиращо движение към зърното като не е необходимо да слиза чак до него. Няма нужда да се прилага сила. Може да сменяте позицията на пръстите - вместо отдолу и отгоре да са вляво и вдясно на зърното за да притискат други канали. С другата ръка може да подложите салфетка за да попивате кърмата. Първоначално е трудно, може и да ви боли. Кърмата изтича на капки заедно с разни като парченца (като от запушени пори). Когато текне на струйки значи каналът е отпушен. Под струйки имам предвид да хвърля струйки дори по няколко метра наоколо като течност под налягане, не да се стича по гърдата. Като намалее изтичащото мляко може да минете на другата гърда и после да се върнете на първата. Поглаждате гърдата отгоре надолу за да слезе млякото, разтръсквате леко и започвате цеденето отначало.
Преди да започнете да цедите може да сложите топъл компрес за да изтича по-лесно млякото, а след цедене студен за да облекчи болката и напрежението. За целта си носех две малки хавлиени кърпи. Може да пробвате да цедите и под душа, топлата вода помага на кърмата да тече по-лесно.
Чак след като отпушите каналите може да пробвате с помпата. Поне на мен така ми беше по-лесно.
Аз ползвах крема на Авент, пак е с ланолин и не се отмива преди кърмене. Доволна съм.
Другото, което ми беше много полезно - подплънки за течащи гърди. След като слезе кърмата обикновено гърдите са напрегнати и препълнени. Природата е предвидила да се произвежда повече мляко в началото и е нужен известен период докато се нормализира лактацията според нуждите на бебето. Съответно като се напълнят гърдите и млякото потича навън неконтролируемо. Усещат се едни леки бодежи или гъделичкане, гърдите може леко да се понапрегнат за момент и после потича. Донякъде помага да се натисне зърното навътре с пръст за да се спре рефлекса на потичане. Също така като кърмите или цедите, често тече и от двете гърди едновременно.
Самата помпа също си има разни трикове, за да тръгне добре. Не трябва да са влажни уплътнителите за да правят добър вакуум. Като натиснете дръжката, задръжте за момент, не отпускайте веднага. Първите 5-10 помпения може да не излиза никакво мляко и чак след това да потече.
Патладжани, може би зависи къде е бил спукан мехура. При аборта ми на мен ми течеше като се наведох да си вържа обувките, като ми натиснаха корема в болницата пак изтече. Миризмата на белина е слаба, като от разредена белина такова.