Благодаря ви много, момичета за ценната информация в тази тема.
Днес си взех резултатите от изследването на TSH: 1.3 при рефлекторни граници 0.5-5.5 lu/ml. С това се потвърждава, че горната граница в България все още е над 5, а не 3, както Манхатън е написала в началото на темата. Не знам дали да искам изследване на Т3, Т4, ТАТ и МАТ при положение, че TSH е в граници. Мисля да изчакам. Преди около 17 години ( тогава бях на 15 години) ми откриха двустранна дифузна гуша, втора степен и в продължение на 2 години и половина пих Л-тироксин (от който, в края на втората година получих сърцебиене) и Йодит-200. През целия период на лечението не ми направиха нито веднъж изследване на който и да било от Т-хормоните. Две години по-късно трябваше да претърпя спешна операция ("обелване" на яйчниците) поради кръвоизлив в малкия таз, предизвикан от спукване на киста (която е спукала и някой кръвоносен съд. Поне така ми обясниха лекарите). 13 години вече не мога да се отърва от вечно появяващи се кисти. Призивът ми към всички вас е: никога не приемайте хормонално стимулиращи медикаменти без да сте си правили изследвания. Изчетох доста материали за жлезите с вътрешна секреция, но все пак ще остане неясно дали изобщо съм имала нужда от Л-тироксина (никога не съм имала признаците на болестите на тази жлеза, освен видимо, външна промяна в областта на шията, която си имам и до днес)и дали той не предизвика появите на кистите по яйчниците. 10 месеца се опитвам да забременея. Наистина не е много време, но реших, че трябва да започна да отхвърлям негативните причини една по една.
Имам и един въпрос. Ендокриноложката каза, че струмата и кистите при мен са в проявлението си на автоимунни болести. Какво означава това?